foto: Rojs Maizītis
Mūžībā devies sudraba mākslinieks Oļegs Auzers
Kultūra
2021. gada 22. novembris, 12:02

Mūžībā devies sudraba mākslinieks Oļegs Auzers

Jauns.lv

22. novembrī mūžībā devies mākslinieks un filozofs Oļegs Auzers, sociālajos tīklos informē Ieva Auzere-Podniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Šonakt apstājās sirds manam brīnišķīgajam tētim. Māksliniekam ar lielo burtu, skolotājam, filozofam, meistaram. Tu biji izcils! Man tevis ļoti trūks," teikts Auzeres-Podnieces ierakstā.

2012. gadā Auzera senču pilsētā Limbažos tika atvērts Dzīvā sudraba muzejs, bet 2019. gadā otrs Dzīvā sudraba muzejs atvērts Vecrīgā, Jēkaba ielā. Muzejos izvietotas Oļega Auzera veidotās skulpturālās kompozīcijas no sudraba.

Dzīvā sudraba muzeja atklāšana

2019. gada 22. martā Rīgā durvis vēra Dzīvā sudraba muzejs.

gallery icon
80

Oļegs Auzers dzimis Rīgā 1950. gadā. Ar mākslu sācis nodarboties no sešu gadu vecuma. Pimais lielais darbs, kas tapa pirmsskolas vecumā, ir koka burinieks.

Divdesmit gadu vecumā Auzers sāka apgūt juveliera amatu juvelieru rupnīcā. Pēc pāris gadu apmācībām un juveliera diploma saņemšanas sācis strādāt juvelierizstrādājumu darbnīcā, kur arī ieguvis daudz zināšanu un pieredzi no vecmeistariem.

Septiņdesmitajos gados Rīgas pionieru pilī Oļegs Auzers izveidoja pirmo bērnu juvelieru pulciņu. Strādājot uzņēmumā „Daiļrade” par vecāko mākslinieku, izveidoja modelētāju grupu, kurā darbojoties varēja savienot mākslinieciskās idejas ar ražošanu.

Astoņdesmitajos gados Auzers vadīja juveliermākslas studiju „Rotkalis”. Tajā paša laikā dibināta vēl viena mākslas studija „Auda” zveijnieku kolhozā „9. maijs”.

1991.gadā Auzers nodibināja „Auzera juvelieru mākslas koledžu”, kurā tika realizētas viņa koncepcijas mākslā. Šajā laikā tika radīti daudz monumentālu darbu. 2001. gadā radītais 128 cm augstais un 20 kg smagais augļu trauks bija pirmais darbs atjaunotajā Melngavju nama sudraba kolekcijā.

Atzinīgi Oļega Auzera darbus novērtējusi arī mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, savas prezidentūras laikā pasūtot darbus un tādējādi reprezentējot Latviju. Mākslinieka ieguldījums kultūrā nav tikai viņa mācekļi, bet arī dāvinājumi Melngalvju namam, Rīgas kuģniecības un vēstures muzejam, Limbažu muzejam un Šveices valsts muzejam Cīrihē.

Jauns.lv izsaka līdzjūtību mākslinieka Oļega Auzera tuviniekiem, draugiem un talanta cienītājiem

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās