Daugavpils Reģionālās slimnīcas Patoloģijas nodaļas morgs un Komunālie kapi

Ieskats Daugavpils Reģionālās slimnīcas Patoloģijas nodaļā un Komunālajos kapos. Līķu maisi morgā un ziedu klēpji uz nesen apglabātu cilvēku kapu ...

gallery icon
31
Novadu ziņas
2021. gada 11. novembris, 05:28

Kapracis par Covid-19 pļauju Daugavpilī: agrāk nedēļā bija septiņas bēres, tagad 15 ik dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kāds Daugavpils Komunālo kapu strādnieks vietējam laikrakstam “Latgales Laiks” atklāti pastāstījis par dramatisko situāciju, kad Covid-19 savus upurus pļauj kā karalaukā karstāko cīņu laikā. Agrāk kapos notika viena bēru ceremonija, tad tagad pat četras vienlaikus.

Kopš pavasara kapu teritorija palielinājusies apmēram viena futbollaukuma lielumā, raksta “Latgales Laiks”: “Redzot visu notiekošo, pārņem tāda kā sirreāla sajūta un neviļus prātā nāk kadri no sen redzētām filmām par karu, kur pēc kaujām rindās tiek apbērēti kritušie karavīri.”

“Pieļauju, ka līdz šim vairums cilvēku droši vien bija pieraduši, ierodoties kapos, ieraudzīt vairākas svaigas kapu kopiņas. Patlaban šīs dažas svaigās kopiņas ir nomainījušas svaigu apbedījumu rindas… Turklāt vienlaikus kapos var sastapt nevis vienu, bet gan trīs un četras apbedīšanas procesijas,” raksta “Latgales Laika” pirmajā lappusē publicētās reportāžas “Kapsētā top “jauna pilsēta”” autors Ivars Soikāns.

Kapu strādnieks viņam saka: “Iepriekš ik nedēļu apbērējām vidēji 5-7 cilvēkus, patlaban šis skaitlis ir pieaudzis līdz 10-15 dienā.”

foto: Ivars Soikāns/LETA
Kopš pavasara Daugavpils Komunālā kapsēta uz no ar Covid-19 nomirušo rēķina kļuvusi lielāka apmēram viena futbollaukuma platībā.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Daugavpils dome, ņemot vērā gan pieaugošo mirstību saistībā ar Covid-19, gan plānoto pilsētas un kaimiņu novada apvienošanu, Daugavpilī domā par kapsētu paplašināšanu. Komentējot jautājumu, vai pilsētas kapsētās pietiek kapacitātes, lai nodrošinātu aizgājēju apbedīšanu, ņemot vērā augsto mirstību saistībā ar Covid-19, pilsētas vicemērs Valērijs Kononovs sacīja, ka jautājums ir aktuāls: “Diemžēl tā ir dzīve, cilvēki mirs, būs jāapglabā,” piebilstot, ka pašlaik vēl ir iespējas situāciju “mīkstināt”.

Daugavpils reģionālā slimnīca ziņo, ka ir dienas, kad slimnīcā nomirst pat astoņi, deviņi ar Covid sasirgušie. Piemēram, no 9. līdz 10. novembra rītam slimnīcā miruši seši Covid-19 pacienti. Pats nesaprotamākais ir tas, ka, redzot dramatisko situāciju, Daugavpils slimnīcas darbinieki pilsētā ir antivakseru līderi. Līdz šim nav vakcinējušies 23,03% slimnīcas darbinieku. Tas ir vairāk nekā puse no visiem pašvaldības iestādēs un kapitālsabiedrībās pašlaik strādājošiem nevakcinētajiem darbiniekiem jeb 602 cilvēkiem.