foto: Valsts kanceleja.
Kariņš: ja jūtamies apaukstējušies, tad neejam uz darbu - pārbaudām, ka tas nav Covid-19
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
Sabiedrība
2022. gada 24. janvāris, 19:25

Kariņš: ja jūtamies apaukstējušies, tad neejam uz darbu - pārbaudām, ka tas nav Covid-19

Jauns.lv / LETA

Valdība un Veselības ministrija (VM) vēros situācija attīstību slimnīcās, taču primārā aizsardzība Covid-19 izplatības laikā ir iedzīvotāju individuālā rīcība, - vakcinējoties, nesājot atbilstošas maskas un testējoties, šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Tā valdības vadītājs atbildēja uz jautājumu, vai tuvākajās nedēļās gaidāmi kādi lēmumi saistībā ar veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) iepriekš pausto, ka koalīcijas sanāksmē rosinās diskusiju par turpmākajiem soļiem saistībā ar sociālo distancēšanos Covid-19 ierobežošanai.

Kariņš atkārtoti mudināja iedzīvotājus vakcinēties un saņemt balstvakcīnu, uzsverot, ka vakcinēti un revakcinēti cilvēki ir daudz labāk pasargāti no nonākšanas slimnīcā, smagas saslimšanas un nāves.

Premjers arī aicināja atbilstoši spēkā esošajam regulējumam nēsāt medicīniskās maskas vai FFP2 respiratorus, kas spēj labāk pasargāt no saslimšanas. Tāpat plašāk jāizmanto iespēja testēties ar mājas antigēnu testu, kā arī, ja "jūtamies saslimuši vai apaukstējušies, tad neejam uz darbu - vispirms pārbaudāmies, ka tas nav Covid-19", norādīja Kariņš.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis, satiksmes ministrs Tālis Linkaits pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka atbilstoši veselības ministra koalīcijai sniegtajai informācijai omikrona paveids ir sasniedzis 85 līdz 86% apjomu no visiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem.

VM pašlaik nepiedāvājot "nekādus papildu ierobežojumus", un JKP no veselības ministra sagaida, ka pieeja ierobežojumu noteikšanā būs pragmatiska, ar mērķi samazināt tieši hospitālizācijas gadījumu skaita pieaugumu, pauda Linkaits. Tāpat būtu jāseko līdzi, kā ierobežojumus pielāgo Lietuvā un Igaunijā, atzīmēja JKP politiķis.

Kā ziņots, jaunu Covid-19 ierobežojumu nepieciešamība Latvijā jāvērtē ne vien pēc slimnīcu noslodzes, bet arī pēc darbinieku prombūtnes ietekmes uz uzņēmējdarbību, šādu nostāju pirmdien preses konferencē pauda Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule norādījusi, ka tuvākajās dienās ar Covid-19 varētu inficēties līdz pat 9000 un 10 000 cilvēku dienā.