foto: Daugavpils pilsētas dome
Daugavpilī likvidēs vienīgo latviešu vidusskolu
Daugavpils 12. (latviešu) vidusskola pēc būtības likvidēta, to apvienojot ar 10. vidusskolu un diviem bērnudārziem.
Novadu ziņas
2022. gada 26. februāris, 05:54

Daugavpilī likvidēs vienīgo latviešu vidusskolu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Daugavpils pilsētas dome ceturtdien, 24. februārī, pēc ilgām debatēm tomēr nolēma likvidēt jeb “reorganizēt” pilsētas vienīgo vidusskolu ar latviešu mācībvalodu – 12. vidusskolu. Līdz ar to Latvijas otrajā lielākajā pilsētā vairs nebūs vidusskolas, kur visi skolēni no 1. līdz 12. klasei mācās tikai latviešu valodā (nekaitot Valsts ģimnāziju, bet tai ir cits statuss).

Ar pašvaldības lēmumu izveidota “jauna izglītības iestāde”, kurā līdz ar 12. vidusskolu apvienota arī 10. (krievu) vidusskola un divi bērnudārzi. Līdz ar to tagad pilsētā nav nevienas vidusskolas, kurā mācības notiek tikai latviešu valodā. 

Šobrīd gan vidusskolas klasēs mācības notiek latviešu valodā, bet mazākajās klasēs pāreja tikai uz valsts valodu nav notikusi. No aiznākamā gada jaunajā skolā vairs neuzņems bērnus mazākumtautību pirmajā klasē, un tas nozīmē, ka šī skola pilnībā uz latviešu mācībvalodu pāries tikai 2031. gadā, kad mācības būs pabeiguši tie bērni, kuri pašlaik mācās skolas pirmajās klasēs. Tikmēr pēc būtības šī būs divplūsmu (bilingvāla) skola.

foto: Daugavpils pilsētas dome
Daugavpils 12. (latviešu) vidusskola pēc būtības likvidēta, to apvienojot ar 10. vidusskolu un diviem bērnudārziem.

Par skolas “reorganizāciju” no 15 domes deputātiem 11, kuri pārstāv “Saskaņu”, Latvijas Krievu savienību, Mūsu partiju, Latgales partiju/“Latvijas attīstībai”, balsoja “par”; divi bija “pret” (no Daugavpils novada partijas – Ivars Šķinčs un Pēteris Dzalbe); viens atturējās (Igors Prelatovs/Mūsu partija), bet bijušais pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija/“Latvijas attīstībai”) balsojumā nepiedalījās.

Jāatgādina, ka šādu iespējamo Daugavpils domes lēmumu kritizēja gan Valsts prezidents Egils Levits, gan izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, par to diskutēts arī Saeimā, rakstīja Jauns.lv.

Pret skolu apvienošanu iestājās arī vietējā sabiedrība, un ne tikai latviešu organizācijas, bet arī daļa 10. vidusskolas pedagogi un bērnu vecāki. Daugavpils kultūras atbalsta biedrības priekšsēdētājs un Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks Jauns.lv informēja: “Lēmumprojekta tekstā paustais, ka līdz ar to ar latviešu valodu un vidi kļūs vēl labāk, neiztur nekādu kritiku. Nekāda pamatojuma, nekādas analīzes, nekādu skaitļu lēmuma projektā nav. Vienīgais cipars/mierinājums tekstā ir tas, ka ar 2031.gadu izglītojamo apmācība notiks tikai latviešu valodā.

Šā projekta sausais atlikums – reālais stāvoklis – ir latviešu skolas likvidācija; ar visām no tā izrietošām sekām – gan politiskām, gan izglītības, gan  kultūrvides. Tas ir liels trieciens ne tikai Daugavpils kultūrvidei kopumā…”

foto: protesta vēstījums
Pret latviešu vidusskolas slēgšanu (reorganizāciju) Daugavpilī parakstījušies vairāki tūkstoši Latvijas pilsoņu, bet pilsētas dome viņu viedokli nav ņēmusi vērā.

Viņš pilsētas domniekus uzrunāja: “Pirms balsošanas padomājiet, vai jūs esiet gatavi atbalstīt Latvijas Krievu savienības un “Saskaņas” ideoloģisko tieksmi atgriezties PSRS; atgriezties krievu valodas, krievu pasaules telpā? Šis jautājums ir ļoti aktuāls tieši šodien, kad Austrumu kaimiņš – tā saucamās “krievu pasaules” ideologs – kārtējo reizi ir iebrucis Eiropas neatkarīgajā valstī, lai atjaunotu PSRS”.

Savukārt Daugavpils vicemērs Aleksejs Vasiļjevs (Latvijas Krievu savienība) teica, ka pašvaldība nekādas skolas nelikvidē, viņš ir pret bērnu segregāciju un pilsētas plāns esot pilsētā izveidot četras-piecas lielas mācību iestādes, lai neiestātos “katastrofa” izglītības sistēmā.

Daugavpils vicemērs Aleksejs Vasiļjevs par pilsētas skolu reorganizāciju (no 16.05 min., krievu val.):

Pēc lēmuma pieņemšanas Vasiļjevs pauda: “Ne reizi vien Izglītības un zinātnes ministrijā, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ir izskatīti vecāku iesniegumi par izglītības iestāžu reorganizāciju un atbilde bija šāda: tas ir pilsētas valdības kompetencē. Tas nozīmē: no likuma viedokļa mēs neko nepārkāpjam. Un, kas attiecas uz momentiem, kas jāsaskaņo ar Izglītības ministriju, tad pašreiz tas notiek”.

Savukārt portālā manabalss.lv notiek parakstu vākšana pret skolas likvidāciju jeb “reorganizāciju”. Pašlaik šo iniciatīvu jau ir parakstījuši vairāk nekā 3700 Latvijas pilsoņu.