Ziemeļkorejas vēstnieka akreditācija Latvijā un Zviedrijā: dīvainās diplomātiskās pārvērtības

Zīmīga, bet maz ievērota diplomātiska ceremonija 3. decembrī norisinājās Rīgas pilī, kurā prezidents Egils Levits no jaunā Ziemeļkorejas vēstnieka Latvijā ...

gallery icon
15
Politika
2021. gada 15. decembris, 06:06

Egils Levits sirsnīgi sveicina Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu; KTDR vēstnieks Rīgas pilī ierodas "novalkātā" uzvalkā. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Zīmīga, bet maz ievērota diplomātiska ceremonija 3. decembrī norisinājās Rīgas pilī, kurā prezidents no jaunā Ziemeļkorejas vēstnieka Latvijā pieņēma akreditācijas vēstuli. Pie Latvijas augstākās amatpersonas vēstnieks Ri Vonguks atnāca uzvalkā, kas jau daudzus gadu desmitus izgājis no modes un, pēc visa spriežot, saglabājies no pirmskara laikiem. Vienlaikus Latvijas Prezidenta kanceleja noklusējusi faktu, ka Egils Levits un Ziemeļkorejas līderis – dārgais biedrs Kims Čenuns apmainījušies “vissirsnīgākajiem sveicieniem”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR, Ziemeļkoreja) Ārlietu ministrijas mājaslapā par svinīgo ceremoniju, kurā Latvijas prezidents akreditēja ārkārtējo un pilnvaroto KTDR vēstnieku Latvijā Ri Vonguku, teikts:

“Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks ar cieņu nodeva KTDR valsts lietu priekšsēdētāja biedra Kima Čenuna sirsnīgus sveicienus prezidentam Egilam Levitam. Prezidents izteica dziļu pateicību par to un lūdza nodot vissirsnīgākos sveicienus KTDR valsts lietu priekšsēdētājam Kima Čenuna kungam”. Šis teksts, kas Ziemeļkorejas oficiozos publicēts visās pasaules lielākajās valodās (bez korejiešu arī krievu, angļu, spāņu, ķīniešu un citās), gan mūsu Prezidenta mājaslapā noklusēts.

foto: ekrānuzņēmums no KTDR Ārlietu ministrijas mājaslapas
Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas Ārlietu ministrija vēsta par Egila Levita un Kima Čenuna savstarpējām laipnībām. *

Uz Jauns.lv jautājumu, kā Prezidenta kanceleja komentē KTDR Ārlietu ministrijas paziņojumu, kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane atbildēja: “Sarunas ar vēstniekiem pēc akreditācijas ceremonijas nekomentējam, tās norisinās saskaņā ar noteiktām diplomātiskā protokola tradīcijām”.

Tā vietā Prezidenta kancelejas paziņojumā par šo ceremoniju teikts: “Prezidents sacīja, ka cer izveidot draudzīgas attiecības ar KTDR, un novēl KTDR panākumus visos tās centienos”.

3. decembrī Ri Vonguks kā jaunais Ziemeļkorejas vēstnieks oficiālās pieklājības vizītēs apmeklēja arī Saeimu un Ārlietu ministriju. Saeimas sekretāra biedre Inese Voika vizītes laikā uzsvēra, ka šogad aprit 30 gadi, kopš Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalsti: “ANO bija pirmā starptautiskā organizācija, kurā Latvija iestājās īsi pēc neatkarības atgūšanas 1991. gadā. Tajā pašā gadā ANO pievienojās arī Ziemeļkoreja” un, ka “mēs rūpīgi sekojam situācijai Korejas pussalā”, uzsverot, ka Latvija iestājas par mieru un drošību reģionā, un tā nodrošināšanā ir svarīgs dialogs”, kā arī pauda cerības, ka Ziemeļkoreja izpildīs savas starptautiskās saistības cilvēktiesību un kodolpolitikas jomā.

Tāpat Ri Vonguks tikās arī ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Pelšu, kurš “pauda Latvijas atbalstu miera un drošības centieniem Korejas pussalā un aicināja Ziemeļkoreju atgriezties pie sarunām par kodolatbruņošanos. Uzmanība tika vērsta arī uz nepieciešamību novērst starptautiskās sabiedrības bažas, kas saistītas ar cilvēktiesību situāciju Ziemeļkorejā”.

Savukārt vēstnieks pauda gatavību skaidrot plašāk Ziemeļkorejas redzējumu par situāciju reģionā, teikts Saeimas oficiālajā paziņojumā.

Te jāpiebilst, ka šādas savstarpējas pieklājības vizītes akreditējot jaunus vēstniekus ir pieņemta prakse starptautiskajās attiecības. Piemēram, Ri Vonguks, kurš rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un savu valsti pārstāv visās Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs, kā vēsta KTDR oficiālie mediji, līdzīgus savstarpējus vissirsnīgākos sveicienus no Kima Čenuna esot nodevis arī Dānijas karalienei Mārgretei II, no kuras pretī saņēmis analoģisku reveransu.

KTDR vēstnieka akreditācija Zviedrijā:

Tomēr bija būtiska atšķirība starp Ri Vonguka vizīti Ziemeļvalstu karaļnamos un Rīgas pilī. 2018. gada decembrī, kad viņš oficiālajā akreditācijas ceremonijā ieradās pie Zviedrijas karaļa Kārļa XIV Gustava, KTDR vēstnieks no karietes izkāpa tērpies smalkā frakā, pie kuras atloka nerēgojās Ziemeļkorejas līdera vectēva un tēva - Kima Irsena un Kima Čenira portreti. Savukārt pie Latvijas prezidenta vēstnieks ieradās ar gadu desmitiem no modes izgājušā uzvalkā ar “mūžīgā prezidenta” un viņa dēla portretnozīmīti pie krūtežas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Saeimas preses dienests
Jaunais Ziemeļkorejas vēstnieks Latvijā Ri Vonguks akreditācijas vizītē pie Latvijas amatpersonām ieradās ne tai modernākajā ancukā.

KTDR vēstnieks Latvijā ir Ziemeļkorejas režīma karjeras diplomāts. Pēc “saīsinātā” dienesta armijā, kas ilga tikai četrus gadus (Ziemeļkorejā obligātais militārais dienests ilgst desmit gadus), viņš 1987. gadā sāka strādāt KTDR Ārlietu ministrijā. Bijis Ārlietu ministrijas Personāla nodaļas vadītājs, Āzijas nodaļas administrators un vecākais izmeklētājs, kā arī ministrijas ASV nodaļas administrators, strādājis Ziemeļkorejas vēstniecībās Pakistānā un Gviānā.

Aicina izvairīties no Ziemeļkorejas

Latvijas Ārlietu ministrija neiesaka doties uz Ziemeļkoreju: “Lai gan Ziemeļkorejā ir zems terorisma draudu līmenis, tomēr, ņemot vērā saspringto politisko situāciju Korejas pussalā, Ārlietu ministrija stingri neiesaka Latvijas valstspiederīgajiem apmeklēt Ziemeļkoreju.

Ziemeļkoreja ir veikusi vairākus ballistisko raķešu un kodolizmēģinājumus, tādējādi klaji pārkāpjot ANO Drošības padomes apstiprinātās rezolūcijas. Ziemeļkorejas līdzšinējā provokatīvā rīcība un agresīvā retorika, izsakot militāra rakstura draudus, radījusi apdraudējumu stabilitātei un drošībai reģionā un pasaulē. Starptautiskās cilvēktiesību uzraudzības organizācijas pastāvīgi ziņo par sistemātiskiem un plaša mēroga cilvēktiesību pārkāpumiem Ziemeļkorejā.

Ziemeļkorejā uz ceļotājiem attiecas īpaši un stingri uzvedības noteikumi. Valstī tiek piemēroti bargi sodi par rīcību, izteikumiem vai jokiem, ko varasiestādes var uzskatīt par necieņas izrādīšanu pret Ziemeļkorejas politisko sistēmu un tās vadību. Pēdējos gados Ziemeļkorejas varasiestādes vairākus ārvalstu ceļotājus ir aizturējušas un notiesājušas ar brīvības atņemšanu uz vairākiem gadiem. Ziemeļkorejā nav atļauta fotografēšana un filmēšana bez iepriekšēja saskaņojuma. Ceļotājiem vienmēr jābūt gataviem uzrādīt personu apliecinošus dokumentus”.

Zīmīgi, ka šoreiz Valsts Prezidenta kanceleja savā “Youtube” kanālā nav izlikusi oficiālo video par KTDR vēstnieka akreditāciju. Eksprezidenta Andra Bērziņa laikā gan tas tika darīts:

Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Paka Kvana Čoļa akreditācija 2012. gadā 4.decembrī:

Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Kana Jondoka akreditācija 2014. gada 28. oktobrī:

Phenjanā nosvin vienīgās Ziemeļkorejā esošās pareizticīgās baznīcas 15. gadadienu

2021. gada 13. augustā Phenjanas (KTDR) pareizticīgais Trīsvienības vārdā nosauktais dievnams atzīmēja savu 15. gadadienu. Ziemeļkorejas pareizticīgo draudzi apmeklē KTDR ...

gallery icon
12

Pamestās ārvalstu vēstniecības Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā

Jau kopš pandēmijas sākuma Ziemeļkorejas galvaspilsētu pamet ārvalstu diplomāti – gan tur esošo salīdzinoši nedaudzo ārvalstu vēstniecību, gan starptautisko organizāciju ...

gallery icon
11

Ziemeļkorejas 70 gadu jubilejas svinību militārā parāde

ar godu valsts 70 gadu jubilejai Ziemeļkorejā šodien notikusi militārā parāde, bet atšķirībā no iepriekšējiem gadiem tajā nav izrādītas tālas ...

gallery icon
82

Ziemeļkorejas līderis viesojas kosmētikas rūpnīcā

Ziemeļkorejas ziņu aģentūra izplatījusi fotogrāfijas, kurās valsts līderis redzams, apmeklējot vietējo kosmētikas rūpnīcu, un šī ir retā reize, kad viņš ...

gallery icon
5