foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Ir jāmaina paradumi," - arī ekspremjers Ivars Godmanis kļuvis taupīgāks
"Arī ārzemēs vairs nav tā saldā maize. Tas laiks ir beidzies. Nāksies adaptēties," saka Godmanis.
Sabiedrība
2022. gada 10. februāris, 05:58

"Ir jāmaina paradumi," - arī ekspremjers Ivars Godmanis kļuvis taupīgāks

Jauns.lv

Ne vienu vien beidzamajos mēnešos teju izmisumā iedzinusi gāzes un elektrības cenu celšanās. Bijušais Ministru prezidents Ivars Godmanis žurnālam "Kas Jauns" par esošo situāciju saka, ka šobrīd tā nav vienkārša ne valdībai, ne iedzīvotājiem.

"Jāsaprot, ka ilgtermiņā valsts visu kompensēt nevarēs. Tas nav reāli. Ir jādomā ilgtermiņa risinājums, jādomā par alternatīvām, piemēram, vēja parkiem,” prāto ekspremjers.

Viņš uzskata, ka sabiedrībai nāksies mainīt virkni paradumu, jo enerģētikas cenu pieauguma dēļ mainīsies arī izdevumi citās pozīcijās. “Situācija daudzās sfērās kļūs smaga, jo jau tagad apkalpojošā un tūrisms ir, var teikt, iznīkuši. Cilvēki nav droši par savu nākotni, daudzi pārkvalificējas. Taču nav tā, ka daudzi atstāj valsti, lai meklētu darbu cituviet, jo arī citur pasaulē vairs nav tik labi ekonomiskie apstākļi. Arī tur vairs nav tās saldās maizes. Tas laiks ir beidzies. Nāksies adaptēties,” domīgi nosaka Godmanis.

Viņš atzīst, ka ir no tās paaudzes, kas augusi laikā, kad bija jābūt taupīgiem: “Gaisma aiz sevis uzreiz bija jāizslēdz! Un to aizvien ievēroju. Tāpat jau man vecums tāds, ka tie tēriņi vairs nav tik lieli. Vispār jau nekad neesmu bijis liels tērētājs. Neesmu mainījis mašīnas, tagad vēl mazāk braukāju apkārt. Arī, dodoties slēpot, nu izvēlos tuvākās vietas. Labas trases ir gan Lucavsalā, gan pie Arkādijas parka, gan Mežaparkā un Ogres Zilajos kalnos,” atzīst Godmanis.