Sabiedrība
2021. gada 6. novembris, 22:00

"Šausmas, aiz aizkariem notiek kaut kas drausmīgs!" Kāda ir realitāte otrpus slimnīcas durvīm

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) klīnikā "Gaiļezers" cīņa par Covid-19 pacientu dzīvību un reanimācija nereti sākas jau slimnīcas uzņemšanas izolatorā. Saslimušos atdala nelielas sieniņas, tādēļ nedzirdēt un neredzēt to, cik tuvu šeit ir nāve, ir neiespējami. Latvijas Televīzija dod ieskatu, kā izskatās otrpus slimnīcas durvīm.

Nevakcinēts kungs gados Jānis no Pierīgas, kurš tikko stacionēts, Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" un mediķiem stāsta, ka no potes neesot baidījies, bet mazdēls neesot viņu aizvedis vakcinēties.

"Pirmās pazīmes bija 24. datumā. Tad jau sākās grūta elpošana. 26. nodevām testu, kas bija pozitīvs. Un pēc tam sākās nelaimīgā temperatūra. Nebija liela, sākumā 37,3, 37,4, pēc tam 38, 39," stāsta Jānis, kurš, par laimi, elpo pats.

Tikmēr stacionētais Anatolijs Volotovskis vakcinējies augusta beigās. Stāsta, ka saņēmis pozitīvu testu, bet ģimenes ārstes izrakstītās zāles nav paguvis nemaz nopirkt. "Šorīt pamodos, devos uz vannas istabu un zaudēju samaņu. Labi, ka sieva negulēja. Tā nu esmu te. Jūtos labi, bet labāk prom no šejienes! Esmu gatavs kājām aiziet! Šausmas, šausmas, aiz aizkariem notiek kaut kas drausmīgs. Negribas skatīties," teic Anatolijs.

Kādai sievietei apstājusies elpošana. "Veicam reanimēšanas pasākumus. Mēģinām izglābt dzīvību. Klīniskā nāve nozīmē, ka cilvēks neelpo un sirdsdarbības viņai nav. Mirusi, bet vēl ir laiks, kad varam atgriezt. Gadās arī, kad mirst te pie mums, jo cilvēkus atved ļoti smagā stāvoklī. Nav, ar ko elpot," stāsta RAKUS rezidente Olga Saļuka.

Pēc brīža dzirdams prieka sauciens: "Atreanimēta!" Mediķiem izdevies paveikt brīnumu un atgriezt sievieti šajā saulē.

Redzot notiekošo, vakcinētais Anatolijs teic: "Es negribu šeit, ļoti gribu mājās".

Tikmēr lielākajā izolatorā – bijušajā garāžā – turpinās sagatavošanās darbi vēl 24 pacientu uzņemšanai. "Es domāju, ka šodien mums tur jau būs jāliek pacienti. Mēs saņēmām aparatūru no starptautiskās palīdzības, un šodien plānojam to samontēt," LTV teic slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.