foto: LETA
"Būs daudz grūtāk un sarežģītāk!" Uzņēmējs sašutis par nākamgad gaidāmajām izmaiņām
Sabiedrība
2021. gada 15. decembris, 06:21

"Būs daudz grūtāk un sarežģītāk!" Uzņēmējs sašutis par nākamgad gaidāmajām izmaiņām

Jauns.lv

"Gaidāmais birokrātiskais slogs būs stipri par lielu mazam uzņēmumam, kurā īpašnieks nodarbina tikai pats sevi un strādā ar mazu apgrozījumu," tā sarunā ar portālu Jauns.lv sacīja mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs Jānis. Viņš pauda neapmierinātību ar gaidāmajām izmaiņām, jo tās saistās ar lielu birokrātiju, darbu un izmaksām. Jauns.lv jautāja arī Valsts ieņēmumu dienesta un Uzņēmumu reģistra komentāru par šo situāciju.

Uzņēmējs norādīja, ka no nākamā gada 1.janvāra mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss vairs nebūs savietojams ar SIA (sabiedrības ar ierobežotu atbildību) formu. "Nedrīkstēs būt SIA un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs." Līdz ar to no 1.janvāra jebkurš mikrouzņēmums kļūs par pilnvērtīgu SIA arī tad, ja viņam ir mazs apgrozījums un īpašnieks ir vienīgais darbinieks uzņēmumā.  Turklāt no nākamā gada uzņēmumam jāmaksā visi nodokļi, kā jebkurai pilnvērtīgai SIA.

Daudz lielāks birokrātiskais slogs

"Tas uzreiz nozīmē stipri, stipri lielāku birokrātisko slogu. Man ir pašam jārēķina visi nodokļi katru mēnesi. Kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs es varēju reizi ceturksnī izveidot vienu atskaiti, bet tagad man būtiski pastiprināsies birokrātiskais slogs. Tas ir stipri par lielu mazam uzņēmumam, kurā īpašnieks nodarbina tikai pats sevi un strādā ar mazu apgrozījumu.

Tagad man būs vajadzīga grāmatvede, kas mācēs visus dokumentus pareizi sakārtot. Par viņas pakalpojumiem noteikti būs jāmaksā un līdz ar to zudīs jēga man strādāt."

Jālikvidē esošais uzņēmums un jādibina jauns

Turpmāk mikrouzņēmuma nodokli varēs maksāt tikai 4 veida uzņēmumi: individuālais uzņēmums, individuālais komersants, zemnieka vai zvejnieka saimniecība un fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs.

"Lai mainītu uzņēmējdarbības formu, man ir jālikvidē šis SIA un jādibina jauns uzņēmums. Jāstudē, kas nepieciešams jauna uzņēmuma dibināšanai, jāiesniedz dokumenti Uzņēmumu reģistrā un jāveic citas darbības.

Prasītos atvieglota kārtība

“Man šķiet, ka būtu bijis labāk un loģiskāk, ja pāreja no mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja kā SIA uz individuālo uzņēmumu vai individuālo komersantu notiktu atvieglotā kārtībā, īpaši šī gada beigās," Jānis pauda.

Viņaprāt, būtu bijis lietderīgi, ja varētu izmantot iespēju iesniegt nedaudzas veidlapas vai dokumentus, lai pārietu uz citu uzņēmējdarbības formu. Taču diemžēl tādas iespējas nav.

Mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju gaida sarežģītais uzņēmuma likvidācijas process: "Tas nav tik vienkārši! Nevar uzrakstīt vienu dokumentu, ka tagad likvidē uzņēmumu." Arī izveidot jaunu uzņēmumu tagad nav tik vienkārši, īpaši ņemot vērā šī brīža epidemioloģisko situāciju un saistītos ierobežojumus, kā arī banku stingrās prasības konta atvēršanai, Jānis pauda satraukumu par gaidāmajām darbībām.

Neapmierināts ar gaidāmo birokrātiju

"Kāpēc tas viss bija jāsarežģī parastajam cilvēkam ar nosacījumu, ja viņš strādā tikai sev un nopelna tikai sev?! Ja es sniedzu nelielu pakalpojumu ar nelielu apgrozījumu, kāpēc nevarēja ļaut atvieglot procesu? Kāpēc tas bija tik ļoti jāsarežģī un jāuzliek tik liels birokrātiskais slogs?" uzņēmējs izteica sašutumu par gaidāmo birokrātijas pieaugumu.

Uzņēmējs ir neapmierināts, ka nav dota iespēja vienkārši pāriet no mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja kā SIA uz individuālo komersantu vai individuālo uzņēmumu.

VID nevarot paskaidrot atšķirību

Jānis ir saņēmis vēstuli no VID, ka gadījumā, ja viņš pats nemainīs savu uzņēmējdarbības formu, tad no nākamā gada viņa SIA, kas bija mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, kļūs par pilnvērtīgu SIA ar palielinātu aprēķinu un atskaišu daudzumu.

Zvanot uz VID un jautājot, kāda ir atšķirība starp individuālo uzņēmumu un individuālo komersantu, uzņēmējs diemžēl nesaņēma skaidru atbildi. "Viņi pat nemācēja pateikt atšķirību, ar ko viena uzņēmējdarbības forma atšķiras no otras." VID, nemākot paskaidrot konkrētas atšķirības, ieteica tās noskaidrot Uzņēmumu reģistrā.

Nevar saglabāt skanīgo nosaukumu

Vienlaikus VID esot skaidrots: lai uzņēmējs saglabātu iespēju maksāt mikrouzņēmuma nodokli, viņam jālikvidē esošais uzņēmums un jādibina pilnīgi jauns.

"Kāpēc? Ja man ir ļoti labs firmas nosaukums, es vairs nevaru to saglabāt. Kamēr šo likvidēju, bet otru dibinu no jauna, es nevaru vienu nosaukumu iedot divām firmām. Tad man ir atkal jādomā jauns nosaukums."

Tāpat jaunajam uzņēmumam jāpārslēdz visi sadarbības līgumu, jo tam ir jauns nosaukums, reģistrācijas numurs un konta numurs. Jāpārslēdz ne tikai sadarbības līgumi ar klientiem, bet arī īres līgumi un komunālo pakalpojumu līgumi.

"Visi līgumi ir jāpārslēdz, kolīdz ir jauns uzņēmums. Neviens vecais līgums vairs nedarbosies ar 1.janvāri. Tas nav tik viegli. Birokrātiem jau viegli pateikt: vienu uzņēmumu nolikvidējiet, bet citu izveidojiet no jauna. Bet praktiski tas nozīmē milzīgu darbu un izmaksas!"

10 gadu iestrādes jālikvidē

"Viss ir jādara vēlreiz! Kāpēc!? Ar katru sadarbības partneri ir jātiekas un jāslēdz jauns līgums, kas šajā epidemioloģiskajā situācijā nav prātīgi. Tas ir tik ļoti sarežģīti! Kāpēc man 10 gadu iestrādes ar šo zīmolu būtu jālikvidē un jāvieno kaut kas jauns bez atpazīstamības?"

Būtu daudz labāk, ja uzņēmējdarbības formu maiņa būtu iespējama atvieglotā veidā, saglabātos uzņēmuma nosaukums un līdzšinējās iestrādes, Jānis teica. "Visi līgumi joprojām būtu spēkā, un es uzreiz no 1.janvāra varētu turpināt darboties."

Kā VID komentē šo situāciju?

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja, iepazinusies ar aprakstīto situāciju, portālam Jauns.lv sniedza šādu komentāru VID kompetences ietvaros: ņemot vērā 2020.gada nogalē pieņemtās izmaiņas Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, sākot ar 2022.gada 1.janvāri, tās SIA, kam šobrīd ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss, to zaudēs un automātiski kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājām.

Zaudējot mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, normatīvie akti neparedz obligātu nosacījumu likvidēt esošo SIA un reģistrēt individuālo komersantu vai individuālo uzņēmumu.

Sākot ar 2022.gada 1.janvāri, SIA kļūs par UIN maksātāju, un nodokli maksās Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā noteiktajā kārtībā."

Var būt situācijas, kad nav jāiesniedz atskaite katru mēnesi

Viņa vērsa uzmanību, ka saskaņā ar UIN regulējošo normatīvo aktu nosacījumiem nodokļa maksātājs ir tiesīgs neiesniegt ieņēmumu dienestam UIN deklarācijas par tiem mēnešiem, kuros neveidojas ar UIN apliekami objekti, izņemot pārskata gada pēdējā mēneša (decembra) deklarāciju.

Attiecībā par UIN maksāšanas kārtību viņa paskaidroja, ka pienākums maksāt UIN rodas tad, ja SIA sadala peļņu dividendēs vai sabiedrībai komercdarbības ietvaros rodas izdevumi, ko pielīdzina peļņas sadalei. Proti, tādi izdevumi, kas pēc to ekonomiskās būtības nav saistīti ar SIA saimniecisko darbību.

Jākārto grāmatvedība atbilstoši prasībām

Savukārt attiecībā uz nodokļa maksātāja vēstulē izteikto argumentu par birokrātiskā sloga palielināšanos saistībā ar papildus pienākumu kārtot grāmatvedību VID pārstāve vērsa uzmanību, ka atbilstoši grāmatvedību regulējošo normatīvo aktu prasībām, neatkarīgi no maksājamā nodokļa veida, jebkura uzņēmuma (SIA, individuālā uzņēmuma, individuālā komersanta), kā arī VID reģistrētā nodokļa maksātāja (fiziskas personas saimnieciskās darbības veicēja) pienākums ir kārtot grāmatvedību atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Kāda ir atšķirība starp individuālo uzņēmumu un individuālo komersantu?

Bet Uzņēmumu reģistra sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Muktupaule pēc iepazīšanās ar lasītāja situāciju portālam Jauns.lv norādīja, ka no Uzņēmumu reģistra puses komentāru par konkrēto jautājumu nav.

Viņa izskaidroja, kāda ir atšķirība starp individuālo uzņēmumu un individuālo komersantu. Individuālais uzņēmums ir tiesību subjekts, kas izveidots vienas fiziskās personas īpašuma organizēšanai, lai veiktu saimniecisko darbību likumā “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Individuālais komersants ir fiziskā persona, kura kā komersants ierakstīta komercreģistrā.

Lai likvidētu esošo uzņēmumu un dibinātu jaunu

Lai izprastu, kā notiek uzņēmumu likvidēšanas un dibināšanas process, viņa ieteica aplūkot soļus Uzņēmumu reģistra mājaslapā. "Es gan teiktu, ka slēgšana no reģistra nav grūts process, saitē var redzēt, ka nepieciešams aizpildīt vienu veidlapu un veikt maksājumu, savukārt, piemēram, SIA reģistrēšana jau ir sarežģītāka.

Kas attiecas uz nosaukumu – ja uzņēmums ir likvidēts, tad tā nosaukums ir izmantojams."