foto: Alūksnes novada dome
Alūksnē decembra sākumā ugunsgrēkā cietusī Rižkinu ģimene nākotnē raugās ar optimismu un pateicas visiem ziedotājiem
Decembra sākumā ugunsnelaimē cietušās Rižkinu ģimenes atbalstam dažu nedēļu laikā savākts teju 6000 eiro.
Novadu ziņas
2021. gada 31. decembris, 06:14

Alūksnē decembra sākumā ugunsgrēkā cietusī Rižkinu ģimene nākotnē raugās ar optimismu un pateicas visiem ziedotājiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pirms mazliet vairāk nekā trim nedēļām pilnībā nodega Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes biroja “Aprūpe mājās” sociālās aprūpētājas Ingas Rižkinas ģimenes māja, un cilvēkam, kurš līdz šim bija nesavtīgi palīdzējis citiem, pašam bija vajadzīgs atbalsts. Alūksnes un Apes novada fonds uzsāka ziedojumu vākšanu cietušo atbalstam, arī Jauns.lv publicēja bankas konta rekvizītus, uz kurieni varēja pārskaitīt ziedojumus.

Līdz šim  Rižkinu ģimenes atbalstam savākti 5840 eiro, raksta laikraksts “Alūksnes un Malienas Zinas”. Tagad ģimene īrē trīsistabu dzīvokli un gida pavasari, lai varētu uzsākt jaunas mājas celtniecību.

Alūksnē, Pilsētas bulvārī, nodegusi Ingas Rižkinas ģimenes māja

Alūksnē 8. decembrī ugunsgrēkā cieta Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes biroja “Aprūpe mājās” sociālās aprūpētājas Ingas Rižkinas ģimenes māja. Tagad ...

gallery icon
5

Jauns.lv jau rakstīja, ka naktī uz 8. decembri māju, kurā dzīvoja pieci cilvēki – pati Inga Rižkina, viņas mamma Gaida, vīrs Ilmārs, meita Kristīne un dēls Dainis, nopostīja uguns. Alūksnes un Apes novada fonds informēja: “Bērni Dainis un Kristīne mācās - Dainis ir students, bet Kristīne mācās Alūksnes vidusskolā. Ilmārs un Inga strādā, māte Gaida ir pensionāre. Inga ir cilvēks kurš nekad neatsaka palīdzību nevienam nelaimē nonākušajam, vienmēr ir palīdzējusi gan kaimiņiem, gan radiem, ir arī sava darba profesionāle: redz problēmas aprūpes darbā un vienmēr atrod risinājumus priekš klientiem”.

Novada dome, aicinādama palīdzēt cietušajiem, rakstīja: “Uguns ir nežēlīga, tā nešķiro, tādēļ šoreiz līdzcilvēku palīdzība ir nepieciešama cilvēkam, kurš pats ikdienā strādā, lai palīdzētu citiem. Ir nepieciešama palīdzība pašai Ingai un viņas ģimenei, māja ir stipri cietusi ugunsgrēkā, šobrīd dzīvošanai nav piemērota. Ģimene ir apņēmusies atjaunot māju, bet, lai to paveiktu, nepieciešami ievērojami līdzekļi”.

Ugunsdzēsējiem ar ugunsliesmu apslāpēšanu neveicās. Vispirms, pēcpusdienā, ugunsgrēks izcēlās vienā istabā pie krāsns. To nodzēsa, bet naktī ugunsliesmas māju pārņēma atkal ar jaunu sparu un tās ēku nopostīja pilnībā. Inga Rižkina “Alūksnes un Malienas Ziņām” stāsta:

“Pēc pirmās degšanas reizes bija izdegusi tikai viena istaba, bet pēc uguns atsākšanās faktiski nodega visa māja ar visu mūsu dzimtas vēsturi”. Par to mazliet esot rūgtums, taču viņa nevienu nevaino un ir optimistiski noskaņota: “Esam paēduši, man ir darbs, vīram darbs, mātei pensija, bērni mācās – būs labi! Pašlaik īrējam trīsistabu dzīvokli Torņa ielā, bet esam apņēmības pilni atjaunot māju. Tas dod enerģiju”.

Ģimene gaida pavasari, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu būvgružu novākšanu un plānotu jaunas mājas būvniecību, jo nedegusī ēka vairs nav atjaunojama. Inga Rižkina teic, ka viņai šai grūtajā brīdī palīdzēja ļoti daudz cilvēku, un pateicība vienkāršos vārdos nav izsakāma. Māja bija apdrošināta, un tāpēc nav šaubu, ka to varēs atjaunot. Optimismu rada arī tas, ka visi ir dzīvi un veseli.

“Strādājot par aprūpētāju esmu redzējusi daudzu cilvēku nelaimes. Cilvēki mēdz smagi saslimt, gūt traumas tā, ka dzīvei nav optimistiska turpinājuma, bet mums tāds ir, tādēļ jāskatās uz priekšu,” vietējam laikrakstam saka Inga Rižkina.