Sabiedrība
2021. gada 8. decembris, 09:34

Briģis: Covid-19 dēļ patlaban jauni ierobežojumi nav vajadzīgi, bet arī atvieglojumi būtu pāragri

Jauns.lv / LETA

Covid-19 izplatības dēļ patlaban Latvijā nav vajadzības noteikt jaunus papildu ierobežojumus, taču arī mīkstināt esošos būtu pāragri, lai cik ļoti sabiedrībai vai uzņēmējiem to gribētos, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Viņš skaidroja, ka epidemioloģiskā situācija valstī ir stabilizējusies - saslimstība ar Covid-19 nesamazinās, bet nav novērojama arī tās būtiska palielināšanās. "Uz šī fona, protams, politiķiem, tirdziniekiem, dažādu sfēru pārstāvjiem ir interese domāt par dažādiem atvieglojumiem, bet tas nu droši vien būtu pāragri. Es nesaku arī, ka šobrīd būtu nepieciešami papildu jauni ierobežojumi," norādīja edidemiologs.

Viņš vērsa uzmanību - ja Ziemassvētku laiku izdosies sagaidīt un pavadīt ar zemākiem saslimstības rādītājiem, tad arī būs lielākas izredzes nākamā gada 11. janvārī izbeigt valstī noteikto ārkārtējo situāciju.

Ziemassvētkos profesors iedzīvotājiem "neliedz" tikties ar ģimenes locekļiem un tuvākajiem radiem, tomēr stingri aicina neapmeklēt masveida publiskus pasākumus un nedoties ārzemju ceļojumos, īpaši Covid-19 omikrona varianta izplatīšanās dēļ.

Lūgts komentēt omikrona bīstamību, speciālists atzina, ka tas vēl ir ļoti maz izpētīts. Pagaidām lielākas bažas esot par to, ka omikrona variants varētu būt lipīgāks par līdz šim Latvijā visbiežāk sastopamo Covid-19 delta paveidu, taču pagaidām neesot objektīva pamata uzskatīt, ka tas varētu būt ar augstāku patogenitāti jeb bīstamāks veselībai. "Bet jāsaka uzreiz, ka mums pagaidām ir ļoti maz pieredzes un datu, un tas vīruss [omikrona variants] galu galā ir pazīstams tikai desmit dienas," norādīja Briģis.

Viņš prognozēja, ka jau šonedēļ vai, vēlākais, nākamnedēļ varētu parādīties pirmie laboratorisko pētījumu rezultāti par to, kā cilvēka imūnsistēma un antivielas spēj cīnīties ar jauno vīrusa variantu.

Eksperts pauda atbalstu un pievienojās Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteiktajam aicinājumam cilvēkiem pāriet pamatā uz FFP2 tipa respiratoru izmantošanu publiskās vietās, jo tie esot drošāki spējot pasargāt no Covid-19 ne tikai apkārtējos, bet daļēji arī pašu aizsarglīdzekļa lietotāju.