Sabiedrība
2022. gada 7. janvāris, 08:55

Veide: biežākie Covid-19 simptomi vairs nav garšas un ožas zudums, bet galvassāpes, nespēks un iesnas

Jauns.lv / LETA

Pēdējā laikā ir mainījušies raksturīgākie Covid-19 simptomi - ja agrāk pacienti galvenokārt sūdzējās par garšas un ožas zudumu, tad tagad biežākās slimības izpausmes ir galvassāpes, nespēks un iesnas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ģimenes ārsti arī esot novērojuši, ka pēdējā laikā ar Covid-19 pamatā vairāk saslimst gados jauni cilvēki, kuri nav vakcinējušies vai saņēmuši balstvakcīnu. Ja viņi dzīvo kopā ar gados vecākiem cilvēkiem, tad saslimst arī tie, kaut arī ir vakcinēti, un senioriem slimības gaita parasti ir smagāka.

Lūgta raksturot pacientu interesi par balstvakcināciju pret Covid-19, Veide pastāstīja, ka vislielākā interese saņemt tā dēvēto trešo poti ir cilvēkiem, kuri pavasarī visnaskāk steidzās pēc pirmās potes. Savukārt pacientiem, kuri rudenī sapotējās teju piespiedu kārtā, proti, lai nezaudētu darbu, balstvakcinācijas laiks vēl nav pienācis. Veidei pagaidām esot grūti prognozēt, vai šie cilvēki uzskatīs par vajadzīgu saņemt balstvakcīnu vai nē.

Asociācijas vadītāja apliecināja, ka ģimenes ārsti ir gatavi uzrunāt un aicināt pacientus saņemt balstvakcināciju, taču bažas ir par to, ka, pieaugot sabiedrības saslimstības līmenim, tam atliks arvien mazāk laika, jo vairāk būs jākoncentrējas uz saslimušo ārstēšanu un konsultēšanu.

Kā ziņots, pēdējās dienās Latvijā atkal strauji pieaug saslimstības ar Covid-19 rādītāji. Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs Latvijā ir sasniedzis 686,2 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, pēdējās diennakts laikā palielinoties par 8,70%.