foto: Publicitātes
Kāda ir Jelgava šodien un kas ir paveikts 2021. gadā
Jelgava.
Novadu ziņas
2021. gada 13. decembris, 16:06

Kāda ir Jelgava šodien un kas ir paveikts 2021. gadā

Jauns.lv

Jelgavā nekad neesam baidījušies darīt, uzņemties iniciatīvu un atbildību jebkurā situācijā. Jau otro gadu dzīvojam sarežģītā laikā, kas prasa maksimālu mobilizāciju, pārkārtošanos un prasmes strādāt attālināti. Pasaule mainās, tai līdz mainot cilvēku domāšanu un uzvedību, un saikne starp pašvaldību un iedzīvotājiem kļuvusi vēl ciešāka. Šis laiks pierādījis, cik liela nozīme ir pieredzei, zināšanām, kopsakarību izpratnei par pilsētu, par jelgavnieku vajadzībām, lai spētu pieņemt lēmumus nevilcinoties. 2021. gads iezīmējās arī ar to, ka no 1. jūlija Jelgavai noteikts valstspilsētas statuss, saglabājot līdzšinējo administratīvo teritoriju. Kāda ir Jelgava šodien un kas ir paveikts 2021. gadā, stāsta Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Gudra pilsēta

Jelgavā plānveidīgi ieviešam jaunus viedo tehnoloģiju risinājumus.

Pārskatām pašvaldības sniegtos e-pakalpojumus, lai tos vienkāršotu un padarītu pieejamākus jelgavniekiem. Esam sākuši darbu, lai izveidotu vienotu Jelgavas e-medicīnas sistēmu, kas ļautu apvienot Jelgavas slimnīcas un poliklīniku darbu e-vidē. Tas atvieglos mediķu darbu, digitālā vidē saņemot informāciju par pacientu izmeklējumiem, recepšu apriti un citām ar medicīnas jomu saistītām funkcijām.  Paralēli vienojamies ar lielākajām Latvijas slimnīcām un citām medicīnas iestādēm par datu apmaiņu un pieejamību.

Attālinātais mācību process prasījis jaunu pieeju, modernus mācību līdzekļus un metodes. Pašvaldības iespēju robežās esam apgādājuši skolas ar nepieciešamo aprīkojumu attālināto mācību nodrošināšanai. Tagad arī mūsu uzdevums ir palīdzēt izglītības sistēmai veidot vienotas digitālās mācību programmas un mācību līdzekļus.  

Pirmie Latvijā mērķtiecīgi virzījām ideju par operatīvā informācijas centra izveidi,  lai nekavējoties novērstu pilsētvidē konstatētas problēmas. Centrs darbu uzsāka 2010.gadā, nodrošinot vienotu sistēmu, kurā sadarbojas pilsētas operatīvie dienesti, tostarp Pašvaldības policija. Būtiska loma tajā ir videonovērošanas centram, jo radušās situācijas ar videonovērošanas sistēmas palīdzību iespējams izvērtēt  nekavējoties. Centrs 24/7 režīmā seko un operatīvi reaģē uz pilsētā notiekošo – palīdz organizē satiksmes plūsmu, reaģē uz avārijām un citiem notikumiem pilsētvidē, piemēram, tagad, ziemas sezonā, nepārtraukti seko līdzi ielu meteoroloģisko staciju datiem par esošo situāciju un laikapstākļu prognozēm, lai nekavējoties varētu uzsākt pretslīdes materiālu kaisīšanu uz brauktuvēm.

Zaļa pilsēta

2009. gadā parakstot Pilsētu mēru paktu, Jelgava apņēmās veicināt klimata pārmaiņu mazināšanu, CO2 izmešu apjomu līdz 2030. gadam samazinot par 40 procentiem. Jau esam paveikuši ļoti apjomīgu darbu, jo CO2 izmešu apjoms pilsētā sarucis par 28 procentiem.  Lai to panāktu, strādājam vairākos virzienos. Plānveidīgi paaugstinām energoefektivitāti gan pašvaldības ēkās, gan mudinot to darīt iedzīvotājiem savos mājokļos.

Pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” šogad realizēja projektu, kura mērķis bija ieviest un demonstrēt viedās pilsētvides tehnoloģijas, kas samazinātu arī siltumnīcefekta gāzu emisijas. Pilsētā vecās laternas nomainītas pret jaunās paaudzes LED gaismekļiem, kas aprīkoti ar attālinātās vadības sistēmas blokiem. Vakarā ielas apgaismojums deg ar pilnu intensitāti, bet pēc pusnakts to samazina. Tas ļauj ekonomēt arī pilsētas naudu laikā, kad būtiski paaugstinājušās enerģijas cenas.  

Jelgavā ieviešam zaļo transportu. Pilsētā jau ir četras elektrouzlādes stacijas, pašvaldības iestāžu parku pakāpeniski papildina elektroautomašīnas, bet no novembra Jelgavas sabiedriskā transporta maršrutos pasažierus pārvadā četri elektroautobusi. Galvenais ieguvums no  jaunajiem autobusiem ir CO2 izmešu samazinājums par aptuveni 182 tonnām gadā, bet enerģijas patēriņš – par aptuveni 492 MWh/gadā.

Savukārt koģenerācijas stacija savas darbības nodrošināšanai izmanto 97 procentus atjaunojamā resursa – šķeldu.  Tāpēc Jelgava ir viena no nedaudzajām vietām Latvijā, kur neskatoties uz pamatīgu dabas gāzes cenu kāpumu, patērētājiem nav jāmaksā nesamērīgi rēķini par siltumu savā dzīvoklī vai uzņēmumā.

Atbalsts uzņēmējdarbībai

Uzņēmējdarbība ir viens no priekšnoteikumiem stabilai pilsētas attīstībai un to veicinot, pašvaldības uzdevums ir sakārtot infrastruktūru. Arī šis darbs notiek mērķtiecīgi.

Lielākie šo gadu realizētie ielu infrastruktūras projekti, ir Loka maģistrāles pilnīga pārbūve un rūpnieciskās zonas pie Prohorova, Neretas un Garozas ielu rekonstrukcija, kuros kopumā investēti vairāk kā 30 miljoni eiro.

Lai varētu izmantot savu attīstības potenciālu, Prohorova, Neretas un Garozas ielu teritorijā bija nepieciešami būtiski ieguldījumi. Tā robežojas ar Lielupi un nostiprinātais upes krasts un izbūvētais cietā seguma laukums paver iespēju ūdens transporta attīstību lielgabarīta un nestandarta kravu pārvadājumiem. Kopumā šajā projektā revitalizēta degradētā teritorija 19 hektāru platībā.

Šogad izbūvēts jauns Rubeņu ceļa posms, kas savieno Neretas ielu un Garozas ielu.

Rekonstruēta Graudu iela – visas ielas garumā atjaunots brauktuves segums un izbūvēts ielas apgaismojums. Arī šo ceļu kvalitāte ir svarīga apkārt esošajiem uzņēmumiem.

Tagad notiek industriālās zonas infrastruktūras uzlabošana Bauskas ielas apkārtnē, kur darbojas vairāki stabili un uz attīstību vērsti uzņēmumi, piemēram, “Jelgavas dzirnavas” un “Latraps”. Plānojam Meiju ceļa rekonstrukciju un inženierkomunikāciju izbūvi, lai turpinātu darbu pie industriālās zonas izveides Jelgavas lidlauka teritorijā.

Cenšamies atbalstīt uzņēmējus arī finansiāli. Jau otro gadu pašvaldības grantu programmā uzņēmēji varēja pieteikties ar savām inovatīvajām programmām un produktiem. Šogad Jelgavas pašvaldība finansiālu atbalstu programmā “Atbalsts komersantiem un saimnieciskās darbības veicējiem” saņēma 13 pilsētas uzņēmumi. Kopumā uzņēmējdarbības atbalstam šajā programmā šogad ir piešķirti vairāk nekā 97 tūkstoši eiro. Paldies deviņiem pilsētas uzņēmējiem sacījām arī konkursā “Jelgavas valstspilsētas gada balva uzņēmējdarbībā – 2021”.

Neskatoties uz sarežģīto situāciju, vairāki pilsētas uzņēmumi ir paplašinājuši savu darbību, investējot vērienīgus līdzekļus un atklājot jaunas ražotnes. “AKG thermotechnik Lettland” investēja tikai vienā ražošanas iekārtā 12 miljonus eiro,  mikroautobusu pārbūves uzņēmums “Universal Ltd” paplašināja un izveidoja jaunu ražošanas angāru, jauna ražotne uzbūvēta arī “Jelgavas tipogrāfijai”.

Labvēlīga vide dzīvošanai

Labvēlīga vide ir svarīga ikvienam iedzīvotājiem. Daudz kas ir pašvaldības ziņā, bet  katru gadu cenšamies motivēt to darīt arī jelgavniekiem pašiem, piemēram, esam  izstrādājuši programmu daudzdzīvokļu mājām piesaistīto zemes gabalu labiekārtošanai, kam pēdējos trīs gados novirzīti gandrīz 300 000 eiro. Šogad to izmantoja sešu daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji, sakārtojot savus pagalmus. Pašvaldības atbalsts galvenokārt izmantots iebrauktuvju asfaltēšanai, gājēju ietvju izbūvei, kā arī lietusūdens novades sistēmas remontdarbiem vai izbūvei.

Tāpat pilsētā esam paplašinājuši centralizētos ūdens un saimnieciskās kanalizācijas tīklus. Ekspluatācijā nodoti 83,5 kilometru garumā, nodrošinot privāto mājokļu saimniekiem iespēju tiem pieslēgties, arī izmantojot pašvaldības līdzfinansējumu.

Veicot ielu rekonstrukciju darbus, vienmēr domājam par gājēju un riteņbraucēju drošību. Ņemot vērā iedzīvotāju ieteikumus, uzlabota gājēju drošība Kalnciema ceļā no Rīgas ielas līdz Loka maģistrālei.

Jelgavnieki un pilsētas viesi ir novērtējuši mūsu Pasta salu – tā ir iecienīta vieta pastaigām, sportiskām norisēm, kultūras un izklaides pasākumiem  Brīvdabas koncertzālē “Mītava”. Salā notiek arī lielākie Jelgavas festivāli – ledus un smilšu skulptūru. Tagad pilsētas centrā turpinām veidot vēl vienu labiekārtotu aktīvās atpūtas vietu - Pilssalu. Vispirms jau pārbūvējot Pilssalas ielu ar gājēju un velosipēdistu celiņiem, jaunu ūdenstūrisma un sporta bāzi, laukumiem sportiskām aktivitātēm.

Jūnijā Uzvaras parkā Jelgavas ģimenēm atvērta atpūtas un rotaļu pilsētiņa ar septiņiem aktīviem un izzinošiem laukumiem, kas jau iemantojusi popularitāti. Šovasar rekonstruēti rotaļu laukumi Loka maģistrālē, uzstādītas jaunas rotaļu iekārtas Ozolskvērā un citos pilsētas rotaļu laukumos.

Jauni objekti

Pēdējos gados Jelgavā esam paveikuši vairāku nozīmīgu objektu rekonstrukcijas projektus. Lepojamies ar Valsts ģimnāzijas ēkas rekonstrukciju, ne tikai atgriežot tai vēsturisku skatu, bet arī piepildot to ar mūsdienu prasībām atbilstošu aprīkojumu. Interešu izglītībā un brīvā laika pavadīšanā mūsu pilsētā plašas iespējas ir radītas rekonstruētajā ēkā Zemgales prospektā 7, kur  mājvieta ir jaunrades namam “Junda” un bērnu bibliotēkai “Zinītis”. No grausta stāvokļa atjaunota māja Vecpilsētas ielā 14, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā tiek veidota kā tūrisma objekts ar izzinošu un izglītojošu piedāvājumu par Jelgavas koka arhitektūru un Vecpilsētas ielas kvartālu.

Esam sākuši vairākus nozīmīgus rekonstrukcijas projektus. Lielākais noteikti ir Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas pārbūves projekts, ko pilnīgi jaunā veidolā ieraudzīsim 2023. gadā. Skolas ēka ekspluatācijā nodota 1979. gadā un būtiski remontdarbi tajā nebija veikti. Skolas ēka šobrīd piedzīvo būtiskas pārmaiņas, kas turpmāk skolēniem jau no 1. klases sniegs iespēju mūsdienīgā mācību vidē apgūt informācijas tehnoloģiju, inženierzinātņu un humanitāro zinātņu pamatus.

Jelgavniekiem nozīmīga būs jaunās dzimtsarakstu ēkas rekonstrukcija Raiņa parkā. Tās kopējā ēkas platība būs gandrīz 600 kvadrātmetru, lai iedzīvotājiem nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošu pakalpojumu sniegšanu. Notiks arī parka teritorijas labiekārtošana. Pavasarī noslēgsies bērnudārza būvniecība Brīvības bulvārī. Tiks nojaukta piebūve pie Jelgavas slimnīcas, lai sāktu projektēt jauno infektoloģijas nodaļas ēku. Tāpat sadarbībā ar vācu partneriem nākamgad tiks uzsākta jaunu īres dzīvokļu māju projektēšana, paredzot Lielupes krastā uzbūvēt mājas ar 150 īres dzīvokļiem.