Gobzemu no naudassoda paglābj lēnīgums
foto: Edijs Pālens/LETA
Šis deputāta Alda Gobzema un Zaļās partijas pārstāvju rīkotais protests bija vērsts pret Saeimas darbu e-vidē un novadu reformas izskatīšanas veidu.
Sabiedrība

Gobzemu no naudassoda paglābj lēnīgums

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Saeimas deputāts Aldis Gobzems nav saņēmis administratīvo sodu par pērn 26. maijā pieļauto ārkārtējās situācijas laika ierobežojumu pārkāpšanu. Spriežot pēc dokumentiem, lietu nomarinējusi policija.

Gobzemu no naudassoda paglābj lēnīgums...

Pats viņš savā "Facebook" kontā ierakstījis: “Esmu uzvarējis tiesā policiju par man uzlikto administratīvo sodu par to, ka tikos ar vēlētājiem. Šis ir pirmais, bet sekos nākamie.”

6. decembra rītā Tukumā, kur sākās Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) politiskā aģitācija “Rododendrs”, Saeimas deputātu, pēc neilgas vārdu apmaiņas, aizturēja Valsts policija (VP).

Aldi Gobzemu politiskās aģitācijas laikā Tukumā aiztur policija

6. decembra rītā Tukumā, kur sākās Alda Gobzema (“Likums un Kārtība”) politiskā aģitācija “Rododendrs”, Saeimas deputātu, pēc neilgas vārdu apmaiņas, ...

Policija lēma piecus mēnešus

Pēc Valsts policijas sniegtās informācijas, pret Gobzemu šobrīd ierosināts 21 administratīvo pārkāpumu process un kopējais iespējamās naudassodu apmērs tuvojas jau 10 000 eiro. Tikmēr Gobzems publiski visiem saviem piekritējiem un mītiņu apmeklētājiem solījis, ka nevienam nekādi sodi nebūs jāmaksā.

Viņš arī ir publicējis tiesas spriedumu, gan daļēji to aizklājot. Pēc sprieduma redzams, ka 26. maijā uzsāktā administratīvā lieta ir skatīta ļoti ilgi. Piecus mēnešus vēlāk, pagājušā gada 29. oktobrī, Rīgas reģiona Centra rajona iecirkņa  Kārtības policijas inspektore, virsleitnante Annija Smiltene ir pieņēmusi lēmumu par šīs lietas izbeigšanu.

Tik dažādais Aldis Gobzems laika griežos

Pasniedzējs, direktors, advokāts, politiķis un premjera kandidāts - kā laika gaitā mainījies Aldis Gobzems.

Prokurore noprotestēja

2020. gada 7. decembrī Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore Edīte Jansone iesniegusi protestu un lūgusi atcelt lēmumu par lietas izbeigšanu, saukt Gobzemu pie administratīvās atbildības un uzlikt sodu par 26. maijā veiktajiem pārkāpumiem.

Šā gada 12. februārī Valsts policijas Rīgas reģionālās pārvaldes Centra iecirkņa kārtības policijas inspektore Jūlija Jefimova sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu. Tajā atkārtoti norādīts, ka Gobzems pērn 26. maijā no plkst. 14 līdz 15 pie Saeimas ēkas Jēkaba ielā 16 kā piketa organizators nenodrošināja ārkārtējā situācijā noteiktos ierobežojumus.

Aldis Gobzems politiskās aģitācijas ietvaros apmeklē Centrāltirgu

Pirmdien Saeimas deputāts Aldis Gobzems ("Likums un Kārtība") uzsāka savu un savas partijas ilgi reklamēto politisko aģitāciju "Rododendrs". Sestdienas rītā ...

“Piketa dalībnieki neievēroja savstarpējo 2 metru distancēšanos, un bija pārsniegts pieļaujamais 25 dalībnieku skaits, ar to pārkāpjot Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumu Nr. 103 Par ārkārtas situācijas izsludināšanu,” teikts protokolā. Vēl viens policijas lēmums šajā lietā datēts jau 21. aprīlī, gandrīz gadu vēlāk.  

Tiesai nebija citu variantu

Izvērtējot visus lietas apstākļus, tiesnesei Kristīnei Evertovskai  nācās atzīt: “Lietā ir iestājies administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanas noilgums, kas saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma (AAL) 119. panta 1. daļas 6. punktu ir administratīvā pārkāpuma procesu nepieļaujošs apstāklis, tādēļ lēmums ir atceļams un administratīvā pārkāpuma lieta ir izbeidzama pilnībā. Šis apstāklis pats par sevi ir pamats lēmuma atcelšanai un lietvedības izbeigšanai, tāpēc citu sūdzībā minēto argumentu izvērtēšana nav lietderīga, jo nevar ietekmēt lietas iznākumu pēc būtības.”

Minētā likuma 133. pantā noteikts, ka administratīvā pārkāpuma lieta jāizskata un lēmums par sodu jāpieņem pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā, kad pieņemts lēmums par pārkāpuma procesa uzsākšanu.

Aldis Gobzems Esplanādē uzrunā cilvēkus

Šovakar, 4. maijā Saeimas deputāts Aldis Gobzems (“Likums un Kārtība”) īsi pirms pulksten 19.00 ieradās pie Raiņa pieminekļa Esplanādē. Tur ...

Ja objektīvu iemeslu dēļ termiņu nav iespējams ievērot, amatpersona to var pagarināt uz laiku, kas nepārsniedz četrus mēnešus no dienas, kad pieņemts lēmums par procesa uzsākšanu. Konkrētajā gadījumā var redzēt, ka viss process bija ievilcies vairāk nekā pusotra gada garumā.

No Valsts policijas "Kas Jauns Avīze saņēma vien īsu komentāru: “Tiesas lēmumu nekomentēsim. Pārējos nesen uzsāktajos administratīvajos procesos turpinās lietvedība.