foto: LETA
Plānoti vienreizēji pabalsti patvēruma meklētājiem, kuriem piešķirts alternatīvais statuss
Bizness un ekonomika
2021. gada 7. decembris, 12:20

Plānoti vienreizēji pabalsti patvēruma meklētājiem, kuriem piešķirts alternatīvais statuss

Jauns.lv

Bērna likumiskajam pārstāvim par bērnu, kuram piešķirts alternatīvās personas statuss, tiks piešķirts vienreizējs atbalsts 500 eiro apmērā, portālu Jauns.lv informē Labklājības ministrijā (LM). Lai to saņemtu, vecākam, aizbildnim, audžuģimenei vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas vadītājam, būs jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) ar iesniegumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt personām ar alternatīvo statusu, kurām noteikta invaliditāte vai kuras sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem, kas 2021. gadā ir 64 gadi, vai personai ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību, tiks izmaksāts pabalsts 200 eiro apmērā, pamatojoties uz personas iesniegumu.

Šādus pabalstus cilvēkiem, kuriem piešķirts alternatīvās personas statuss, paredz otrdien valdības sēdē pieņemtais likumprojekts “Grozījums “Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā””.

VSAA norāda, ka alternatīvo statusu piešķir, ja cilvēku viņa valstī apdraud karš, nāvessods, spīdzināšana, necienīga izturēšanās.

Tā mērķis ir sniegt vienreizēju  atbalstu  ģimenēm ar bērniem, pensijas vecuma sasniegušām personām un personām ar invaliditāti, kurām bija piešķirts alternatīvās personas statuss laika posmā  no 2021. gada 1. marta līdz brīdim, kamēr visā valstī bija izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, tas ir 2021.gada 7.aprīlim.

Likumprojekts vēl jāizskata un par to jānobalso Saeimai.

Likumprojekts nosaka, ka VSAA 30 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas, izskatīs iesniegumu un pieņems lēmumu par atbalsta izmaksu. To izmaksās vienreiz. Līdz ar to, ja par bērnu vienreiz jau ir izmaksāts atbalsts, tad otrreiz atbalsts izmaksāts netiks.