foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
"Plēsoša sajūta kaklā," RAKUS infektoloģe par raksturīgo omikrona saslimšanas laikā
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.
Sabiedrība
2022. gada 21. janvāris, 10:23

"Plēsoša sajūta kaklā," RAKUS infektoloģe par raksturīgo omikrona saslimšanas laikā

Jauns.lv

Saslimstot ar omikronu, inficēt citus var jau pēc divām stundām. Salīdzinot ar citiem Covid-19 variantiem, īsāks ir arī pats izslimošanas laiks, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

"Saslimšanas simptomi atgādina gripu. Temperatūra ir apmēram līdz 38 grādiem. Stingri sāp kakls. Varētu pat teikt, ka cilvēki par to ļoti sūdzas un saka, ka tāda kā plēsoša sajūta. Var būt neliels klepus. Ļoti izteikts nespēks. Sāpes muskuļos un locītavās," LTV skaidro Vīksna.

Viņa norāda, ka atsķirībā no citiem Covid-19 variantiem, saslimstot ar omikronu, oža un garša pazūd reti, bet atsevišķos gadījumos tas tomēr tiek novērots.

Inkubācijas periods - no inficēšanās līdz saslimšanas brīdim - ir īsāks. "Var būt līdz divām dienām, bet var būs arī īsāks laika periods. Savukārt citu var inficēt burtiski jau pēc divām stundām."

Viņa skaidro, ka arī izslimošanas laiks ir īsāks. Ja iepriekš vidēji tās bija divas nedēļas, tad tagad nedēļa.

Jau ziņots, ka otrdien un trešdien sasniegti jauni Covid-19 saslimšanas gadījumu skaita rekordi. Trešdien Latvijā tika konstatēti 4885 jauni Covid-19 gadījumi, bet otrdien - 5082, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.