foto: Publicitātes foto
Vīrieša kailā stihija, ikoniskie trīs cikli un ainava baznīcā: izstāžu ceļvedis
Kultūras centrā “Imanta” skatāma Ineses Kalniņas ceļojošā fotoizstāde “Stihija. Vīrietis”.
Kultūra
2022. gada 26. marts, 05:19

Vīrieša kailā stihija, ikoniskie trīs cikli un ainava baznīcā: izstāžu ceļvedis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šajā trakajā laikā garīgā līdzsvara terapija varētu būt kādas mākslas telpas apmeklējums. Jaunas izstādes piedāvā gan galvaspilsētas, gan citu pilsētu izstāžu zāles. Tā Imantā varam aplūkot kaila vīrieša estētiku, bet Pēterbaznīcā iegrimt Latvijas ainavu burvībā.

Latvijas Arhitektūras muzejā varam aplūkot Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu diplomdarbu izstādi “Esi Tu pats”, bet Daugavpils Saules skolā - Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstādi „Laikmetīgā glezniecība”, kurā eksponēti trīspadsmit mākslinieku no astoņām valstīm darbi. Savukārt Liepājas “Lielajā dzintarā” skatāma latviešu ikoniskā mākslinieka, scenogrāfa un grafiķa Ilmāra Blumberga (1943-2016) darbu izstāde “3 cikli”, kas ir līdz šim plašākā iespēja ārpus Rīgas novērtēt viņa daiļradi, smalko ironiju un oriģināltehniku.

Fotogrāfe Inese Kalniņa atklāj personālizstādi "Stihija.Vīrietis"

Otrdien, 10. jūnijā, „Neputna galerijā” tika atklāta fotogrāfes Ineses Kalniņas personālizstāde „Stihija. Vīrietis”.

gallery icon
22

* Vēl tikai martā – līdz 31. martam Rīgas kultūras un atpūtas centra “Imanta” (Anniņmuižas bulvārī 29) 2. stāva galerijā aplūkojama Ineses Kalniņas fotoizstāde “Stihija. Vīrietis”. Šīs ceļojošās fotoizstādes pirmais foto tapis 2002. gadā, un tajā izstādītie darbi ir vīrieša auguma attēlojums ainavā – dabas apskauts un brīvs.

Latviešu literatūrzinātniece, profesore un rakstniece Janīna Kursīte norāda, ka izstāde ir uz viduslaiku teorijā balstītas koncepcijas attēlošanu nuditas virtualis (nevainība, tikumi) estētiku.

Māksliniece par izstādi saka šādi: “Ar izstādē reprezentētajiem divdesmit tradicionālās melnbaltās fotogrāfijas darbiem vēlos izkliedēt pastāvošo mītu, ka vīrieša kailfoto ir kas draudīgs, pretrunīgs un konfrontējošs.”

Inese Kalniņa ir profesionāla fotogrāfe, absolvējusi Valmieras Mākslas vidusskolu un Liepājas Pedagoģijas universitāti ar specializāciju vizuālajā mākslā un pedagoģijā. Māksliniece, kura joprojām turpina izaugsmi, atjaunojot profesionālās prasmes un šobrīd strādā pie pētnieciski radošā bakalaura darba izstrādes Rīgas Stradiņa universitātē komunikācijas zinātnē studiju programmā “Fotogrāfija”, regulāri piedalās starptautiskos fotokonkursos, iegūstot augstus žūriju novērtējumus. Sīkāk internetā: imantakultura.riga.lv.

foto: Publicitātes foto
Melisa Briža. Interjera dizaina projekts individuālai dzīvojamai ēkai Trīsciemā “Plūsma” (no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu diplomdarbu izstādes “Esi Tu pats”).

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils iela 19, Vecrīga) “Trīs brāļos” līdz 8. aprīlim skatāma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu diplomdarbu izstāde “Esi Tu pats”, kas iepazīstina ar piecu skolas izglītības programmu - interjera dizaina, struktūras tekstila, keramikas, metāla un koka izstrādājumu dizaina - veikumu.

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, senāk pazīstama kā Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, ir lielākā un viena no vecākajām vidējām profesionālās izglītības mācību iestādēm Latvijā. Šī ir jau trešā vidusskolas audzēkņu darbu izstāde Latvijas Arhitektūras muzejā. Izstādes dalībniekus vieno izpratne par dizaina priekšmetu formu, funkciju un materiālu, parādot, kā ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem var radīt pārliecinošu, funkcionālu, tostarp estētiski kvalitatīvu darbu. 
    
Jāatzīmē, ka skolas 11 izglītības programmās mācās 560 audzēkņi. Katru gadu skolu beidz vairāk kā 130 absolventu, kas pēc tam sekmīgi turpina studijas Latvijas, Eiropas un pasaules vadošajās dizaina, mākslas un arhitektūras augstskolās. Skola saglabā tradīciju jaunāko veikumu vienmēr demonstrēt skatītājiem gan Latvijā, gan ārzemēs. Piemēram, 2017. un 2018. gadā skola piedalījās Londonas dizaina nedēļas izstādē ,,London Design Fair”. Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv

foto: Publicitātes foto
Fragments no Aivja Pīzeļa gleznas “Tas trakais pavasaris” Rīgas Pēterbaznīcā.

* Rīgas Pēterbaznīcā līdz 15. maijam skatāma ikgadējā Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā konkursa izstāde. Jau astoto gadu Pēterbaznīcas pārvalde, turpinot tradīciju, aicināja māksliniekus iesniegt darbus ar Latvijas ainavas atainojumu, tā veicinot mākslinieku interesi izcelt Latvijas ainavas glezniecības nozīmi mūsdienu mākslā. Konkursam tika iesniegti 105 mākslinieku 174 darbi. Izstādei žūrija izraudzījusi 83 autoru darbus.

Par Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā mākslas zinātniece Ingrīda Burāne teic: “Šis notikums ir ar tālejošu pienesumu Latvijas kultūras telpā. To var uzlūkot ne tikai kā viena mākslinieka atceres pasākumu, kā Latvijas ainavas glezniecības žanra kopšanu, kā mūsu zemes skaistuma atklāsmes un mīlestības vairošanas darbu, bet, iespējams, tā dziļākā jēga meklējama tieši mākslinieku līdzdalībā. Izstādes raksturs ir demokrātisks: tā vienkopus pulcē gan augstāko mācību iestāžu profesorus, gan studentus; še satiekas vecmeistari ar kupliem lauru vainagiem un bikli iesācēji, kuriem šī izstāde ir pirmais diegs kopīgā audumā...”

Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā galvenās balvas laureāta vārdu gan uzzināsim tikai septembrī izstādes atklāšanā Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā. Sīkāk internetā: peterbaznica.riga.lv.

* Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā līdz 3. aprīlim skatāma latviešu ikoniskā mākslinieka, scenogrāfa un grafiķa Ilmāra Blumberga (1943-2016) darbu izstāde “3 cikli”. Tajā apskatāmi izcilā latviešu mākslinieka un scenogrāfa 65 darbi, kas aptuveni desmit gadus gulējuši noliktavā. Pēc mākslinieka dēla domām, šī ir līdz šim plašākā iespēja ārpus Rīgas novērtēt Ilmāra Blumberga daiļradi, smalko ironiju un oriģināltehniku.

Liepājā skatāmo lielformāta gleznu ciklu “Es nemiršu” iedvesmojusi Blumberga sadarbība ar režisoru Augustu Sukutu un mākslinieka vizītes Spānijā. Cikls tapis pirms desmit gadiem un pirmoreiz eksponēts 2013. gadā Rīgā - izstāžu zālē “Arsenāls”. Liepājas izstāde būs tikai otrā reize, kad šis cikls tiek parādīts plašākai publikai.

Krasi atšķirīga rakstura un formas cikls ir Blumberga radītā mākslas darbu sērija „Lietiņš līst, lietiņš līst! Lietiņš līst! Sapērk bildītes. Sapērk bildītes. Sapērk bildītes!”. Tās darbi tapuši, gatavojoties izstādei, kurā Ilmārs Blumbergs pievērsies leģendārā latviešu mākslinieka Voldemāra Irbes (1893-1944) dzīvei un darbam.

Trešā grupa izstādē ir jauktā oriģināltehnikā veidoti darbi, kas apvieno sietspiedi, akrilu, zīmuli, ogli, fotogrāfiju un citas tehnikas. Šeit ietilpst sērija “Atlantīda”, kas tapusi pirms vairāk nekā 25 gadiem un pirmo reizi izstādīta 1996. gadā, kā arī cikls “Van Goga krēsli”. Jāuzsver, ka oriģināltehnikas māksla kļuvusi par īpaši atpazīstamu Ilmāra Blumberga daiļrades lappusi un tā iekļauta arī vairākās publiskās un privātās kolekcijās.

Ilmārs Blumbergs atstājis bagātīgu mantojumu dažādās mākslas jomās un tehnikās - no gleznām, skulptūrām un zīmējumiem, līdz skatuves un kostīmu mākslai, plakātiem, un video, izpelnoties kā sabiedrības tā profesionāļu atzinību un apbrīnu. Kopš 1962. gada sarīkojis vairāk nekā 40 personālizstādes Latvijā un ārpus tās, kā arī eksponējis savus darbus vairāk nekā 150 grupu izstādēs. Veidojis scenogrāfiju neskaitāmām izrādēm Latvijas teātros, kā arī Latvijas Nacionālajā operā. Daudzu kultūrvēsturiski nozīmīgu grāmatu ilustrators un Latvijas kultūrtelpā pazīstamu grafisko zīmju autors. Sīkāk internetā: www.lielaisdzintars.lv.

foto: Publicitātes foto
Slovāku mākslinieces Katarinaa Balunovas darbs “Kompozīcija 0917 IV” (2017, audekls/akrils, 120x150 cm) no Laikmetīgās glezniecības izstādes Daugavpils Saules skolā.

* Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā „Saules skola” (Saules ielā 8) līdz 14. aprīlim skatāma Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstāde „Laikmetīgā glezniecība”, kurā eksponēti trīspadsmit Latvijas un ārvalstu mākslinieku glezniecības darbi, kas tapuši laika posmā no 2014. līdz 2021. gadam. Šie darbi Rotko centra kolekciju papildināja kā mākslinieku individuālie dāvinājumi pēc izstādēm mākslas centrā, vai arī tika radīti starptautisko glezniecības simpoziju laikā.

Daugavpils starptautisko simpoziju formāts paredz iepriekš izvēlētu mākslinieku divu nedēļu radošo darbu mākslas centra studijā, ciešā apkārtējās vides, mākslas procesa radīšanas un savstarpējās komunikācijas simbiozē, vienlaikus atklājot jau iepriekš izkoptās mākslinieku individuālā rokraksta īpatnības un konceptuālās pieejas.

Izstādei izvēlētos mākslas darbus vieno esošā laika un telpas subjektīvās izpratnes atainojums abstraktās kompozīcijās, kur krāsu ekspresijas un ģeometrisko formu radītās optiskās ilūzijas mijas ar minimālismam raksturīgo formu vienkāršību, rādot un radot daudzveidīgu noskaņu un sajūtu spektru.

Izstādē pārstāvētie mākslinieki: Madara Neikena, Zigurds Poļikovs, Viktorija Valujeva un Signe Vanadziņa (Latvija), Ramūns Čeponis un Eimutis Markūnas (Lietuva), Mohameds Ibrahims Elmasrī (Ēģipte), Erdmute Blaha un Ēdeltraute Rāta (Vācija), Katarina Balunova (Slovākija), Pāvels Vasovskis (Polija), Endrū Kolberts (ASV) un Gonsalo Rodrigess Gomess (Spānija). Sīkāk internetā: www.saules.lv.