foto: LETA
Tālāk virza "Mana balss" iniciatīvas par Covid-19 sertifikātu atcelšanu un energocenu atvieglojumiem
Covid-19 sertifikāta pārbaude.
Politika
2022. gada 23. februāris, 14:18

Tālāk virza "Mana balss" iniciatīvas par Covid-19 sertifikātu atcelšanu un energocenu atvieglojumiem

Jauns.lv / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja tālākai skatīšanai virzīt iedzīvotāju iniciatīvas par Covid-19 sertifikātu atcelšanu un energocenu atvieglojumiem.

Iniciatīvai "Par datos balstītu vakcinācijas sertifikātu politiku" jeb Covid-19 sertifikātu atcelšanu vietnē "Mana balss" iepriekš strauji tika savākti vairāk nekā 11 000 paraksti. Komisija šodien nolēma atbalstīt lēmumprojekta virzīšanu Saeimā par šīs iniciatīvas nodošanu izskatīšanu valdībā.

Komisijas sēdē raisījās diskusijas, vai ir jēga pieņemt šādu lēmumu, ņemot vērā, ka Ministru kabinets jau ir izvērtējis šo jautājumu un pieņēmis lēmumu par sertifikātu izmantošanas mazināšanu no 1.marta. Tomēr arī pēc parlamentārieša Vitālija Orlova (S) priekšlikuma deputātu vairākums vienojās, ka nebūtu pareizi šādu priekšlikumu uzreiz noraidīt, tāpēc to virzīs vērtēšanai valdībā.

Iniciatīvu iesniedzis Mārtiņš Krusts, kurš norāda, ka vakcinācijas sertifikāts ir slogs ekonomikai un sabiedrībai. "Turklāt dati par saslimšanu ar SARS-CoV-2 starp tiem, kuriem ir un kuriem nav vakcinācijas sertifikāta, jau ilgāku laiku pārliecinoši uzrāda, ka "zaļās zonas" ar vakcinācijas sertifikātu no šā vīrusa nepasargā," uzsver Krusts.

Komisija šodien arī nolēma atbalstīt Saeimas lēmumprojektu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nodot iedzīvotāju iniciatīvu par nodokļu samazināšanu elektrībai un gāzei visiem iedzīvotājiem.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars vērsa uzmanību uz valdības un Saeimas jau pieņemtajiem lēmumiem par atbalstu iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai. Pēdējie atbalsta pasākumi kopumā ieviesti 250 miljonu eiro vērtība, atzīmēja politiķis.

Kā ziņots, Saeima iepriekš pieņēma valdības virzīto energocenu pieauguma kompensēšanas pakotni par samazinātu maksu daļu no elektronerģijas rēķina, kā arī 50 eiro pabalstu par bērnu un 20 eiro pabalstu pensionāriem uz četriem mēnešiem.