Sabiedrība
2021. gada 27. oktobris, 06:18

Kā jārīkojas, lai nenonāktu bezpiederīgo kapos

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Ir redzēti krematorijas sludinājumi, kuros meklē mirušo tuviniekus. Sarunā ar krematorijas darbinieci "Likums un Taisnība" noskaidroja, ka tiem drīzāk ir formāls raksturs.

Uzņēmumam "Apbedīšanas nams-krematorija" ar Rīgas domi ir noslēgts līgums, un pašvaldība apmaksā bezpiederīgo nelaiķu kremēšanu un apbedīšanu. Mēdz gadīties, ka mirušajam ir tuvinieki, taču tie negrib uzņemties bēru rīkošanu, un arī tad mirušo uzskata par bezpiederīgu.

Naudu nezaudē nevienā gadījumā

SIA "Apbedīšanas nams-krematorija" ievieto "Latvijas Vēstnesī" oficiālu paziņojumu ar šādu tekstu: “Lūgums atsaukties. "Apbedīšanas nams-krematorija" lūdz pieteikties pa tālruni 20018333 tālāk minētā pilsoņa piederīgos sakarā ar viņa nāvi: (Vārds uzvārds), dzimis (datums), miris (datums). Pēc publikācijas nelaiķis tiks kremēts Valmieras krematorijā.”

Sludinājumā nav pat norādīts paredzamais kremācijas datums. Ja krematorijas darbinieki būtu patiesi ieinteresēti sameklēt tuviniekus, viņi varētu nodrošināt sev pieeju Fizisko personu reģistram un sūtīt tuviniekiem vēstules. Taču krematorija rīkojas kā komerciāls uzņēmums. Ja uz sludinājumu neviens neatsaucas, mirušo uzskata par bezpiederīgo un viņa kremāciju apmaksā pašvaldība. Ja atrodas piederīgie, kas uzņemas apbedīšanu, krematorija saņem samaksu no viņiem. Abos gadījumos uzņēmums ir saņēmis naudu.

Agrāk bija laba prakse

Agrāk uzņēmuma mājaslapā krematorija.lv bija sadaļa "Meklējamo bezpiederīgo saraksts"; to ievietoja arī krematorijas "Facebook" lapā. To var darīt, jo mirušā personas dati nav aizsargājami. Tādu praksi ieviesa 2019. gadā, tūkstoši sociālajos tīklos dalījās ar šo informāciju.

Krasi palielinājās pieteikušos tuvinieku skaits, tas no dažiem gadījumiem pieauga līdz 30–40% gadā. Kādam atradās dēls, citam – audžudēls, vēl citam – brālis. Radinieki bija ļoti pateicīgi par iespēju noorganizēt bēres.

Atsaucās arī ārzemēs dzīvojošie radinieki, dažkārt apbedīšanu uzņēmās ļoti attāli radinieki, draugi, paziņas un bijušie kolēģi, jo bezpiederīgo skaitā ir arī sociāli aktīvi, pamanāmi cilvēki, piemēram, bija kāda uzņēmuma galvenais inženieris un citi cienījami, inteliģenti cilvēki.

Diemžēl drīz vien krematorija šo cilvēcisko praksi pārtrauca, pēdējais sludinājums "Facebook" lapā ievietots 2020. gada oktobrī.

Urnu var pārapbedīt

Arī uz bezpiederīgā nelaiķa pelnu urnas ir norādīts mirušā vārds un uzvārds, dzimšanas un miršanas datums. Urnas uzņēmums kādu laiku uzkrāj un tad apglabā kopējā kapā Bolderājas kapsētā. Ja vēlāk uzrodas tuvinieki, viņi to var saņemt. Var sameklēt arī jau apbedītu urnu un veikt pārapbedīšanu.

Ja mirušā cilvēka personību neizdodas noskaidrot, viņu nedrīkst kremēt. Tad viņu apglabā, Rīgā – Jaunciema kapos, uz kapa kopiņas uzliek nelielu betona plāksnīti ar uzrakstu "Nezināms", uz kuras nav norādīts pat miršanas gads...

Tēmas