foto: Edijs Pālens/LETA
Lukašenko dēļ uz Latvijas ielām un ceļiem mazāk kaisa sāli
Pret Lukašenko režīmu noteikto sankciju dēļ samazinājies tehniskās sāls imports un tādēļ uz ielām un ceļiem to kaisām mazāk nekā līdz šim. Arī Kuldīgā.
Sabiedrība
2022. gada 4. janvāris, 05:42

Lukašenko dēļ uz Latvijas ielām un ceļiem mazāk kaisa sāli

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko darbības dēļ ir palielinājusies slīdamība uz Latvijas ceļiem, uzlabojusies mūsu apavu kvalitāte, un suņiem nu mazāk nepatīkamus brīžus sagādā skraidīšana ziemas laikā pa ietvēm. Pret Baltkrieviju noteikto sankciju dēļ izveidojies tehniskās sāls, ar kuru ziemas laikā kaisām ielas un ceļus, deficīts.

Uzņēmuma “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” vadītājs Kaspars Poriķis Kuldīgas novada pašvaldības mājas lapā klāsta:

“Šogad sasnidzis daudz. Zinām un darām visu, kas iespējams, lai nodrošinātu apmierinošus pārvietošanās apstākļus. Biezā sniega dēļ ielas tiek tīrītas vairākkārt, lai varētu veikt to kaisīšanu. Ielas tiek kaisītas ar sāls un grants maisījumu.

Sāls maisījuma izlietojums katru gadu ir mainīgs. Pērn visas ziemas sezonas laikā tika izlietotas 217 tonnas sāls maisījuma, 2019. gadā – tikai 112 tonnas, bet 2018. gadā pat 305 tonnas.

Diemžēl sāls maisījuma iegāde šogad ir valsts mēroga problēma. Tas saistīts ar Baltkrievijai uzliktajiem ierobežojumiem un loģistikas problēmām, kas radušās Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ. Tehniskā sāls katru gadu tiek iegādāta no jauna, jo to uzglabāt ilgstoši un lielos apjomos uzņēmumam nav iespējams.”

foto: Kuldīgas komunālie pakalpojumi
Uz Kuldīgas ielām un ceļiem ziemas laikā izkaisītā sāls daudzums (pa gadiem).

Pērn uz Kuldīgas novada ceļiem izkaisītas tikai 177 tonnas sāls. Jāpiebilst, ka lielu daudzumu tehniskā sāls līdz šim Latvija iepirka no Baltkrievijas uzņēmuma “Belaruskalij”, ar kuru nu Eiropas Savienības valstis sadarbību ir pārtraukušas pret Baltkrievijas režīmu uzlikto sankciju dēļ.