Sabiedrība
2021. gada 15. novembris, 06:50

VIDEO: unikāli kadri, kā notiek Latvijā lielākā valsts karoga pacelšana mastā

Jauns.lv

Lielais Latvijas karogs 60 metru augstajā mastā AB dambī gadā tiek pacelts un nolaists apmēram 30 reižu. Jauns.lv bija klāt vienā no tām, un par to jāpateicas apstākļu sakritībām, jo karogu meistaru valdniece ir pati daba. Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas gaisma” brigāde dodas karogu noņemt, tiklīdz vējš sasniedz ātrumu 15 m/s. Stiprākā vējā karogs plēš ne tikai pats sevi, bet bojā arī masta rotējošo mehānismu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ainārs Jursiņš, galvenais atbildīgais par karoga un masta uzturēšanu stāsta: “Pašu drošībai arī vēlams iekļauties tajos 15 m/s, jo karogs ir kā kuģa bura. Mums tas ir fiksi jāsaņem kopā, lai neiepūš kādu darbinieku Daugavā.”

Kaut kas līdzīgs esot gadījies karoga sākotnējiem apsaimniekotājiem. Varbūt arī tāpēc drīz pēc karoga masta uzstādīšanas 2017. gada 18. oktobrī sapratuši, ka karoga izmērs no 20x10 metriem jāsamazina līdz 16x8 metriem. Vizuālo iespaidu tas nemazina, toties buras efekts ir cilvēka spēkiem savaldāms.

Karoga meistaru brigādei aizvadīto trīs gadu laikā izstrādāts savs darba rituāls. Paceļot tīru, salabotu karogu, vispirms mastam tiek pieslēgts elektrības ģenerators, izklāts ūdensnecaurlaidīgs paklājs karoga izritināšanai. Pašu valsts simbolu aiztiek tikai ar tīriem cimdiem. Atkarībā no vēja stipruma apmēram 20 kilogramu smago karoga rulli izritina mazāk vai vairāk un iestiprina pacēlājmehānismā. Tad stiprākais no meistariem ķeras pie plīvojošā gala, un karogs nesteidzīgi tiek celts augšup.

Latvijas iedzīvotāji karogu iemīļojuši un rūpīgi pieskata. Ikreiz, kad karogs noņemts, kāds interesents zvana apjautāties, kur tas palicis un kad atgriezīsies. Trīsreiz piesitot pie koka, jāpiemin, ka šis ir arī viens no retajiem vides objektiem Rīgā, kas neraisa vandaļu interesi. Iespaidīgos Latvijā lielākā valsts karoga pacelšanas kadrus skaties pievienotajā video.