foto: LETA
Roberts Zīle nominēts Eiropas Parlamenta viceprezidenta amatam
Roberts Zīle
Politika
2021. gada 16. decembris, 11:03

Roberts Zīle nominēts Eiropas Parlamenta viceprezidenta amatam

Jauns.lv

Šonedēļ Eiropas Parlamenta (EP) sesijas laikā Strasbūrā Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa (ECR), gatavojoties EP vadības augstāko amatpersonu vēlēšanām janvārī, kā vienīgo EP priekšsēdētāja vietnieka jeb viceprezidenta amata kandidātu nominēja ECR ilglaicīgo viceprezidentu Robertu Zīli (Nacionālā apvienība).

Tādējādi Zīle, kurš strādājis visos EP sasaukumos kopš 2004. gada, ievēlēšanas gadījumā kļūtu par pirmo Baltijas valstu deputātu augstajā amatā.

"Esmu pagodināts pieņemt Eiropas Parlamenta viceprezidenta amata kandidāta nomināciju. Lai arī līdz janvāra slēgtajam balsojumam EP sesijā vēl jāpastrādā, ir gandarījums, ka Baltijas deputātu loma pirmo reizi ir novērtēta arī šādā veidā," norādījis Zīle. 

EP augstāko amatpersonu ievēlēšanas kārtību nosaka Eiropas Parlamenta Reglamenta 15. pants. Parlamenta vadību, tostarp 14 priekšsēdētāja vietniekus pēc noteiktas metodes ievēl aizklātā balsojumā parasti vairākos balsojumos. Priekšsēdētāja vietnieku pienākumos ietilpst plenārsēžu vadīšana, aizstājot EP priekšsēdētāju, viņi ir arī EP Prezidija biedri. Šī parlamenta struktūrvienība ir atbildīga par Parlamenta provizoriskā budžeta projekta iestrādes sagatavošanu un visu administratīvo, personāla un organizatorisko jautājumu kārtošanu. 

Zīle EP pašreizējā sasaukumā kā frakcijas pirmais viceprezidents ir izvirzītais EP prezidentu konferences aizstājošais dalībnieks; kopumā strādā četrās komitejās, no kurām trijās ir pilntiesīgs balsstiesīgais loceklis, kā arī ir frakcijas koordinators Transporta un tūrisma komitejā. Zīle izraudzīts arī par EP trīs īpašo sarunvedēju grupu locekli, kas skar Atveseļošanas un noturības mehānisma, ES daudzgadu budžeta un pašu resursu politikas jautājumus.