foto: Dagnis Vasi;levskis/"Twitter"
Nofotografē Latgales mežos dzīvojošu ārkārtīgi retu dzīvnieku – baltu stirnu. FOTO
Sestdien, 15. janvārī, Līvānu puses mežos stirnu barā redzēta ganāmies pavisam balta, albīna stirna.
Novadu ziņas
2022. gada 18. janvāris, 06:00

Nofotografē Latgales mežos dzīvojošu ārkārtīgi retu dzīvnieku – baltu stirnu. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvaldes eksperte Dace Vasiļevska Līvānu pusē novērojusi ārkārtīgi retu dzīvnieku – pilnīgi baltu stirnu. Diemžēl no ceļa izdevies nobildēt tikai vienu kadru, kurā redzams, kā stirna ganās kopā ar citām savām sugas māsām. Jāteic, ka šāds “dabas brīnums” – albīna stirna Līvānu pusē bija manīta arī 2018. gada septembrī.

Pirms tam, pagājušā gadsimta pašās beigās, albīna stirna esot manīta arī Madonas pusē. Pirms diviem gadiem Viļakas medniekiem bija izdevies nofilmēt arī albīnu alni. Bet dabas vērotājiem Latvijā izdevies fiksēt ne tikai albīnus pārnadžus, bet arī citus dzīvniekus: pērn tā bija odze, savukārt 2018. gadā – strazds. Esot manīts arī balts jenotsuns.

Iespēja ieraudzīt albīnu dzīvnieku ir ārkārtīgi reta un tāpēc 15. janvārī Līvānu pusē ieraudzītā stirna ir unikāls gadījums. Iespējams, ka tā varētu būt tā pati albīnā stirna, kas redzēta pirms pieciem gadiem, jo stirnas mūžs ir no 12 līdz 15 gadiem. Ja tas tā tik tiešām ir, tad tas ir vēl unikālāks gadījums, jo albīnie dzīvnieki ir labi pamanāmi plēsējiem un samērā bieži kļūst par plēsēju medījumu.

Daces Vasiļevskas vīrs Dagnis Jauns.lv teica, ka krāsas ziņā atšķirīgā stirna barā jutās labi, neviens viņu no tā ārā nedzina, jo “kā zināms dzīvnieki krāsas neredz”.
 
Zoologs, mag.biol. Vilnis Skuja Jauns.lv pastāstīja: “Albīnās stirnas ir reti sastopamas, bet tās ir. Var būt gan pilnīgs albīnisms, kad pilnībā iztrūkst melanīns-  tumšais pigments, gan arī daļējs albīnisms – leicisms. Spriežot pēc fotogrāfijas, Līvānos redzētā stirna ļoti, ļoti izskatās pēc tīra albīna.

Šāds albīns dzīvnieks, protams, ir vieglāk pamanāms plēsējam - vilkam vai sunim, un plēsējam uz viņu ir vieglāk “notēmēt”, jo stirnas pa ziemu dzīvo kopā baros, kaut arī ir diezgan savrupas. Ziemā viņas turas baros, jo tā ir drošāk – vairāk acis un tam plēsējam no bara arī ir grūtāk izvēlēties upuri. Bet, ja viens dzīvnieks ir tāds uzkrītoši balts, tad viņš droši vien pievērš pastiprinātu uzmanību. Plēsējs sāk viņam sekot, ja stirna ir ļoti stipra, tad viņa aizbēg.

Laiku pa laikam kaut kur mednieku portālos parādās, ka ir novēroti albīni dzīvnieki, bet tā ir ļoti reta parādība”.

Panevēžas apriņķī Lietuvā 2021. gada martā nofilmētās pilnīgi baltās stirnas:

Pērn martā kādas divas pilnīgi baltas stirnas izdevies nofilmēt arī pavisam netālu no Latvijas robežas. Lietuviete Inga Gotoveckaite neparasto skatu nofilmēja Paņevežas apriņķī. Video bija redzams, kā līdzās citām savām sarkanbrūnajām cilts māsām ganījās arī divas pilnīgi baltas stirnas.

Jāuzsver, ka albīnisms nav slimība, bet gan ģenētisks defekts. Albīnisma gēns neļauj organismam izstrādāt melanīnus – iekrāsojošos pigmentus. Faktiski albīnu baltā krāsa ir krāsas neesamība.

Albīna gorilla

gallery icon
5