Sabiedrība
2021. gada 25. novembris, 13:29

Ļaudis diskutē par Pavļuta teikto, ka "no mediķu algu pielikuma pacienti tiešā veidā neiegūst"

Jauns.lv

Gana lielu vērību ļaudis sociālajos tīklos pievērsuši veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) trešdien, 24. novembrī, TV3 ziņās paustajam, kur viņš komentēja plānoto ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu, kurš, tiesa, būs mazāks nekā solīts.

"Jā, daļa nozares organizāciju saprotu, ka ir neapmierinātas, ka visas vēlmes un ieceres attiecībā uz turpmāko atalgojuma kāpumu nav izdevies realizēt. Vienlaikus šie miljoni eiro ir lielākais no visiem nozaru piešķīrumiem. Veselība ir absolūta prioritāte no valdības un Saeimas viedokļa," norādīja Pavļuts.

Veselības ministrs skaidroja, ka budžeta veidošanas procesā nemaz neesot bijis iespējams, ka visus atvēlētos papildu līdzekļus virza tikai algu problēmas risināšanai.

"No tā pacienti tiešā veidā neiegūst. Mediķi tiek atalgoti labāk, viņi var mazāk strādāt papildu slodzes, bet tieši no pacientu ieguvuma viedokļa ir vajadzīga arī papildu nauda pakalpojumiem," bilda Pavļuts.

Tieši šis paustais raisījis diskusiju.

Neskatoties uz Covid-19 pandēmijas radīto papildu fizisko un garīgo slodzi ārstniecības personālam, valdība tomēr ir lēmusi ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam atvēlēt vien 35 miljonus eiro, kas nav pat puse no nepieciešamā. Šogad bija nepieciešami 75 miljoni eiro.

Salīdzinot ar pārējām nozarēm, veselībai nākamā gada budžetā kopumā gan rasts lielākais finansējuma pieaugums – nedaudz virs 130 miljoniem eiro.

Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris TV3 ziņām norāda, ka tās vien esot "drupačas no vajadzīgā pīrāga".

Arī Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs skaidro, ka piešķirtais finansējuma apmērs nozīmē, ka mediķiem vajadzētu iet protestos. "Jāsaka, ka stāsts nav tikai par šo gadu. Arī turpmākos gadus finansējums nozarei netiek gaidīts pietiekami, plānā nav domāts pielikt klāt vairāk naudas. Sabiedrībai pa lielam tas nozīmē, ka politiķi sabiedrībai saka "neko labāku attiecībā uz jūsu veselību negaidiet". Un viņi dara visu, lai sabiedrības veselība pa lielam neuzlabotos," bilst Šilovs, vienlaikus akcentējot, ka ilgstošā medicīnas nozares turēšana "badā" nākotnē vēl vairāk ietekmēs pacientu aprūpi.

Mediķu arodbiedrība par tālākajiem soļiem, tostarp streiku, varētu lemt 21. decembrī.

Pilnu TV3 ziņu sižetu skatieties augstāk pievienotajā video.