foto: LETA
Dramatiskās prognozes par pacientu skaitu slimnīcās nav piepildījušās. Loma tajā bijusi ne tikai lokdaunam
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis
Sabiedrība
2021. gada 7. novembris, 17:08

Dramatiskās prognozes par pacientu skaitu slimnīcās nav piepildījušās. Loma tajā bijusi ne tikai lokdaunam

Jauns.lv / LETA

Mazāks pacientu skaits slimnīcās nekā iepriekš prognozēts saistāms ar Covid-19 izplatīšanās stabilizēšanos un pie iespējas maksimāli veicot ārstēšanu mājās, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Nedēļas sākumā Veselības ministrija (VM) valdības sēdē ziņoja, ka atbilstoši tendencei 6.novembrī stacionēto Covid-19 pacientu skaits sasniegs 2200 gadījumus. Savukārt Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās pēc 6.novembrī publicētajiem datiem bija 1488 un atbilstoši šodien publicētajām ziņām tas palielinājies līdz 1563, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija.

Vaicāts par šo prognožu atšķirību no pašreizējiem datiem, Briģis skaidroja, ka uz to nav viena atbilde un ka sava loma ir tam, ka ar tā dēvēto lokdaunu, cerams, ir izdevies nobremzēt saslimstības pieaugumu un ka saslimušo skaitā redzama "cerīga prognoze uz leju".

Drošāk par to, vai stingrākie ierobežojumi ir panākuši saslimstības ar Covid-19 ilgāku mazināšanos, varēs spriest pēc nedēļas, atzīmēja profesors.

Tāpat sava loma mazākā slimnīcu pacientu skaitā ir tam, ka atbilstoši VM pieejai tiek vērtēts jeb šķirots, kuriem pacientiem ārstēšanās nepieciešama slimnīcā. Tādējādi slimnīcās tiek uzņemts mazāks pacientu skaits, pie iespējas maksimāli slimniekus ārstējot mājās, norādīja Briģis.

Covid-19 pacientu nodaļa Stradiņa slimnīcā

gallery icon
132

Profesors skaidroja, ka tas tiek darīts atbilstoši slimnīcu lielajam piepildījumam un bezizejas situācijai, kad pacienti ir jāliek pat slimnīcas garāžā.

Viņš norādīja, ka pacientu nav jēgas aizvest uz slimnīcu, kur viņam nebūtu pieejams ārsts un skābeklis.

Līdz ar to slimnīcās vairāk nonāk cilvēki smagākā stāvoklī. Reizē lielāks smago saslimšanu skaits varētu būt skaidrojams arī ar Covid-19 delta variantu, atzīmēja Briģis.

No profesora teiktā izrietēja, ka, samazinoties saslimstībai ar Covid-19, ar apmēram desmit dienu nobīdi varētu samazināties arī slimnīcās nonākušo pacientu skaits.

Kā ziņots, sestdien nomiruši 27 iedzīvotāji, kas bija inficējušies ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Daugavpils Reģionālās slimnīcas Patoloģijas nodaļas morgs un Komunālie kapi

Ieskats Daugavpils Reģionālās slimnīcas Patoloģijas nodaļā un Komunālajos kapos. Līķu maisi morgā un ziedu klēpji uz nesen apglabātu cilvēku kapu ...

gallery icon
31

No pagājušajā diennaktī reģistrētajiem nāves gadījumiem trīs cilvēki bija 40-49 gadu vecumā, trīs - 50-59 gadu vecumā, pieci - 60-69 gadu vecumā, astoņi - 70-79 gadu vecumā, septiņi - 80-89 gadu vecumā, viens - 90-99 gadu vecumā.

No sestdien nomirušajiem Covid-19 slimniekiem 23 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet četri bija vakcinēti.

Pagājušajā diennaktī reģistrēti 1255 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, no tiem 861 jeb 68,6% bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 394 jeb 31,4% bija vakcinēti.