foto: Evija Trifanova/LETA
Vai nevakcinēto dēļ dzīve pēc 15. novembra apstāsies?
Valsts un pašvaldību iestāžu un to kapitālsabiedrību vadība uzskata, ka līdz 15. novembrim pret Covid-19 būs vakcinējušies lielākais vairums darbinieku.
Sabiedrība
2021. gada 1. novembris, 06:58

Vai nevakcinēto dēļ dzīve pēc 15. novembra apstāsies?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Līdz 15. novembrim visiem valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī to kapitālsabiedrību darbiniekiem, kuri vēlēsies turpināt darbu, ir jābūt obligāti vakcinētiem pret Covid-19. Pretējā gadījumā viņiem draud vai nu atlaišana no darba, vai labākajā gadījumā – atstādināšana no amata pienākumu pildīšanas bez darba algas saglabāšanas līdz vakcinācijas kursa pabeigšanai. Sazvērestības teoriju pinēji tautu nu biedē, ka lielo vakcinācijas pretinieku skaita dēļ, dzīve valstī nākamā mēneša vidū teju vai apstāsies. Bet kā ir patiesībā?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministru kabinets 8. oktobrī, apstiprinot rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, noteica prasību obligāti vakcinēties visiem publiskā (valsts un pašvaldību) sektora darbiniekiem. Savukārt privātajiem darba devējiem silti ieteica padomāt par obligātās vakcinācijas nepieciešamību, kaut arī jau tagad ir vairāku nozaru darbinieki, kuri privātajā sektorā var strādāt tikai būdami vakcinēti, piemēram, veikalu pārdevēji.

Tiesībsargs: obligātajai vakcinācijai ir likuma spēks

Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis norādījis, ka pieņemtā prasība attieksies uz visiem valsts un pašvaldības iestādēs, tostarp kapitālsabiedrībās strādājošiem, neatkarīgi no viņu ieņemamā amata.

Antivakseri un viņu “juridiskie padomnieki” steidz ziņot, ka šis noteikums ir cilvēktiesību pārkāpums un neviens nedrīkst viņus piespiest vakcinēties. Patiesībā darbinieks jau var nevakcinēties, bet tad gan viņam nāksies atvadīties no darba. Latvijas Tiesībsargs norāda, ka obligāta vakcinācija ir pieļaujama un, lai to noteiktu nav pat jāizsludina ārkārtējā situācija:

“Latvijā Epidemioloģiskās drošības likums jau šobrīd paredz vakcinācijas vispārīgos noteikumus, kā arī noteic pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt infekcijas slimības, pret kurām personas vakcinējamas obligāti, kā arī šīs vakcinācijas kārtību un vakcinējamo personu loku. Tas nozīmē, ka Ministru kabinets arī bez īpaša likuma pieņemšanas varētu noteikt vakcinācijas obligātumu un vakcinēšanās kārtību.

Obligātas vakcinācijas kā pamattiesību ierobežojuma leģitīmais mērķis būtu sabiedrības veselības un labklājības nodrošināšana. Vakcinācija ir tas, kā varam aizsargāt sabiedrību no saslimšanas ar Covid-19 un novērst tā izraisīto kaitējumu”.

Ja brīvprātīga vakcinācijas politika nav pietiekama, lai sasniegtu un saglabātu pūļa imunitāti, ir pamats ieviest obligātu vakcinācijas politiku, lai panāktu atbilstošu aizsardzības līmeni, norāda Tiesībsargs.

Nevakcinēsies ļoti niecīgs darbinieku skaits

Nav pamata uzskatīt, ka pēc 15. novembra dzīve apstāsies un būs sagaidāmas globālas kataklizmas. Jauns.lv aptaujāto pašvaldības kapitālsabiedrību pārstāvji ir dzelžaini pārliecināti, ka viņu uzņēmumu darbs novembra vidū neapstāsies.

“Rīgas satiksmes” Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane: ““Rīgas satiksme” darbiniekiem, kuri vēlas vakcinēties, ir vairākkārt noorganizējusi vakcinācijas iespējas darba vietā, šāda vakcinācija tiek nodrošināta arī oktobra pēdējās dienās. Apkopojot informāciju par darbiniekiem, kuri jau ir vakcinējušies līdz šim, kā arī pieskaitot tos, kuri ir pieteikušies un vakcinēsies tuvāko dienu laikā, prognozējam, ka uzņēmumā būs vakcinējušies aptuveni 90% darbinieku. Darbinieki, kuri līdz 15. novembrim nebūs vakcinējušies, atbilstoši valstī noteiktajai kārtībai tiks atstādināti no darba”.

SIA “Ogres namsaimnieks” Administratīvā departamenta personāla vadītāja Una Vjatere: “Prognozējam, ka līdz 15. novembrim pret Covid-19 būs vakcinējušies aptuveni 75–80% darbinieku. “Ogres Namsaimnieka” nostādne: visiem darbiniekiem jābūt vakcinētiem. Darba attiecības ar šobrīd nevakcinētajiem darbiniekiem plānojam turpināt, ievērojot normatīvajos aktos noteikto. Attiecībā uz darbiniekiem, kuriem nav Covid-19 izslimošanas vai vakcinācijas sertifikāta un kuriem darba specifikas dēļ nav iespējams strādāt attālināti, tiks lemts par atstādināšanu no amata uz noteiktu laiku. Šobrīd gan vēl ir neskaidrības par darba devēja tiesībām atbrīvot no darba nevakcinētu darbinieku”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ventspils pašvaldības ūdenssaimniecības uzņēmums “Ūdeka”: “Prognozējam, ka būs vakcinējušies 99%  darbinieki. Ar nevakcinētajiem būsim spiesti pārtraukt darba attiecības”.

Kuldīgas slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Anda Šlakorciņa: “Kuldīgas slimnīcā tiek prognozēts, ka līdz 15. novembrim 98% darbinieku būs vakcinējušies pret Covid-19. Pārsvarā darbinieki bija vakcinējušies vai  uzsākuši vakcināciju jau līdz 11. oktobrim, kad stājās spēkā pārejas periods prasībai par obligāto vakcināciju. Lielākā daļa no pārējiem darbiniekiem, kuri vēl vilcinājās, vakcināciju ir uzsākuši un līdz 15. novembrim to būs pabeiguši. Ir arī tādi darbinieki, kuri Covid-19 ir izslimojuši un varēs uzrādīt izslimošanas sertifikātu. 

Ļoti ceram, ka tā nebūs, tomēr pieļaujam, ka aptuveni desmit darbinieki turēsies stingri pie pārliecības nevakcinēties un nemainīs savu nostāju. Tie darbinieki, kuri līdz 15. novembrim nebūs vakcinējušies, no darba tiks atstādināti vai arī darba tiesiskās attiecības ar viņiem tiks izbeigtas. Darbinieki par to ir brīdināti un savu turpmāko rīcību var brīvi izvēlēties.

Kuldīgas slimnīcas vadība nav konstatējusi darbības un nav arī radušās aizdomas, ka nevakcinētie darbinieki vēlētos vai censtos kādā nepieņemamā veidā apiet obligātās vakcinācijas noteikumus. Pārsvarā darbinieki ir atklāti pauduši savu nostāju vai šaubas par nepieciešamību vakcinēties. Līdz ar to nav pamata domāt, ka kāds no darbiniekiem censtos pretlikumīgi iegūt vakcinācijas sertifikātu. Turklāt nekorekta vai krimināli sodāma rīcība vispirms ir katra paša atbildība.
 
Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Agris Rozenfelds cer, ka vakcinācijas jautājums nesagraus uzticēšanos personālam un arī turpmāk uz darbiniekiem – kā mediķiem, tā pārējo personālu - varēs paļauties atbildīgu jautājumu risināšanā”.

Jelgavas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Matulēna: “Šobrīd 80,9% darbinieku ir vakcinējušies pilnībā, 16,3% ir procesā - ar vienu poti, bet 2,8% pašlaik neplāno vakcinēties. Jelgavas pašvaldības policija rīkosies likuma normu ietvaros saistībā ar darbiniekiem, kuri nebūs vakcinējušies”.

Darbu uzsāk VCA mobilais vakcinācijas punkts

"Veselības centru apvienības" mobilais vakcinācijas punkts, kas, atsaucoties pieprasījumam, nodrošinās vakcinācijas procesa pret Covid-19 mobilitāti uzņēmumos un pašvaldībās visā Latvijā.

gallery icon
28