foto: ddp / Vida Press
Bērnu bariņš paslēpjas tualetes kabīnē un slepus veipo; iesaistās policija
Jauniešu smēķēšanas problēma bijusi jau iepriekš, bet tagad tai pievienojusies veipošana.
112
2021. gada 30. novembris, 06:33

Bērnu bariņš paslēpjas tualetes kabīnē un slepus veipo; iesaistās policija

Jauns.lv

Bērnu un jauniešu smēķēšana ir bijusi problēma arī iepriekš, bet tagad tai pievienojusies elektronisko cigarešu smēķēšana jeb veipošana. Rīgas pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas galvenais speciālists Artjoms Kalacs intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja par gadījumiem, kad bērni paslēpjas parka tualetēs un slepus veipo.

Par veipiem sarunvalodā tiek dēvētas elektroniskās cigaretes, bet par veipošanu sauc e-cigarešu smēķēšanu. Elektroniskās cigaretes var būt gan ar šķidrumiem, gan bez. Veipošanas veidu ir ļoti daudz.

Aizliegts gan pirkt, gan lietot un glabāt

Kalacs pastāstīja, ka veipošana kā aktuāla problēma parādījās pirms 5-6 gadiem. Normatīvajos aktos tā ir pielīdzināta smēķēšanai. Līdz ar to, ja nepilngadīgais veipo, tad viņš pārkāpj smēķēšanas aizliegumu. Ir noteikts, ka bērns līdz 18 gadu vecumam nedrīkst smēķēt, tostarp veipot. Tāpat bērniem ir aizliegts iegādāties veipus un to sastāvdaļas.

Aptuveni pirms gada mainīti normatīvie akti, un tagad policijai ir plašākas iespējas. "Ja bērna rīcībā atrodas cigaretes vai veipošanas ierīce, tas jau ir pārkāpums. Ja bērnam ir somā, ja bērnam ir kabatā, ja bērnam ir rokās, tad par to mēs varam uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu pret bērnu par to, ka pie viņa ir aizliegtas vielas."

Arī tad, ja bērns lieto veipus, pret viņu var sākt administratīvā pārkāpuma procesu par smēķēšanu.

Kur dabūja veipus?

"Kad mēs uzsākam procesu, ir ļoti svarīgi noskaidrot, kur bērns dabūja ierīci. Ja bērns norāda, ka viņam to pārdeva konkrētā veikalā, pašvaldības policija plāno kontrolpirkumus tajā veikalā (arī iesaistot nepilngadīgo personu).

Ir aizliegts bērniem pārdot tabakas izstrādājumus, veipošanas ierīces un šķidrumus, alkoholu un enerģijas dzērienus. Uzņēmumam un pārdevējam ir paredzēts diezgan liels naudas sods."

Ja bērnam veipu iedeva kāds paziņa, kas atrodas blakus, tad var uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu pret paziņu, ka viņš nodeva bērnam aizliegtas lietas.

Bērns veipus var arī atrast, vismaz bērni dažkārt tā paskaidro policistiem. "Bieži bērni lūdz pieaugušam garāmgājējam vai kādam bezpajumtniekam, lai tas nopērk viņiem cigaretes vai veipus.”

Pilngadīgs klasesbiedrs smēķē blakus nepilngadīgajam

Policijas pārstāvis arī uzsvēra, ka skolas teritorijā smēķēt, tostarp veipot, ir aizliegts. Katram pilngadīgajam ir pienākums norobežot bērnu no iespējamas kaitīgas alkohola lietošanas un smēķēšanas ietekmes. Katram pilngadīgajam jādara viss, lai bērnā radītu negatīvu attieksmi pret smēķēšanu un veipošanu.

Līdz ar to nav pieļaujamas situācijas, kad pilngadīgs skolēns smēķē vai veipo blakus nepilngadīgam klasesbiedram. Par smēķēšanu blakus bērnam ir paredzēta atbildība. Arī tad, ja tētis, turot mazu bērnu aiz rokas, pastaigājas un smēķē, pret pieaugušo var sākt procesu par smēķēšanu bērna klātbūtnē.

Smēķēšana kā vardarbība

Savukārt, ja pieaugušie smēķē automašīnā, kurā atrodas arī nepilngadīgais, tas kvalificējams kā fiziska vardarbību pret bērnu.

Arī tad, ja smēķē bērna dzīvesvietā, piemērām, istabā, kur atrodas bērns, tā arī būs fiziska vardarbība. "Ja bērnam ir noslēgta sava istaba, bet vecāki smēķē virtuvē, kas ir aizvērta, darot to pie atvērta loga (ja kaimiņiem netraucē) un ar labu ventilāciju, un bērns netiek pakļauts tabakas dūmu kaitīgai iedarbībai, tad viss kārtībā. Bet, ja smēķē tieši vietā, kur bērns uzturas, tad tā ir fiziska vardarbība pret bērnu. Ja policisti to konstatē, tad obligāti uzsāk procesu."

Centra sporta kvartālā un Vērmanes dārzā

Policija ir apzinājusi vietas, kur galvaspilsētas jaunieši tiekas, smēķē un veipo. Piemēram, Vērmanes dārzā, līdz ar ko tur ir pastiprināta policijas darbinieku klātbūtne. Viņi veic gan likumpārkāpumu profilaksi, gan uzsāk atbilstošus administratīva pārkāpumā procesus. Dažkārt policijas darbinieks, lai fiksētu likumpārkāpumu, amata pienākums var pildīt arī civilajā apģērbā, kas jauniešos rada lielu izbrīnu.

Centra Sporta kvartālā bijis, ka apsargi pamana veipojam 10-11 gadus vecus bērnus un izsauc policiju.

Arī pilsētas parkos esošās novērošanas kameras palīdz atklāt veipotājus.

Arī portāla Jauns.lv lasītāji ziņoja, ka bērni mēdz veipot parkos esošajās sabiedriskajās tualetēs. Kalacs skaidroja, ka tualetēs nav novērošanas kameru, kā arī tualetēs nesēž apsargi. Turklāt veipošana tualetēs ir grūtāk pierādāma.

Mēģina veipot arī skolā

Jauniešu smēķēšanas problēma bijusi jau iepriekš, bet tagad tai pievienojusies veipošana. "Ir gadījumi, kad bērni veipus atnes uz skolu un mēģina skolā veipot. Tas, protams, ir pārkāpums. Skolas administrācija var izsaukt policiju, kas fiksē pārkāpumu."

Policijas pārstāvis uzsvēra, ka uz izglītības iestādi bērns nedrīkst nest lietas, kas neattiecas uz mācībām. "Tiklīdz viņam somā ir tabakas izstrādājumi vai elektroniskā cigarete, tas uzreiz ir pārkāpums un tiek uzsākts process."

Ja garāmejot redzat veipotājus

Ja garāmgājēji redz jauniešus veipojam un šķiet, ka tie ir nepilngadīgie, tad vēlams ziņot policijai, pēc iespējas norādot precīzu vietu, laiku un notiekošo. Bijušas situācijas, kad garāmgājējiem šķitis, ka veipotāji un smēķētāji pie skolām ir nepilngadīgie, bet pēc tam policija pārliecinājusies, ka jaunieši jau sasnieguši 18 gadu vecumu.

Turklāt būtu labi, ja ziņotāji sagaidītu policistu ierašanos, jo tad viņi var norādīt uz konkrētiem bērniem un kalpot kā liecinieki, jo, policijai atbraucot, jaunieši, iespējams, pārtrauks nelikumīgās darbības.

Aizrādīt, bet bez vardarbības

Vai pašiem uzrunāt veipojošos jauniešus? Kalacs atbildēja: ja jaunieši ir lielākā bariņā, viņi var sākt konfliktēt un agresīvi vērsties pret aizrādītāju. "Pieaugušajiem jāatceras, ka ar svešu bērnu runāt var, bet, ja viņi svešo bērnu kaut kādā veidā pazemos un aizskars, to var traktēt kā emocionālu vardarbību.

Jābūt ļoti uzmanīgam. Ja kāds grib aizrādīt, tas jāizdara cilvēka cienīgi, nevis pēc tam iesaistīties nopietnā konfliktā ar jauniešiem. Jaunieši var sākt filmēt notiekošo. Nepilngadīgas personas filmēt īsti nevajadzētu. Te varētu rasties liels, nopietns konflikts.

Ja divi skolēni smēķē un neko citu nedara, tad cilvēks varētu ar viņiem parunāt un pajautāt, kāpēc viņi to dara, aicinot to pārtraukt. Iespējams, ar to var atrisināt šo situāciju. Varbūt bērniem būs labāk, ja ar viņiem mierīgi izrunās un pieklājīgi aizrādīs. Taču, ja ir liela jauniešu grupa, kas skaļi uzvedas, labāk informēt policiju," Kalacs aicināja.