Sabiedrība
2021. gada 29. decembris, 22:15

Daugavpilī stacionēti pirmie ar omikronu inficētie. Slimnīcas ārsti dalās pašreizējos novērojumos

Jauns.lv

Omikrons ir daudz lipīgāks, bet ne tik agresīvs kā delta, novērojuši Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķi. Tiem Covid-19 pacientiem, kuri stacionēti ar jauno vīrusa paveidu, nav smagas pneimonijas, un tas ļauj viņus ātrāk laist mājās, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pēc oktobra un novembra, kad Covid-19 nodaļās Daugavpilī ārstējās pat 250 pacientu ik dienu, saslimušo skaits mazinājies pat četrkārt.

"Nedaudz situācija uzlabojas, bet mēs joprojām, protams, strādājam. Slimnīcā ieviestas jaunas tehnoloģijas, aparāti," skaidro Daugavpils reģionālās slimnīcas galvenā medicīnas māsa Natālija Degtjarjova.

Viņa norāda, ka pacientu skaits samazinājies divu iemeslu dēļ - vairāk cilvēku ir vakcinējušies, kā arī daudzi jau pārslimojuši. Daugavpils slimnīcā Covid-19 pacientu skaits ir jūtami samazinājies, taču ir iestājušies pirmie pacienti, kuriem atklāts tieši omikrona variants.

Kā LTV norāda slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs, omikrons ir lipīgāks, bet nav agresīvāks. "Ir pacienti ar omikronu, bet ne tik daudz un, paldies Dievam, tie, kas iestājušies, nav smagi gadījumi. Mēs ļoti ceram, ka paveids būs lipīgāks, bet ne tik agresīvs un neizraisīs smago stāvokļu īpatsvaru, kas ļaus mums maksimāli ātrāk rotēt tos pacientus, stabilizēt un atgriezt mājās."

Omikrona varianta gadījumā slimnīcā iestājušies pacienti, kam ir onkoloģiska saslimšana pēdējā stadijā, novājināta imunitāte vai cita hroniska blakusslimība.

"Mēs redzam to galveno tendenci, ka pneimonijas samainās vietām ar to faktu, ka cilvēks ir inficēts. Tiem, kas iestājas, ir cita veida paralēlas problēmas ar veselību," skaidro Semjonovs.