Apmeklētāji Nacionālā teātra izrādes "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus" pirmizrādē

Vakar, 9. decembrī pirmizrādi piedzīvoja izrāde "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus". Izrādes darbība notiek viduslaiku Igaunijā, kur viena sabiedrības daļa dzīvo ...

gallery icon
Kultūra
2021. gada 10. decembris, 07:46

FOTO: ļaudis pulcējas izrādes "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus" pirmizrādē Nacionālajā teātrī

Jauns.lv

Vakar, 9. decembrī pirmizrādi piedzīvoja izrāde "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus". Izrādes darbība notiek viduslaiku Igaunijā, kur viena sabiedrības daļa dzīvo ciešā saiknē ar dabu un senču dzīvesziņu, bet otra tiecas pretī civilizācijai un attīstībai. Stāstu var uztvert tieši un skatīties kā vieglu komēdiju vai meklēt simbolus, kas, ļoti ticams, ļaus tajā saskatīt arī mūsdienu problemātiku.

Šī, iespējams, būs visigauniskākā izrāde Latvijas Nacionālajā teātrī. Lugas pamatā ir igauņu autora darbs, režisors – igaunis, scenogrāfe un tērpu māksliniece – igaunietes. Aktieri, skaņas, gaismas un video mākslinieki – mūsējie. Radošais darbs noritēja ar tulka starpniecību. 

Iestudējumā Latvijas skatītāji varēs baudīt mūsdienu igauņu teātra aktuālāko spīdekļu kopdarbu. Režisors Ivars Pellu kaimiņvalstī slavens kā daudzkārt apbalvots teātra inovators un Tartu Jaunā teātra dibinātājs. Speciāli šai izrādei viņš pats dramatizējis Latvijā visvairāk tulkotā igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka darbu “Vīrs, kas zināja čūskuvārdus”. Skatuves scenogrāfiju veido labi zināmā igauņu māksliniece Kristīna Pellu, bet adīto un ar lāzeru griezto putu porolona tērpu autore ir igauņu modes māksliniece Trīnu Pungitsa (Triinu Pungits). Viņas darbi demonstrēti Londonas modes nedēļā, redzēti žurnālos “Vogue”, “Elle” un citur.

Uz skatuves gan scenogrāfijā, gan tērpos dominē pelēkie toņi, taču tas ne vienu, ne otru nepadara vienmuļu. Aktieriem dots uzdevums tērpu savdabību lieki neizcelt, bet dzīvot tajos kā savā otrajā ādā.

“Vīrs, kas zināja čūskuvārdus” ir Lielās zāles iestudējums divos cēlienos. Pirmizrāde 9. decembrī. Lomās paša režisora izraudzīti aktieri – Igors Šelegovskis, Agnese Budovska, Madara Reijere, Uldis Siliņš, Kaspars Zvīgulis, Daiga Gaismiņa, Inga Misāne-Grasberga, Voldemārs Šoriņš, Juris Hiršs un Januss Johansons.