foto: Mirrorpix / Vida Press
Bīstamība, ko pircēji pieļauj, iegādājoties produktus savos traukos
Sabiedrība
2022. gada 8. janvāris, 06:47

Bīstamība, ko pircēji pieļauj, iegādājoties produktus savos traukos

Jauns.lv

Ir labi, ka pircēji mēdz doties uz veikaliem, ņemot līdzi savus traukus, kuros iepildīt beramos, sveramos un lejamos produktus. Taču ar to jābūt uzmanīgiem, iegādājoties ķermeņa kopšanas līdzekļus un sadzīves ķīmiju.

Biedrības “Ekodizaina kompetences centrs” valdes locekle Ilze Neimane intervijā portālam Jauns.lv kopumā atzinīgi izteicās par pēdējā laikā populāro tendenci, ka pircēji dodas uz veikaliem un iegādājas beramās, sveramās un lejamās lietas savos traukos, ko izmanto atkārtoti. Šāda rīcība var būt videi draudzīga.

Trūkst svarīgas informācijas

Taču vienlaikus ir viens būtisks aspekts, kuram viņa aicināja pievērst uzmanību. Iegādājoties šampūnus, balzamus, šķidrās ziepes, trauku mazgāšanas līdzekļus, traipu tīrīšanas šķidrumus un citu sadzīves ķīmiju ražotāju iepakojumā, uz tā ir norādes par sastāvdaļām un brīdinājumi par iespējami kaitīgām vielām.

Parasti šo informāciju par sastāvdaļām un dažādās norādes par drošumu pircēji nelasa, bet ne jau velti ražotāji ir tās uzrakstījuši. Zināšanas par sastāvdaļām un vielu bīstamību var būt izšķirošas, ja gadās kāda neparedzēta situācija, piemēram, kāds negadījums. Tad ir svarīgi zināt, kas katrā traukā ir bijis iepildīts un kādas vielas tas satur.

Ne jau velti par dažādu vielu bīstamību un to apzīmējumiem uz produktu iepakojumiem skolēniem māca jau pirmajās klasēs - ir svarīgi, lai arī bērni zinātu, ar kādām piktogrammām apzīmē iespējami bīstamas vielas. Tas var būt izšķiroši, lai novērstu negadījumu vai palīdzētu operatīvi rīkoties, ja negadījums jau ir noticis.

Iespēja paņemt lapiņu par sastāvdaļām

Ir labi, ka pēdējā laikā "Zero Waste" un citos veikalos ir pieejamas lapiņas, kurās aprakstītas konkrētā produkta sastāvdaļas un drošums. Tās var pielīmēt pie sava trauka, kurā produkts iepildīts.

Pozitīvi, ka ir šāda iespēja ir pat tad, ja ne visi pircēji šīs lapiņas paņem un mājās pielīmē pie trauka. Tad tā ir katra paša atbildība, jo veikals ir izdarījis visu iespējamo, lai sniegtu svarīgo informāciju.

Lai neizmazgātu matus ar ķermeņa krēmu

Speciāliste aicināja ļaudis, kas iegādājas dažādu sadzīves ķīmiju un ķermeņa kopšanas līdzekļus savos traukos, arī uzrakstīt uz traukiem, kas īsti tajos atrodas. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, kad visi līdzekļi iepildīti līdzīga izskata traukos. Ja ir 10 līdzīgi trauki, kuros iepildīti dažādi līdzekļi, bet nav neviena uzraksta par produktu un tā sastāvu, var rasties bīstamas situācijas.

Ja mājās ir mazi bērni, tad noteikti nevajadzētu būt traukiem, uz kuriem nav uzraksta par konkrēto līdzekli, tā sastāvdaļām un drošumu.

Atgriezt vaļā krēma tūbiņu, lai izlietotu pēdējās piles

Runājot par cilvēkiem, kuri atgriež vaļā gandrīz izlietotas krēmu un zobu pastu tūbiņas, lai no tām iegūtu pilnīgi visu to saturu, Neimane sacīja, ka, no vienas puses, ir apsveicama cilvēku vēlme izlietot pilnīgi visu produktu.

Taču, no otras puses, patērētājiem ir jāapzinās, ka ražotāji nav paredzējuši, ka iepakojumi tiks atgriezti un to saturs pakļauts ilgstošai gaisa ietekmei. Iespējams, pēc tūbiņas atgriešanas krēms ne tikai apkaltīs, bet arī zaudēs savas paredzētās labās īpašības.

Ir saprotama cilvēku vēlme ekonomēt un izmantot visu tūbiņā iepildīto krēmu, bet speciāliste atturējās publiski rekomendēt šādu rīcību.

Nebaidīties uzrunāt ražotāju

Viņa aicināja pircējus labāk vērsties pie ražotāja un izteikt tam savus apsvērumus par iepakojumu. Kaut arī var šķist, ka ražotāji neinteresējas par saviem pircējiem un viņu vēlmēm, patiesībā tā nav. Daudzi strādā pie savu produktu un to iepakojumu optimizācijas.

Mūsdienās vairs nav tā, ka ražotāji būtu ļoti tāli un nesasniedzami. Īstenībā viņi mēdz atsaucīgi uzklausīt pircējus, jo mēs kā patērētāji balsojam ar saviem maciņiem un nodrošinām uzņēmumiem ienākumus.

Speciāli tūbiņu knaģi

Tāpat Neimane norādīja, ka pieejami tādi kā knaģi vai nelielas ierīces, kas palīdz krēma vai zobu pastas tūbiņu izlietot gandrīz pilnībā. Tos var atrast, meklējot angļu valodā pēc atslēgvārdiem Toothpaste Squeezer, Plastic Tube Squeezer. Šī nelielā lietiņa var palīdzēt izlietot arī pēdējās krēma piles un tad nav nepieciešamības atgriezt iepakojumu.

Nepraktiskās ampulas

Lai nebūtu jāizmet kosmētiskie līdzekļi, var ieteikt izvairīties iegādāties tos tādos iepakojumos, kas konkrētajam cilvēkam nav piemēroti. Piemēram, nevajadzētu pirkt garu matu kopšanas līdzekļus plastmasas ampulās cilvēkiem ar īsiem matiem.

Ir skaidrs, ka vienā reizē viņi šo ampulas saturu pilnībā neizmantos, bet līdz nākamai reizei ampulas saturu vairs nevar saglabāt, jo tas jāizmanto 24 stundu laikā. Līdz ar to ampulā atlikušo produkta daudzumu nāksies izmest, kas nav videi un arī maciņam draudzīga rīcība, speciāliste norādīja.