Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
19. novembris - Starptautiskā Tualetes diena. Kāpēc tas ir svarīgi?
foto: toitoi.lv

19. novembris - Starptautiskā Tualetes diena. Kāpēc tas ir svarīgi?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Latvijā vismaz reizi gadā pieņemts noskatīties filmu “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, no kuras zinām - kultūra sākas no mazmājiņas. Tas nemaz nav tālu no patiesības. Civilizētā sabiedrībā labierīcībām ir milzīga loma un tualetes neesamība tiek uzskatīta par nepieļaujamu trūkumu gan kultūrai, gan videi. Kopš 2013. gada 19. novembra tiek atzīmēta Starptautiskā tualetes diena. Šajā dienā TOI TOI Latvija vēlas uzsvērt, cik liela nozīme ir tualetēm katra cilvēka privātajā dzīvē un arī sabiedrībā kopumā. Kāpēc šāda diena tika ieviesta, lasiet raksta turpinājumā.

19. novembris - Starptautiskā Tualetes diena. Kāpē...

I give a shit, do you?*

Tualete tiek uzskatīta par fundamentālu vajadzību cilvēka dzīvē, bet bieži vien tā tiek uztverta kā pašsaprotama lieta. Tualetes ir ārkārtīgi svarīgas, jo to esamība un kvalitāte iespaido visas sabiedrības stāvokli. Piekļuve drošai, funkcionējošai tualetei labvēlīgi ietekmē ne tikai kopējo veselību, bet arī ir nepieciešama cilvēka cieņas uzturēšanai un personīgai drošībai. Diemžēl šīs lietas nav ne tuvu pašsaprotamas un pieejamas it visur: vismaz 2 miljardi cilvēku pasaulē izmanto dzeramā ūdens avotu, kas ir piesārņots ar kanalizācijas sastāvdaļām.

Sanitāro sistēmu trūkums var izraisīt nopietnu augsnes un ūdens piesārņojumu, izraisot slimības. Lai novērstu šīs problēmas, 2001.gadā Pasaules tualešu organizācija sāka atzīmēt Starptautisko tualetes dienu, bet 2013. gadā  apvienoto nāciju organizācija paziņoja to par oficiāli ievērojamu ikgadēju notikumu - World Toilet Day. Ar provokatīvo saukli “I give a shit, do you?” (no angļu valodas “Man rūp, un Tev?”) projekta organizatori pievērsa pasaules uzmanību antisanitāru apstākļu un drošības problēmām, ar kādām saskaras cilvēki dažādās valstīs. Šajā dienā vides, veselības un cilvēktiesību aizstāvības organizācijas:

  • informē pasaules iedzīvotājus par ūdens un sanitāru apstākļu trūkumu pasaules nabadzīgākajās valstīs;
  • veicina sanitāru apstākļu nodrošināšanu tur, kur tas nepieciešams.

Latvijā tualešu trūkums nav izplatīts, tomēr arī šeit joprojām rodas situācijas, kad cilvēkiem nākas pieredzēt antisanitārus apstākļus. Attīstītās valstīs, novērtējot tualešu nozīmi, arvien biežāk tiek izmantotas biotualetes vai pārvietojamās tualetes situācijās, kad nav pieejamas stacionāras labierīcības. Biotualetes tiek pastāvīgi uzlabotas un attīstītas, tās kļūst pieejamākas un ērtākas izmantošanā, turklāt tās kļūst arvien draudzīgākas videi. Arī uzņēmums  TOI TOI Latvija , viens no lielākajiem tualešu kabīņu un konteineru nomas un apkalpošanas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, seko pasaules tendencēm šajā jomā.

foto: toitoi.lv

Kas notiek pasaulē?

ANO ilgtspējas un attīstības plāns nosaka to, ka līdz 2030. gadam piekļuve tīram ūdenim un sanitārām prasībām atbilstošām labierīcībām jānodrošina visiem cilvēkiem pasaulē. Tomēr ne viss rit saskaņā ar ieceri. Kā atzina Apvienoto Nāciju ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) pēc 2020. gada ANO ziņojuma, attīstība šajā jautājumā nenotiek tik strauji kā tas būtu nepieciešams. Mūsu platuma grādos to grūti iedomāties, bet pasaulē ir apmēram 3,6 miljardi cilvēku, kuru ikdienas dzīvē trūkst piekļuves tīram ūdenim un sanitārām prasībām atbilstošām labierīcībām*.

Par ko vēsta 2021. gada Starptautiskā tualetes diena?

Katru gadu Starptautiskajai tualetes dienai tiek noteikts īpašs mērķis vai tēma, kam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Šī gada tualetes dienas mērķis ir:

  • pievērst uzmanību iestādēm un organizācijām, kas nodarbojas ar sanitāru apstākļu ieviešanu un uzlabošanu;
  • uzlabot šo iestāžu pieeju informācijai par to, kur viņu palīdzība sanitāro apstākļu uzlabošanā ir visnepieciešamākā un efektīvākā;
  • uzlabot finanšu iespējas globālā mērķa sasniegšanai.

Tas tieši saistīts ar ANO 2020.gada ziņojumā secināto, ka globālā mērķa sasniegšanai nepieciešamas spēcīgas un zinošas organizācijas, kurām pieejami finanšu līdzekļi.

Vai mums ir jāpateicas par tualetes pieejamību?

Vēl viens neordinārs jautājums, kam Starptautiskā tualetes diena pievērš uzmanību ir - attieksmei pret tualeti. Ir nepareizi uzskatīt, ka tā ir tabu tēma vai iemesls jokam. Tualešu pieejamība nodrošina mūs ar ļoti daudziem kritērijiem, par kuriem mums būtu jābūt pateicīgiem:

  • tualetes palīdz noturēt cilvēku atkritumus ārpus ūdens un pārtikas cikla;
  • tualetes palīdz aizsargāt cilvēkus no infekcijas slimībām;
  • tualetēm ir liela loma cilvēka cieņas saglabāšanā.
foto: toitoi.lv

Kā nodrošināties ar tualeti vietā, kur tās nav?

Vietās vai pasākumos, kur nav pieejamas stacionārās tualetes, nepieciešams uzstādīt biotualetes vai pārvietojamās tualetes. TOI TOI Latvija ir uzticams un draudzīgs partneris, kas nodrošina ar labierīcībām un higiēnas pakalpojumiem. Uzņēmuma pakalpojumu klāstā ir gan higiēnas ierīču noma, gan arī to serviss un apkalpošana. Sekojot aktualitātēm pasaulē, TOI TOI Latvija piedāvā roku dezinfekcijas statīvus un stendus izmantošanai publiskās vietās vai uzņēmumos, kur notiek cilvēku kustība.

TOI TOI Latvija izceļas starp konkurentiem ar lielisku kvalitātes un cenas attiecību. Turklāt 17 gadu darbības laikā gūtā pieredze sniegusi iespēju paplašināties līdz pat četrām filiālēm visā Latvijā. Daudziem jau ir bijusi pieredze ar labākās kvalitātes TOI TOI Latvija pagaidu labierīcībām Latvijas lielākajos pasākumos un festivālos. Ja Jums ir radusies nepieciešamība pēc biotualetes, ienāciet TOI TOI Latvija mājaslapā un apskatiet tualetes risinājumus gan privātpersonām, gan uzņēmumiem.

* 2012. gada Starptautiskās tualetes dienas oficiālais sauklis, frazeoloģisms ar nozīmi: Man rūp, un Tev?

* Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas un Unicef 2021. gada datiem.