Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Saeimas komisijai pietrūkst kvoruma jautājumā par alkoholisko dzērienu aizliegšanu azartspēļu vietās
foto: unsplash.com
Politika

Saeimas komisijai pietrūkst kvoruma jautājumā par alkoholisko dzērienu aizliegšanu azartspēļu vietās

Jauns.lv / LETA

Saeimas Juridiskajai komisijai otrdien pietrūka kvoruma, lai otrajam lasījumam virzītu grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz aizliegt azartspēļu vietās tirgot alkoholu.

Saeimas komisijai pietrūkst kvoruma jautājumā par ...

No 12 Juridiskās komisijas locekļiem balsojumā piedalījās tikai pieci deputāti. Tādējādi likumprojekta izskatīšana notiks atkārtoti.

Vienlaikus Finanšu ministrijai (FM) un Valsts ieņēmumu dienestam (VID) uzdots veikt aprēķinus par grozījumu īstenošanas izmaksām, taču aptuvenās aplēses liecina, ka tie varētu būt līdz 20 000 eiro. Tāpat izskanēja priekšlikum minēto likumprojektu izskatīt arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, kur varētu tikt runāts par alkohola ierobežojumu ietekmi plašākā kontekstā.

Sēdes laikā lielākā daļa deputātu piekrita, ka grozījumi sekmēs alkohola patēriņa mazināšanos, kā arī novērsīs alkohola ietekmi uz bezatbildīgu naudas tērēšanu.

Vienlaikus, saskaņā ar FM pausto, likumprojektā nepieciešams ieviest virkni precizējumu, tostarp skaidri definēt vietas, uz kurām aizliegums attieksies. Tāpat nepieciešams uzmanību vērst uz VID kontroles mehānismiem likuma ieviešanai un uzraudzībai.

Komisijas vadītājs Juris Jurašs (JKP) jautājumu par VID kontroles mehānismiem noslēdza ar secinājumu, ka viss ir izdarāms, nosakot atbilstošu pārejas periodu. Tāpat viņš minēja, ka rīcībai jābūt atbildīgai pret visiem sabiedrības locekļiem - komersantiem, patērētājiem, uzraugošajām iestādēm.

Jau ziņots, ka attiecīgos grozījumus iesnieguši Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un "KPV LV" deputāti.

Likumprojekta iniciators, Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jurašs, iepriekš komisijas sēdē norādīja uz nepieciešamību mazināt iespēju, ka, spēlējot azartspēles, līdztekus attīstītos atkarība no alkohola.

Politiķis uzskata, ka šis ierobežojums sekmēs cilvēku spēju saglabāt kontroli pār notiekošo, jo alkohols novājina aizsargbarjeras arī attiecībā uz azartspēļu spēlēšanu. Azartspēles un alkohols ir ļoti bīstama kombinācija, kas var radīt negatīvas sekas, norādīja deputāts.

Arī Veselības ministrijas (VM) pārstāve Sanita Lazdiņa iepriekš komisijas sēdē atbalstīja šo rosinājumu, jo alkohola lietošana kopā ar azartspēļu spēlēšanu ir ļoti riskanta uzvedība, kas var atstāt negatīvu un kaitīgu ietekmi.

Savukārt Latvijas Spēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks aicināja neatbalstīt likumprojekta virzību, jo tas esot "klaji diskriminējošs". Diskriminācija izpaužoties tādējādi, ka nevienai citai izklaides vietai šāds aizliegums nav noteikts.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Mārtiņš Birģelis norādīja, ka, lai samazinātu likumprojekta satversmības riskus, nepieciešams izvērtēt ierobežojumu samērīgumu un iespējamas alternatīvas mērķa sasniegšanai, kā arī citas lietas, kas izriet no Satversmes tiesas atziņām.

Kā ziņots, parlaments noraidīja citus JKP un "KPV LV" virzītos grozījumus Azartspēļu un izložu likumā, kas būtiski ierobežotu azartspēļu organizēšanas vietu izplatību Latvijā.

Reizē tika pieņemts deputāta Gata Eglīša (JKP) priekšlikums, kas dod iespēju pašvaldībām savos saistošajos noteikumos noteikt ierobežojumus azartspēļu organizēšanai.