foto: Ekrānuzņēmums
Zavadska: Latvijai nav jāgaida Eiropa, lai lemtu par sertifikāta derīguma termiņu
Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.
Sabiedrība
2021. gada 1. decembris, 18:17

Zavadska: Latvijai nav jāgaida Eiropa, lai lemtu par sertifikāta derīguma termiņu

Jauns.lv

Arvien biežāk saistībā ar Covid-19 pandēmiju tiek aktualizēta tēma par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu. TV24 raidījumā “Uz Līnijas” Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska sacīja, ka Latvijai nav jāgaida uz Eiropas lēmumu, lai pieņemtu vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa regulējumu nacionālā līmenī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs noteikti nevaram teikt ka 2-3 mēnešus pēc vienīgās "Janssen" vakcīnas vispār pazūd aizsardzība, bet jebkurai vakcīnai ar vienu devu aizsardzība mazinās. Atgādinu, ka antivielas nav vienīgais aizsardzības mehānisms, jo darbojas arī šūnu imunitāte," bilda Zavadska.

Vienlaikus viņa paskaidroja, ka 2-3 mēnešus pēc "Janssen" vakcīnas kādam aizsardzība var mazināties arī tādā mērā, ka viņš inficējoties var nokļūt stacionārā. Viņa arī uzsvēra, ka inficēties no pilnībā vakcinētajiem var jebkurš un no tā nevar izbēgt, ņemot vērā to, ka nāk jauni vīrusa varianti.

Komentējot, vai pirms pusgada ar "Janssen" vienas devas vakcīnu vakcinētie cilvēki nebūtu jāpielīdzina nevakcinētajiem, Zavadska sacīja, ka "noteikti nevar nevakcinētam cilvēkam pielīdzināt pirms 6 vai 7 mēnešiem "Janssen" vakcīnu saņēmušu cilvēku".

"Arī vienu "Janssen" devu saņēmušam cilvēkam inficējoties  imūnsistēma daudz ātrāk reaģēs un imūnā atbilde notiks ātrāk, līdz ar to šis cilvēks būs mazāk infekciozs apkārtējiem nekā nevakcinēts cilvēks," skaidroja Zavadska.

Uz raidījuma vadītāja jautājumu, vai Latvijai nevajadzētu ātrāk domāt par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja sacīja, ka padome neatlaidīgi kopš rudens sākuma stāsta un aicina "Janssen" devu saņēmušos cilvēkus iet un saņemt otru papildu devu.

"To, vai kādam aptur vakcinācijas sertifikāta darbību un uz kāda pamata to aptur, nelemj Imunizācijas valsts padome vai eksperti. Jā, mums nāk klāt jauni pierādījumi un uz šo pierādījumu pamata mēs stingri rekomendējam papildu devu "Janssen" vakcīnai, bet, vai kādam atņemt vakcinācijas sertifikātu vai neatņemt, tas nav Imunizācijas valsts padomes kompetences jautājums," sacīja Zavadska, piebilstot, ka Latvijai noteikti nav jāgaida uz Eiropas lēmumu par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu, lai kaut ko pieņemtu nacionālā līmenī.

"Ja nu kādam no šiem sertifikātiem būs jāievieš obligātais derīguma termiņš, tad viennozīmīgi no ekspertu un Imunizācijas valsts padomes puses, tas būs par "Janssen" vakcīnas sertifikātu. Ja Eiropa vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu ieviesīs vienoti, tad tas noteikti būs uz zinātniskiem pierādījumiem balstīts. Bet nacionālā līmenī mēs to varam darīt, tāpēc tas ir tikai laika jautājums."