foto: Davide Bonaldo/Sipa USA/ Vida Press
"Tinderī" iepazītais vīrietis izrādās krāpnieks, kurš izmanto lētticīgas sievietes un prasa viņām naudu
112
2022. gada 22. janvāris, 06:01

"Tinderī" iepazītais vīrietis izrādās krāpnieks, kurš izmanto lētticīgas sievietes un prasa viņām naudu

Jauns.lv

Iepazīstoties internetā, vajadzētu būt uzmanīgiem un neļauties lētticībai. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, ka laiku pa laikam Latvijas sievietes un vīrieši kļūst par internetā sastaptu krāpnieku upuriem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa sacīja, ka romantiskās krāpšanas notiek laiku pa laikam. "Piemēram, sieviete iepazīstas ar vīrieti kādā sociālajā tīklā vai "Tinderī", vīrietis uzdodas par attālas valsts karavīru un izgudro dažādas leģendas, kas ar viņu noticis.

Ilgstoši komunicējot, sieviete sāk viņam uzticēties, un, lai palīdzētu viņam, pārskaita kaut kādas naudas summas," Gžibovska raksturoja tipiskas situācijas.

Nebūsim lētticīgi!

Valsts policijas pārstāve aicināja iedzīvotājus nebūt lētticīgiem: "Ja jūs to cilvēku nekad dzīvē neesat redzējuši, tad ir diezgan apšaubāmi pārskaitīt nepazīstamam cilvēkam naudu.

Ikviens var izveidot profilu, ielikt tur citas personas fotogrāfijas, sarakstīt informāciju. Tiešām nevajadzētu būt lētticīgiem."

Kritiski izvērtēt redzēto un dzirdēto

Runājot par mūsdienās tik ierastajiem video zvaniem, kuros var labāk iepazīt sarunu biedru, Gžibovska atzina, ka katram cilvēkam jāizvērtē internetā iepazītā persona, viņas stāstītā patiesums un dzīves apstākļi.

Romantiskās krāpšanas nav tik izplatītas kā naudas ieguldīšana apšaubāmās finanšu platformās un telefonkrāpniecības gadījumi, taču diemžēl ik pa laikam sievietes "uzķeras" uz šādiem krāpniekiem.

Turklāt par romantisko krāpniecības gadījumu upuriem kļūst ne tikai sievietes. "Ir arī gadījumi, kad vīriešiem tiek izkrāpta nauda." Mēdz būt tā, ka Latvijā dzīvojošs vīrietis internetā iepazīstas ar kādu ārzemnieci, kura pēc kāda laika lūdz viņai aizskaitīt naudu.

Ar tulkotāju palīdzību sazinās arī latviski

Visbiežāk romantiskos krāpšanas gadījumos saziņa ar upuriem notiek angļu valodā, nevis latviešu valodā.

Taču kopumā krāpnieki kļūst arvien viltīgāki un pēdējā laikā ļoti labi iemācījušie izmantot internetā pieejamās tulkošanas programmas. Tādējādi nav izslēgts, ka viņi "WhatsApp" un cita veida saziņas platformās var izmantot arī latviešu valodu.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Iepazīšanās beidzas ar tūkstošiem eiro zaudējumu

Valsts policijas pārstāve arī pastāstīja par vienu no skaļāk izskanējušām romantiskajām krāpniecībām. Pērn oktobrī policijā bija reģistrēti divi atsevišķi gadījumi, kad sievietēm, iepazīstoties ar vīriešiem sociālajos tīklos, pēc ilgākas sarakstes, iemantojot uzticību, tika izkrāpta nauda. Abos gadījumos kopējais zaudējums bija aptuveni 7000 eiro.

Kāda 1955.gadā dzimusi sieviete informēja policiju, ka no viņas bankas konta ir izkrāpti finanšu līdzekļi. Tika noskaidrots, ka sieviete bija iepazinusies ar kādu vīrieti, kurš stādījies priekšā kā Itālijas armijas virsnieks. Viņi sazinājās "Tinderī", kur pēc pāris mēnešu sarakstes, iemantojot sievietes uzticību, vīrietis lūdzis finansiālu atbalstu, lai izkļūtu no Sīrijas armijas bāzes.

Skumjas par mīlas stāsta negaidītajām beigām

Sieviete bija veikusi vairākus pārskaitījumus un nenojauta neko aizdomīgu. Kopējā izkrāptā naudas summa sasniedza 3940 eiro. Taču mīlas stāstam šeit arī pienāca beigas, jo pēc saņemtās naudas summas mīļotais vīrietis pazudis un vairs nav sasniedzams.

Sarakste iepazīšanās vietnē notika angļu valodā un netika radītas aizdomas, ka vīrietis varētu būt krāpnieks, kuru interesē tikai naudas izkrāpšana.

Par minēto gadījumu policija uzsāka kriminālprocesu par  svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana). Par šāda nozieguma izdarīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Runas par kopīgu nākotni pārtrauc negaidīts pavērsiens

Valsts policija periodiski saņem iesniegumus par šādu krāpniecības veidu. Lielākoties nezināmā persona, ar kuru uzsākta sarakste, atrodas kādā tālā valstī. Viss sākas ar nevainīgām sarakstēm kādā no sociālo tīklu platformām, bet tās pārsvarā turpinās e-pastā.

Krāpnieki iemanto sieviešu uzticību, sola darīt visu, lai viņas justos laimīgas, runā par kopīgiem nākotnes mērķiem. Taču lielākoties notiek negaidīts pavērsiens – topošajam līgavainim steidzami ir nepieciešami finanšu līdzekļi. Lielākoties nauda tiek lūgta, lai atbrauktu uz Latviju, veiktu steidzamas operācijas, atrisinātu biznesa problēmas u.c., Valsts policijas pārstāve raksturoja šos krāpšanas gadījumus.