Sabiedrība
2022. gada 19. februāris, 06:34

Cesvaines pusē vairākkārt saņemtas ziņas par ielaušanos īpašumā. Nelūgtais viesis pārsteidz mājas saimnieci

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Harijam Poteram pūce piegādāja vēstules, bet Latvijā tā var ieslēgt mājas signalizāciju. Tā gadījies Rīgas zobārstei Līvai Lapšei, kurai pieder lauku īpašums Cesvaines pusē.

Māja ir pieslēgta signalizācijai, un saimniece saņēma trauksmes ziņu mobilajā telefonā – pēc visa spriežot, kāds bija iekļuvis īpašumā. Tomēr signāls bija visai dīvains.

“Tas gan izslēdzās, gan ieslēdzās, taču neizskatījās, ka durvis vai kāds logs būtu atlauzts, jo tad signalizācija darbotos nepārtraukti. To pašu teica arī apsardzes uzņēmumā. Tomēr tas turpinājās pāris dienas, un nācās lūgt kaimiņu, kuram neparedzētiem gadījumiem ir uzticētas atslēgas, lai viņš aiziet izlūkot, kas īsti ir noticis,” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Lapše.

Tad arī atklājās, ka mājā iekļuvis nelūgts ciemiņš – meža pūce. Pēc kaimiņa vārdiem, putns, dauzoties trīs dienas pa māju, bija tā saguris, ka bez kādiem protestiem ļāvās paņemt sevi rokās un laimīgi atgriezās brīvībā.

foto: no Līvas Lapšes arhīva
Dauzoties pa māju, meža pūce bija jau sagurusi un ļāvās paņemt sevi rokās, lai izlaistu brīvībā.

Līva saka: “Neko nevar darīt – ja mežs ir blakus, ar šādiem ciemiņiem reizēm jārēķinās. Tā arī nav pirmā reize, jo mājā savulaik pie mums ir iemaldījusies gan vārna, gan meža pīle, un visticamāk iekļūšanai putni izmantojuši skursteni – visas durvis un logi mūsu prombūtnē vienmēr ir ciet.”

Jāatzīmē, ka sevišķi ziemas laikā pūču viesošanās lauku mājās  un arī pilsētās nav nekāds retums – tās var gadīties ieraudzīt pat Rīgā. 2010. gada februārī dažas dienas kokā Barona un Lāčplēša ielas stūrī pavadīja urālpūce.