foto: ekrānuzņēmums no SPKC jautājumu un atbilžu sesijas par vakcināciju
Dakteris Jānis Zaļkalns: vai tiešām dzīvojam Sūnu ciemā, neredzot, kas notiek?
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Gerontoloģijas klīnikas vadītājs prof. Jānis Zaļkalns.
Sabiedrība
2021. gada 21. oktobris, 15:03

Dakteris Jānis Zaļkalns: vai tiešām dzīvojam Sūnu ciemā, neredzot, kas notiek?

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Gerontoloģijas klīnikas vadītājs prof. Jānis Zaļkalns, viesojoties Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīkotā jautājumu un atbilžu sesijā par vakcināciju, pauda neizpratni, kāpēc Latvijā ir tik liels skaits cilvēku, tostarp senioru, kuri nevēlas vakcinēties.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Man ir mazliet žēl, es negribu nevienu apvainot, bet mēs Latvijā 45% esam nevakcinēti. Vai tad tiešām mēs dzīvojam Sūnu ciemā? Vai daļa mūsu Latvijas ir Sūnu ciems? Kāpēc mēs esam tik nesaprātīgi? Kāpēc mēs ar acīm vaļā neredzam, kas notiek? Labi, ja ne tavā ģimenē, bet tad kaimiņos... Draugiem, radiem, paziņām atkal bēres no Covid-19. Gribu teikt - saņemamies, mīļie draugi," aicināja Zaļkalns.

Īpaši viņu pārsteidz fakts, ka vakcinēties nevēlas daudzi seniori. "Mani tas tiešām pārsteidz. Senioru vecuma cilvēkiem aiz muguras ir garš dzīves ceļš. Viņu dzīvē vakcīna nav nekas jauns. Varbūt tāpēc, ka šis vīruss ir jauns. Varbūt tāpēc tas ir radījis tādu ažiotāžu un nemieru," pieļāva profesors.

Viņš norādīja, ka lielākais paradokss ir tāds, ka senioriem ir slimību buķete, kuras dēļ viņi negrib vakcinēties. "Tas jau vien ir arguments, kāpēc ir jāvakcinējas jo ātrāk, jo labāk. Diemžēl pacientam, kuram ir vairākas blakus slimības, saslimšana ar Covid-19 ir pirmais punkts, ar kuru dzīve šajā saulē beidzas."

Viņaprāt, ģimenes ārstiem vajadzētu vairāk komunicēt ar saviem pacientiem, skaidrojot situāciju. Vienlaikus viņš pauda, ka saprot ārstu noslogotību un ierobežotās iespējas to izdarīt.

Savukārt runājot par blaknēm, viņš norādīja, ka tās ir ļoti retas, turklāt jāņem vērā, ka "ja ģimenē ir nosliece uz trombemboliskām komplikācijām, tad kundzei, kurai ir 83 gadi un kuras mammai ir bijuši divi insulti, kurai pašai ir bijis infarkts un insults anamnēzē, blaknes pēc pusgada nevajag saistīt ar vakcīnu, jo viņas ģenētiskais kods jau norāda noslieci uz trombemboliju."

Tāpat viņš min citu piemēru: "Ja cilvēkam jau daudzus gadus ir osteoartrīts, kas atsaucas uz locītavām, kauliem, un pēc vakcinācijas viņam sākas sāpes locītavās, tad tam nav nekāda sakara ar vakcīnu."

Savukārt cilvēkiem, kuri lieto asins šķidrinātāju līdzekļus, esot jāsadarbojas un jākonsultējas ar ģimenes ārstu, kuri veiks attiecīgās pārbaudes.

Zaļkalns Covid-19 pandēmiju salīdzināja ar mēri, aicinot visus vakcinēties.

Jau vēstīts, ka ģimenes ārstiem, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, līdz 7.novembrim vajadzēs sazināties ar pacientu sarakstā reģistrētajiem pret Covid-19 nevakcinētajiem pacientiem vecumā no 60 gadiem ar mērķi aicināt pacientus līdz 14.novembrim sākt vakcināciju, paredz valdībā pieņemtie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Ģimenes ārstiem nāksies aicināt seniorus vakcinēties prakses vietā, sadarbības iestādē vai pacienta dzīves vietā pacientiem vecumā no 70 gadiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās