Vai kapeņu kariņā par kapsētu kultūrtelpu iesaistīsies arī Ogres novada pašvaldība?
foto: visitogre.lv
Ogres novada Meņģeles kapi Ogres novadā ir viena no salīdzinoši nedaudzajām kapsētām valstī, kurās par sportošanu draud naudas sods.
Novadu ziņas
2022. gada 12. janvārī, 06:03

Vai kapeņu kariņā par kapsētu kultūrtelpu iesaistīsies arī Ogres novada pašvaldība?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijā vēl nebijusi nesaprašanās izraisījās starp Siguldas novada pašvaldību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Siguldas vietvara ministrijai akceptēšanai aizsūtīja novada kapsētu kārtības noteikumus, kuros bija ierakstīts īpašs aizliegums kapos sportot, pret ko ministrija iebilda. Gluži identisks punkts ir arī Ogres novada saistošos noteikumus. Skaidrojam, vai savstarpējā strīdā par “kapu sportu” ar valsti saecēsies arī ogrēnieši?

Vai kapeņu kariņā par kapsētu kultūrtelpu iesaistī...

Jauns.lv jau rakstīja, ka “saķeršanos” starp Siguldas novada pašvaldību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izraisīja siguldiešu izstrādātie “Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumi Siguldas novadā”, kuros tika ietverts aizliegums izmantot kapsētas sporta nodarbībām. Ministrija uzskata, ka ar šādu aizliegumu tiek pazemināta kapu nozīme Latvijas kultūrtelpā.

Sigulda nav vienīgā, kas “neizprot” kapsētu būtību

foto: visitogre.lv
Arī vairāk nekā 300 gadu vecajā Vecogres kapsētā Skroderkalnā aizliegts sportot.
Arī vairāk nekā 300 gadu vecajā Vecogres kapsētā Skroderkalnā aizliegts sportot.

“Ja sporta nodarbību organizēšana tiek noteikta noteikumos kā viens no aizliegumiem, tad būtu nosakāmi arī daudzi citi aizliegumi, jo sporta aktivitātes noteikti varētu nebūt vienīgās nevēlamās darbības kapos. Ministrijas ieskatā būtu juridiski korektāk precīzi norādīt, kādiem mērķiem un darbībām kapi drīkst tikt izmantoti. Tādēļ ministrija ieteica šo aizliegumu neminēt konkrētā normatīvā akta ietvaros, bet risināt brīdī, kad tiek skaņoti sporta pasākumi pašvaldībā,” Jauns.lv skaidroja ministrijā.

VARAM Siguldas novada domei pauda, ka šāds noteikumu punkts “pazeminātu kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā”. Siguldieši par to izteikuši neizpratni. Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sindija Brikmane Jauns.lv teica, ka pirmo reizi, pirms pāris gadiem, kad apstiprināja šos noteikumus, VARAM nebija iebildumu pret šādu noteikumu punktu, bet nu pēkšņi tie radušies: “Pašvaldībai nav saprotams, kas pa šiem pāris gadiem mainījies VARAM uzskatos un kapsētas lietošanas mērķos?”.

Jauns.lv, izpētot pašvaldību saistošos noteikumus par kārtību kapsētās, atklāja, ka vēl vairākas vietvaras (piemēram, Carnikavā un Jēkabpilī) savulaik pieņēmušas noteikumus, kas kapsētās aizliedz sportot vai slēpot. Dažās šie noteikumi ir spēkā, dažās pēc reģionālās reformas tie vairs nav aktuāli.

Vai ministrija karos ar Latvijas lielāko novadu?

foto: visitogre.lv
Ogres novada Meņģeles kapi Ogres novadā ir viena no salīdzinoši nedaudzajām kapsētām valstī, kurās par sportošanu draud naudas sods.
Ogres novada Meņģeles kapi Ogres novadā ir viena no salīdzinoši nedaudzajām kapsētām valstī, kurās par sportošanu draud naudas sods.

Bet Ogres novada saistošajos noteikumos par uzvedību kapsētās ir gluži identisks punkts, kā tas tika pieņemts Siguldas pusē. Ogres novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumu 8.2 punktā teikts, ka aizliegts “izmantot kapsētu sporta aktivitātēm”. Par šo noteikumu 8. punktā minēto aizliegumu pārkāpšanu var draudēt visai ievērojams naudas sods: fiziskām personām – līdz 340, bet juridiskām personām – līdz 1400 eiro (nav gan dzirdēts, ka kādam sportistam nācies samaksāt sodu par skriešanu vai lēkāšanu kapsētā).

Rodas gluži loģisks jautājums, vai arī Ogres novada, starp citu - Latvijas lielākā novada, domei, VARAM norādīs, ka noteikt aizliegumu sportot kapsētās ir neloģiski un nepieņemami? Uz to VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa Jauns.lv norādīja:

“Ministrija atzinumā ieteica juridiski korektu risinājumu, nevis iebilda aizliegumam. Līdz ar to ministrija neplāno vērsties pret citām pašvaldībām ar prasību no kapsētu noteikumiem izņemt aizliegumu par sporta nodarbībām. 

Ministrija Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumiem Siguldas novadā ir sniegusi pozitīvu atzinumu, papildinot to ar dažiem priekšlikumiem, tai skaitā, ieteica šo aizliegumu neiekļaut konkrētajos noteikumos.
 
Aizliegums sportot kapos, bija norādīts kā vienīgais aizliegums noteikumos, līdz ar to ministrijas ieskatā būtu juridiski korekti attiecīgos noteikumos papildināt, izsmeļoši norādot kādiem mērķiem un darbībām kapi drīkst tikt izmantoti vai arī ietvert konkrēto aizliegumus citā normatīvā aktā”.

Šai gadījumā ministrija laikam ir sapratusi, ka ar vēršanos pret Siguldas kapu apsaimniekotājiem ir “pāršāvusi pār strīpu”, jo nu vairs “neplāno vērsties pret citām pašvaldībām ar prasību no kapsētu noteikumiem izņemt aizliegumu par sporta nodarbībām”. 

Ogrē diskusijas par “kapu sportu” vēl priekšā

foto: visitogre.lv
Ogres novada Madlienas kapi Ogres novadā ir viena no salīdzinoši nedaudzajām kapsētām valstī, kurās ar likumu aizliegts nodarboties ar sportu.  *
Ogres novada Madlienas kapi Ogres novadā ir viena no salīdzinoši nedaudzajām kapsētām valstī, kurās ar likumu aizliegts nodarboties ar sportu. *

Tomēr, ko būtu darījusi Ogres novada pašvaldība, ja tā no VARAM būtu saņēmusi norādījumu neaktualizēt “kapu sportu” noteikumos par kārtību novada kapsētās. Uz to Ogres novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs Jauns.lv atbildēja:

“Izpētīju dokumentus par saistošo noteikumu “Ogres novada pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi” pieņemšanas gaitu. Jau pirmajā redakcijā bija iekļauts punkts par aizliegumu izmantot kapsētu sporta aktivitātēm. Kā zināms, pēc saistošo noteikumu pieņemšanas domē, tie ir jānosūta VARAM atzinuma sniegšanai.  VARAM bija aizrādījumi, bet ne attiecībā 8.2. punktu. Arī vēlāk nekādi norādījumi par šo vai kādu citu aizliegumu kapsētā pašvaldība nav saņēmusi.

Pēc reģionālās reformas Ogres novada pašvaldība daudzus saistošos noteikumus, kas bija spēkā vēsturiskajos novados, ir  atcēlusi un pieņēmusi jaunus, bet saistošo noteikumu pieņemšana par kapu apsaimniekošanu jaunizveidotajā Ogres novadā vēl ir priekšā, un tad, kad jaunie noteikumi domē tiks pieņemti un nosūtīti VARAM atzinuma sniegšanai, arī redzēs, kāds būs VARAM vērtējums, ja pašvaldības dome arī jaunajos noteikumos būs iekļāvusi sporta aktivitāšu aizliegumu kapsētās.

Nevaru gan pateikt, kāpēc vairākas pašvaldības savos noteikumos ir iekļāvušas vienādus vai stipri līdzīgus aizliegumus attiecībā uz sportošanu kapsētās, nezinu, vai kādreiz ir bijuši standartizēti kapsētu lietošanas noteikumi, nekādu atsauci uz tiem neatradu”.