Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pretruna: pārdevējs bez balstvakcīnas lielveikalā varēs strādāt, bet iepirkties tur nevarēs
foto: unsplash.com
Foto ilustratīva nozīme.
Sabiedrība

Pretruna: pārdevējs bez balstvakcīnas lielveikalā varēs strādāt, bet iepirkties tur nevarēs

Jauns.lv / LETA

Pašreiz vēl tikai notiek diskusijas, kā novērst izveidojušos pretrunu starp laikus saņemtas Covid-19 balstvakcīnas nepieciešamību dažādu pakalpojumu saņemšanai un tirdzniecības vietu apmeklēšanai, tai pašā laikā to kā obligātu neprasot šādās vietās strādājošajiem darba pienākumu veikšanai, otrdien žurnālistiem atzina Valsts kancelejas direktors, Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Pretruna: pārdevējs bez balstvakcīnas lielveikalā ...

Valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15.februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

Vienlaikus darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas, bet balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta, tomēr nav obligāta.

Atbildot uz jautājumu, vai ir domāts novērst pretrunu, kad, piemēram, apģērbu veikala pārdevējs, kurš nav pēc vajadzīgā termiņa saņēmis balstvakcīnu, teorētiski var strādāt, bet tai pat laikā nevar tajā pašā veikalā iepirkties, Citskovskis norādīja, ka par šo jautājumu tiek diskutēts Operatīvās vadības grupas līmenī. Tādējādi pašreiz nav arī skaidrs, vai tāds veikals, kur ir pārdevēji bez saņemtas balstvakcīnas, varētu tikt uzskatīti par "zaļajā" režīmā strādājošiem, kurus derīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts ir vajadzīgs ne tikai apmeklētājiem, bet arī tur strādājošajiem.

"Līdzko eksperti būs nonākuši pie vienošanās, būs attiecīgi arī priekšlikumi," teica Citskovskis.

Jau ziņots, ka vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnām un piecus mēnešus pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas saņemšanas.

Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama. Darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas, bet balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.