foto: www.goviralgame.com/lv
Latviešu valodā iztulkota izglītojošā tiešsaistes spēle "Go Viral!"
Sabiedrība
2021. gada 26. oktobris, 23:11

Latviešu valodā iztulkota izglītojošā tiešsaistes spēle "Go Viral!"

Jauns.lv / LETA

Latviešu valodā iztulkota izglītojošā tiešsaistes spēle "Go Viral!", kas radīta par godu UNESCO Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļai, kuras laikā Latvijā īpaša uzmanība tiks pievērsta dezinformācijai un "infodēmijai", kas līdz šim ir maldinājusi cilvēkus par Covid-19 nopietnību, aģentūru LETA informē Valsts kancelejā.

Spēlē, kas tapusi, Valsts kancelejai sadarbojoties ar Apvienotās Karalistes Valsts kanceleju un Kembridžas Universitāti, ikviens interesents var iepazīties ar metodēm, kas tiek izmantotas viltus ziņu izplatīšanai sociālajos medijos, lai palielinātu savu spēju stāties tām pretī.

Valsts kancelejā norāda, ka kopš pandēmijas sākuma 2020.gada martā visā pasaulē, tostarp Latvijā, dezinformācija ir kļuvusi par būtisku izaicinājumu cīņā ar Covid-19, tāpēc ne velti Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir atzinusi, ka visai pasaulei nākas stāties pretī arī "infodēmijai".

Reaģējot uz maldinošas informācijas izplatīšanos, Kembridžas Universitāte ir izstrādājusi tiešsaistes spēli "Go Viral!", kas balstīta uz zinātnisku teoriju par "apsteidzošo atspēkošanu" jeb "vakcinēšanu pret dezinformāciju". Tās mērķis ir veicināt spēles spēlētāju un visas sabiedrības izturētspēju pret dezinformāciju un maldinošu informāciju.

Valsts kancelejā atklāj, ka plaši akadēmiskie pētījumi par dezinformācijas "vakcinācijas teoriju" ir pierādījuši, ka cilvēku iepazīstināšana ar metodēm, ko izmanto viltus ziņu izplatīšanai sociālajos medijos, palielina viņu spēju identificēt un turpmāk ignorēt nepatiesu informāciju. Kembridžas Universitātes pētnieki ir atklājuši, ka vienas "vakcinācijas" spēles izspēlēšana samazina spēlētājos viltus ziņu ticamību vidēji par 21%, un šī noturība saglabājas līdz trīs mēnešiem.

"Go Viral!" spēle latviešu valodā bez maksas ir pieejama saitē "www.goviralgame.com/lv" un lietojama "desktop" vai mobilajā versijā. Latviešu valoda ir 12. valoda, kurā tulkots zinātnieku radītais izglītojošais tiešsaistes rīks, un "Go Viral!" tiek izmantots vairākās valstīs pasaulē, piemēram, Francijā, Vācijā, Itālijā, Čehijā, Igaunijā un citviet. Spēle pieejama arī krievu valodā.