foto: LETA
Nevakcinētie celtnieki gatavi strādāt nelegāli
Ilustratīvs.
Sabiedrība
2021. gada 20. decembris, 06:28

Nevakcinētie celtnieki gatavi strādāt nelegāli

Kas Jauns Avīze

15. decembrī spēkā stājās prasība, ka pilnīgi visiem privātajā sektorā strādājošajiem, kuri darba pienākumus pilda ārpus savas dzīvesvietas, ir jābūt ar kovidzīmi – vakcinētiem vai pārslimojušiem. Būvniecībā nav vakcinēti aptuveni 12 000 darbinieku, turklāt viņus nav biedējis darba zaudējums.

Latvijas Būvnieku asociācijas priekšsēdētājs Normunds Grinbergs TV3 skaidrojis, ka ir divi galvenie iemesli, kādēļ šajā nozarē nodarbinātie jūtas droši.

“Viens ir pāriet sektorā, kur ir nelegāla nodarbinātība – ir liels pieprasījums pēc darbaspēka. Otrs ir ārpus Latvijas, kur viņi pa saviem kanāliem joprojām cer, ka tur, pelnot pat divreiz vairāk, ir iespēja strādāt arī ar negatīvu testu,” stāsta Grinbergs.

Ņemot vērā, ka trūkst darbinieku, iespējams, ka uzņēmēji piesegs darbiniekus, pārkāpjot valdības noteikumus. Jau novembrī asociācija prasīja jaunos apstākļus, kas būvniecībā izveidosies pēc 15. decembra, atzīt par force majeure – nepārvaramu varu, attiecinot to uz līdz 9. oktobrim noslēgto līgumu izpildes termiņiem. Tādā veidā būvnieki vēlas sevi pasargāt no līgumsodu sankcijām.