Novadu ziņas
2021. gada 2. decembris, 05:48

Medzes pagasta Kapsēdē uzstādīts piemineklis padomju karavīriem. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Medzes pagasta (Dienvidkurzemes novads) centrā Kapsēdē padomju karavīru Brāļu kapos 27. novembrī atklāts piemineklis Otrā pasaules karā kritušajiem padomju karavīriem – uz ceļa nometies sērojošs sarkanarmietis. Piemineklis uzstādīts kādreiz tur bijušā Kārļa Zāles veidotajā pieminekļa Latvijas brīvības cīnītājiem, kuru padomju laikā okupanti “nozaga” Alojai un uzstādīja sarkanarmiešu Brāļu kapos, vietā.

Epopeja ar pieminekli sarkanarmiešu kapos jau ilgusi gadiem. 1975. gadā to no Priekules Brāļu kapiem pārcēla uz Kapsēdi. Brīvības pieminekļa autora Kārļa Zāles 1939. gadā kalto pieminekli Latvijas brīvības cīnītājiem Alojā tā arī neatklāja.

Alojas Brīvības pieminekļa vietā – sērojošs sarkanarmietis

Šo Kārļa Zāles veidoto pieminekli pēc kara okupanti aizveda uz Priekuli un to uzstādīja tur esošajos padomju Brāļu kapos, bet, kad Priekulē atklāja jaunu memoriālu to pārveda uz Kapsēdes Brāļu kapiem. Tā kā padomju karavīru apbedījumu vietas aizsargā Latvijas-Krievijas starpvaldību līgums, tad Latvijas pusei nemaz nebija tik vienkārši atdabūt Kārļa Zāles veidoto pieminekli atpakaļ uz Aloju. Krievija tam piekrita ar nosacījumu, ka tukšā postamenta vietā tai atļaus uzstādīt jaunu pieminekli.

foto: aloja.lv
Kārļa Zāles veidotais Alojas Brīvības piemineklis, kurš gandrīz pēc 80 gadiem beidzot nonāca savā vietā – Alojā, izklejojies pa sarkanarmiešu Brāļu kapiem. *

2018. gada decembrī Zāles veidotais latvju karavīra tēls beidzot nokļuva tam sākotnēji paredzētajā vietā – Alojā, bet šī gada novembra beigās Krievijas ģenerālkonsuls Liepājā Aleksejs Belonosovs Kapsēdē atklāja pieminekli sarkanarmiešiem, kas gan nav nekāds dižais mākslas darbs, jo ir viena no Krievijā tiražēto sarkanarmiešu kapu pieminekļa kopijām.

Ar Ždanoku un Osipoviem priekšgalā

Pieminekļa atklāšanā piedalījās ne tikai Krievijas vēstniecības diplomātiskais korpuss, bet arī Latvijas Krievu savienības spice ar tās līderi, Eiroparlamenta deputāti Tatjanu Ždanoku priekšgalā un Liepājas nacionālboļševiki ar Jevgēņiju un Jeļenu Osipoviem pirmajās rindās. Kā vēsta Krievijas propagandas kanāli, abi pēdējie esot bijuši teju vai varoņi, jo cīnījušies par jauno pieminekli pret Latvijā valdošo “neonacistisko režīmu”, aizmirstot piebilst, ka visu šo darbu finansēja Krievijas vēstniecība Latvijā.

Tāpat Krievijas puse apgalvo, ka Kapsēdē atklātais piemineklis esot pirmais monuments sarkanarmiešiem pēdējo 30 gadu laikā pēc atjaunotās Latvijas neatkarības. Te taisnības labad gan jāteic, ka gluži tā jau nav, jo pēdējos gados Krievijas vēstniecība aktīvi atjaunojusi padomju Brāļu kapus - padomju memoriālu atjaunošanas programmas ietvaros. Piemēram, šī gada oktobrī jauns monuments “kritušajiem varoņiem” tika uzsliets Madonā 

Par Krievijas naudu

Krievijas ģenerālkonsulāts Liepājā informē: “Ģenerālkonsulāts 2018. gadā deva piekrišanu slavenā latviešu tēlnieka Kārļa Zāles pieminekļa pārvietošanai no militārā apbedījuma Kapsēdē uz Aloju, kur tas tapis 20. gadsimta 30-to gadu beigās, izmantojot latviešu tautas līdzekļus. Padomju laikos piemineklis tika uzstādīts padomju Brāļu kapos Priekulē, kur tas atradās līdz to rekonstrukcijai 1975. gadā, kad to pārveda uz Kapsēdes Brāļu kapiem.

2018. gada decembrī piemineklis pēc Latvijas puses lūguma tika atgriezts Alojas pilsētai. Rezultātā Kapsēdes kara apbedījums gandrīz trīs gadus palika bez pieminekļa, jo mūs neapmierināja Latvijas puses piedāvātās nomaiņas iespējas, un tā nebija apmierināti ar mūsējo.

Tomēr svētvieta nekad nav un nedrīkst būt tukša. Daudzo sarunu un darbu rezultātā tika rasts kompromiss un 27. novembrī tika atklāts jauns piemineklis Kapsēdē. Turpmāk šeit ieradīsimies, lai godinātu padomju karavīru piemiņu, kuri atdeva savu dzīvību par Latvijas atbrīvošanu no nacisma, jo jaunu virsotņu un rezultātu sasniegšana var balstīties tikai uz mūsu lielo senču varoņdarbiem”.

Bez zvaigznēm, sirpjiem un āmuriem

Šī gada martā notika saskaņošanas sapulce par jauno pieminekli Kapsēdē, kurā piedalījās pašvaldības, Krievijas ģenerālkonsulāta un Brāļu kapu komitejas pārstāvji. Krievija piedāvāja izvēlei trīs iespējamos tipveida pieminekļu metus, izgatavotus no lejama kompozītmateriāla. Pašvaldība izvēlējās neitrālāko - bez zvaigznēm, sirpjiem un āmuriem, vēsta nra.lv. Uz šī jaunā pieminekļa latviešu un krievu valodā rakstīts: “Mūžīga slava varoņiem, kas krituši kaujās par tēviju. 1941-1945”.

Krievijas ģenerālkonsulāta Liepājās video par pieminekļa padomju karavīriem atklāšanu Kapsēdē:

Agrāk šī sarkanarmieša pieminekli “aizstāja” tēlnieka Kārļa Zāles veidotais Alojas Brīvības piemineklis - darbavīrs ar zobenu rokā. Pirms kara alojieši savāca 12 000 latu savam Brīvības piemineklim. Piemineklis tika izkalts, bet to uzstādīt nepaguva. Pēc kara granītā kaltais latviešu karavīrs pēc okupācijas varas rīkojuma nokļuva vietā, kur noteikti negribēja atrasties.

foto: Krievijas ģenerālkonsulāts Liepājā/Facebook
Padomju karavīru Brāļu kapos Kapsēdē 27. novembrī atklāts tipveida Krievijā izgatavots piemineklis.