foto: Shutterstock
Biežāk pieļautās kļūdas, kāpēc Covid-19 ātrie testi mēdz būt neprecīzi
Procedūra ir nepatīkama, taču, par seklu iebāžot degunā testa kociņu, rezultāts var izpalikt.
Sabiedrība
2022. gada 28. februāris, 06:51

Biežāk pieļautās kļūdas, kāpēc Covid-19 ātrie testi mēdz būt neprecīzi

Jauns.lv

Kovida omikrona paveids radījis ne tikai koronavīrusa plašāku izplatību, bet arī palielinājis testēšanās apjomus. Kaut gan aptiekā iegādātajiem ātrajiem testiem ir liela nozīme, daudzi tos neprot veikt vai steigas dēļ pieļauj kļūdas, kas var radīt nepareizu rezultātu.

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests apkopojis visbiežāk pieļautās kļūdas, veicot ātros antigēna testus.

1. Tekošs deguns

Iesnas ir viens no omikrona paveida tipiskajiem simptomiem. Pirms testa veikšanas svarīgi ir pilnībā atbrīvot degunu no liekā sekrēta. Ievietojot testēšanas kociņu tekošā degunā, rezultāts var nebūt precīzs.

2. Nepareiza uzglabāšana

Mājas testa komplekti ir jāglabā piemērotos apstākļos, proti, tie nedrīkst atrasties tiešos saules staros, stingri jāievēro instrukcijā norādītā uzglabāšanas temperatūra.

3. Beidzies derīguma termiņš

Pirms jebkura mājas testa der pārliecināties, vai tam ir spēkā derīguma termiņš, pretējā gadījumā var neuzrādīties precīzs rezultāts.

4. Netīras rokas

Pirms testa būtiski ir nomazgāt rokas, kā tas norādīts instrukcijā. Veicot testu lielā steigā ar netīrām rokām, var nejauši aizskart testēšanas kociņu, kas var novest pie nepareiza rezultāta.

5. Pārāk ātra iepakojuma atvēršana

Ja veicat mājas testu, ir svarīgi to darīt uzreiz pēc komplektā ietvertā kasetes iepakojuma atvēršanas.

6. Kociņa nepareiza izmantošana

Katra testa instrukcijā ir norādīts, cik dziļi degunā jāievieto testa kociņš, lai rezultāti būtu precīzi. Parasti tie ir divi līdz divarpus centimetri, protams, ja netiek izmantots siekalu tests.

7. Ēšana pirms testa

Ja paredzēts veikt siekalu testu, būtiski pirms procedūras ir neēst un nedzert vismaz 30 minūtes.

8. Nepietiekams materiāla daudzums

Instrukcijā ir precīzi norādīts, cik pilieni no testējamā materiāla jāiepilina testa kasetē (parasti trīs). Ja materiāla ir par maz vai tieši otrādi – par daudz, testa rezultāts var nebūt precīzs.

9. Laika norādījuma neievērošana

Pēc testa veikšanas svarīgi ir ievērot instrukcijā norādīto laika posmu līdz rezultātu nolasīšanai. Parasti tās ir 15 minūtes. Ja cilvēks, kurš veic testu, pagaida vien minūti un testu izmet, var palaist garām pozitīvu rezultātu.

10.  Asinis uz testa kasetes

Ja materiāls ir savāks pārāk agresīvi, piemēram, testējamais kociņš degunā iebāzts par dziļu, uz tā var nonākt asinis, kas var izmainīt rezultātu.