Sabiedrība
2021. gada 29. decembris, 19:38

Kādēļ pēdējā laikā vakcinētie inficējas biežāk nekā nevakcinētie? Skaidro SPKC

Jauns.lv

Aizvadītā mēneša laikā ar Covid-19 inficēto statistikā vakcinētu inficēto skaits jau vairākas reizes pārsniedzis nevakcinētu inficēto skaitu. Par to, ka, palielinoties vakcinēto skaitam, tā notiks, speciālisti jau iepriekš brīdināja. Taču pašlaik, kad cirkulē bīstamais vīrusa delta paveids un pasauli sāk pārņemt lipīgāks Covid-19 variants - omikrons, joprojām nozīmīgākais rādītājs ir saslimšanas smagums, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ja mēs skatāmies pa mēnešiem un analizējam datus par saslimušajiem, stacionētajiem un mirušajiem, tad sadalījumā par vakcinētajiem un nevakcinētajiem varam redzēt, ka vidēji 80% no stacionētajiem ir nevakcinētas personas. Arī no mirušajiem 87-90% ir nevakcinētie," skaidro SPKC pārstāve Ilze Arāja.

SPKC norāda, ka vakcinētajiem, kas sasirguši smagi, lielākoties ir bijušas smagas blakusslimības. Kā iemeslu, kāpēc pēdējā laikā vakcinētie inficējas biežāk, var minēt plašākas iespējas pulcēties, tostarp iespējas apmeklēt pasākumus iekštelpās. Tāpat jāņem vērā, ka vakcinēto skaits ar katru dienu palielinās - šobrīd tas sasniedz 66,82% iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka otrdien reģistrēti 1319 jauni inficēšanās gadījumi, no tiem 582 cilvēki bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 737 vakcinēti.

Saņemti ziņojumi arī par 24 mirušajiem - trīs cilvēki bijuši 60-69 gadu vecumā, pieci 70-79 gadu vecumā, trīspadsmit 80-89 gadu vecumā, bet trīs 90-99 gadu vecumā. No mirušajiem 19 bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 5 vakcinēti.