foto: LETA
Ogrē būs Gunāra Astras iela
Sniegputenis Ogrē.
Novadu ziņas
2021. gada 9. decembris, 14:01

Ogrē būs Gunāra Astras iela

Jauns.lv / LETA

Ogres novada pašvaldības Reģionālās attīstības komitejas sēdē šodien deputāti izskatīja jautājumu par Gunāra Astras ielas nosaukuma piešķiršanu Meža prospekta ielas posmam Ogrē, informēja pašvaldībā.

Šogad sākta jaunās Ogres Valsts ģimnāzijas celtniecība teritorijā starp Meža prospektu, Zaķu ielu un Dzilnas ielu. Piekļūšana pie jaunās Ogres Valsts ģimnāzijas ēkas tiks nodrošināta no Meža prospekta puses.

Meža prospekts, kas sākas no krustojuma ar Upes prospektu un beidzas krustojumā ar Kranciema ielu, ir pašvaldības īpašumā esoša pilsētas iela. Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) ir ierosinājis Meža prospekta posmam no krustojuma ar Mednieku ielu līdz krustojumam ar Kranciema ielu, kas nodrošinās piekļuvi jaunās Ogres Valsts ģimnāzijas ēkai, piešķirt Gunāra Astras ielas nosaukumu, tādējādi godinot latviešu brīvības cīnītāju un ievērojamu PSRS okupācijas laika disidentu Astru.

Pašvaldībā uzsver, ka jaunā Ogres Valsts ģimnāzijas ēka būs nozīmīgs ieguvums ne tikai Ogres pilsētai, bet arī visam novadam, bērnu un jauniešu izglītībai un attīstībai. Savukārt, piešķirot Astras ielas nosaukuma ielas posmam, kas ved uz jauno Ogres Valsts ģimnāzijas ēku, tiks pausta latviešu brīvības cīnītājam un godināta viņa piemiņa, kā arī tiks veicināta gan skolēnu, gan sabiedrības interese par Astras dzīvi, vēstures notikumiem un Latvijas kā neatkarīgas, demokrātiskas un nacionālas valsts nozīmi.

Par Astras dzīves popularizēšanu gādā arī latviešu emigrācijas biedrība "Daugavas vanagi", regulāri rīkojot eseju konkursus, kur aicināti piedalīties ģimnāziju skolēni.

Pašvaldībā jau saņemts Valsts valodas centra atzinums, kurā norādīts, ka iestāde saskaņo oficiālā vietvārda Gunāra Astras ielas nosaukuma piešķiršanu esošā Meža prospekta ielas posmam no krustojuma ar Mednieku ielu līdz krustojumam ar Kranciema ielu.

Reģionālās attīstības komitejas deputāti atbalstīja sagatavoto lēmumprojektu, virzot to apstiprināšanai domes sēdē, kas notiks 16.decembrī.