foto: Ārlietu ministrija
Pirmo reizi ANO Starptautiskajā tiesību komisijā ievēlēts pārstāvis no Latvijas
Latvijas pārstāvis Mārtiņš Paparinskis ir ievēlēts ANO Starptautiskajā tiesību komisijā.
Politika
2021. gada 12. novembris, 21:21

Pirmo reizi ANO Starptautiskajā tiesību komisijā ievēlēts pārstāvis no Latvijas

Jauns.lv / LETA

Latvijas pārstāvis Mārtiņš Paparinskis ir ievēlēts ANO Starptautiskajā tiesību komisijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Paparinskis ievēlēts uz dalības laiku no 2023. līdz 2027.gadam.

Šī ir pirmā reize, kad Baltijas valstis nominējušas kandidātu ievēlēšanai komisijā. Aktīvas kampaņas rezultātā Paparinskim izdevies panākt starptautisku atpazīstamību un starpreģionālu atbalstu augstas konkurences vēlēšanās, kur uz trīs vakantajām vietām Austrumeiropas valstu grupā bija pieteikti septiņi kandidāti.

Izvirzot savu kandidātu, Latvija un Baltijas valstis ir apliecinājušas gatavību sniegt ieguldījumu starptautisko tiesību un daudzpusējo starptautisko attiecību stiprināšanā, uzskata ĀM.

ĀM ieskatā, ir būtiski, ka Baltijas valstu pārstāvis piedalīsies un dos pienesumu starptautisko tiesību attīstības procesos laikā, kad tiek meklētas atbildes uz jaunajiem globālajiem izaicinājumiem. Latvijas pārstāvja uzvarai Starptautisko tiesību komisijas vēlēšanās ir liela nozīme, arī gatavojoties Latvijas startam ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025.gadā, vērtē ministrija.

Paparinskis ir asociētais profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās Londonas Universitātes koledžā. Pašlaik viņš ir Latvijas pārstāvis Pastāvīgajā arbitrāžas tiesā un EDSO Samierināšanas un arbitrāžas tiesā.

Paparinskis ir arī Ieguldījumu strīdu izšķiršanas starptautiskā centra Padomnieku ekspertu grupas un Arbitru ekspertu grupas pārstāvis, ES Pamattiesību aģentūras valdes loceklis, kā arī ANO Konvencijas par robežšķērsojošo ūdensteču un starptautisko ezeru aizsardzību un izmantošanu īstenošanas ekspertu komitejas pārstāvis.

Starptautisko tiesību komisijas galvenais uzdevums ir starptautisko tiesību progresīva attīstība un kodifikācija. Komisija tika izveidota 1947. gadā, un tā apvieno 34 neatkarīgus ekspertus, kurus ievēl ANO Ģenerālā asambleja. Komisija ir izstrādājusi daudzus nozīmīgus starptautisko tiesību instrumentus.