Jaunais gājēju tilts pār Lilasti Carnikavā

Vidzemes jūrmala Carnikavā pie Lilastes ietekas Rīgas jūras līcī turpmāk atpūtniekiem, riteņbraucējiem un ceļotājiem vairs nebūs nepārvarams šķērslis jeb laimes ...

gallery icon
5
Novadu ziņas
2022. gada 4. janvāris, 05:58

Likvidēts nepārvarams šķērslis Carnikavas pludmalē - pār Lilasti uzbūvēts gājēju tilts

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vidzemes jūrmala Carnikavā pie Lilastes ietekas Rīgas jūras līcī turpmāk atpūtniekiem, riteņbraucējiem un ceļotājiem vairs nebūs nepārvarams šķērslis jeb laimes spēle, jo nekad nevarēja zināt, vai promenādi pa liedagu pie Lilastes nepārtrauks nepārvarams ūdens šķērslis. Īsi pirms gadu mijas pār to atklāts jauns koka gājēju tiltiņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz šim Carnikavas Tūrisma informācijas centrs ik pa laikam bija spiests izplatīt apmēram šāda satura paziņojumus: “Ņemot vērā pēdējo dienu nelabvēlīgos laika apstākļus un brāzmaino rietumu vēju sanestos ūdeņus, Rīgas līča austrumu piekrastē ir būtiski pieaudzis ūdens līmenis. Rezultātā parasti mierīgā Lilastes upes ieteka Rīgas līcī ir kļuvusi nepārbrienama. Tādēļ aicinām ceļotājus, kas vēlas doties pārgājienā uz Saulkrastu novadu, izmantot citas Lilastes upes šķērsošanas vietas.” Tagad tā jau ir pagātne.

Pagājušajā gadā Carnikavas novada dome nolēma, ka pāri Lilastei pie tās ietekas jūrā tiks izbūvēts vieglas konstrukcijas koka gājēju tiltiņš: “Īstenojot šo projektu, iedzīvotāji un novada viesi varēs ērti šķērsot upi jebkurā gadalaikā. Gājēju tilta materiāls un konstruktīvais risinājums – cinkota tērauda skrūvpāļu balsti ar koka sijām, koka dēļu klāju un margām. No gājēju tiltiņa paredzamās atrašanās vietas līdz pat pludmalei jau šobrīd ir izveidots koka laipu celiņš, kas organizēs apmeklētāju plūsmu un atvieglos iedzīvotāju nokļūšanu līdz tiltiņam, kā arī mazinās antropogēno slodzi uz kāpu biotopiem.”

Tiltiņa būvniecības izmaksas bija 36 944,28 eiro (bez PVN 21%; ar PVN – 44 703 eiro).

Tagad Ādažu novada pašvaldība, kurā pēc reģionālās reformas nu iekļauts arī Carnikavas pagasts, ziņo, ka noslēgusies gājēju tiltiņa pāri Lilastes upei būvniecība. Tagad visi var ne tikai ērti šķērsot upi, bet tiltiņš arī “nodrošina pārgājienu maršruta “Jūrtaka” dalībnieku un citu aktīvās atpūtas cienītāju pārvietošanos gar jūras krastu virzienā uz un no Saulkrastiem”.

foto: Ādažu novada dome
Īsi pirms gadu mijas pār Lilasti pie upes ietekas Rīgas jūras līcī atklāts jauns gājēju koka tiltiņš.