foto: Ekrānuzņēmums no preses konferences
Pavļuts par netipisko ainu: nevakcinēto starpā inficēšanās rādītāji samazinājās ātrāk, kamēr vakcinēto - lēnāk
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).
Sabiedrība
2021. gada 9. novembris, 16:24

Pavļuts par netipisko ainu: nevakcinēto starpā inficēšanās rādītāji samazinājās ātrāk, kamēr vakcinēto - lēnāk

Jauns.lv

Mājsēdes rezultātā ir izdevies salauzt saslimstības augsto līkni, arī vakcinācijas temps pārsniedzis prognozes, tomēr inficēšanās valstī joprojām ir augstā līmenī. Mājsēdes laikā pamanīta arī netipiska aina, ka nevakcinētu cilvēku starpā inficēšanās rādītāji samazinājušies ātrāk un straujāk, kamēr vakcinētu cilvēku vidū - lēnāk un mazāk, otrdien pēc valdības sēdes preses konferencē norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Vakcinētajiem cilvēkiem ļoti vajadzētu saglabāt piesardzību, jo mājsēdes laikā statistikā esam nepārprotami redzējuši, ka nevakcinētu cilvēku starpā inficēšanās rādītāji samazinājās ātrāk un straujāk, kamēr vakcinētu cilvēku vidū - lēnāk un mazāk. Tas, visticamāk, izskaidrojams ar to, ka vakcinēti cilvēki jūtas drošāk, tādēļ viņi savus sociālos kontaktus samazina mazāk. Vīruss izplatās arī starp vakcinētiem cilvēkiem," skaidroja Pavļuts.

Viņš norādīja, ka mājsēdes rezultātā ir izdevies salauzt šo saslimstības augsto līkni, tomēr ir jāapzinās, ka slimības izplatība vēl arvien ir daudz augstākā līmenī nekā tā bija pērnajā ziemā vissliktākajā brīdī. "Līdz ar to, 15. novembrī izejot no mājsēdes, mēs neatgriežamies normālā režīmā. Mēs turpinām būt ļoti augstas saslimstības riska zonā, kādā mēs iepriekš neesam bijuši. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka arī vakcinētie cilvēki, kuriem mēs esam centušies nodrošināt dažādas iespējas, tomēr ievēro maksimālu piesardzību. Šis ir zaļā lokdauna scenārijs, kur arī vakcinētajiem cilvēkiem būs jāievēro dažādi drošības pasākumi: maskas, distance, testi."

Tikmēr nevakcinētajiem cilvēkiem esot jārēķinās, ka dzīve kļūs arvien sarežģītāka.

Jau vēstīts, ka no nākamās pirmdienas, 15.novembra, Latvijā tiks atcelti Covid-19 dēļ noteiktie īpaši stingrie ierobežojumi, otrdien nolēma valdība.

Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas ieviešanu pamatā paredz saglabāt tās prasības, kas bija noteiktas ar no šī gada 11.oktobra līdz 20.oktobrim, nodalot, ka visas darbības klātienē notiek zaļajā režīmā, izņemot kritiski nepieciešamos pakalpojumus, kā arī atceļot tā saucamo mājsēdi jeb komandantstundu.