foto: Latvijas vēstniecība Austrālijā
Austrālijā darbu uzsāk Latvijas vēstniecība
Latvijas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams.
Politika
2021. gada 17. oktobris, 22:44

Austrālijā darbu uzsāk Latvijas vēstniecība

LTV Panorāma

Latvijas vēstniecība tālajā kontinentā apspriesta un Austrālijas diasporas prasīta daudzus gadus, bet tagad tā beidzot kļuvusi par realitāti, par pirmo Latvijas vēstnieku Austrālijā kļūstot Marģerim Kramam, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Latvijas vēstniecības atvēršana Austrālijā ir simboliski nozīmīga, jo šogad aprit 100 gadu, kopš Austrālija atzina Latvijas neatkarību “de iure” un 30 gadu, kopš diplomātisko attiecību dibināšanas. Šonedēļ vēstnieks Marģers Krams iesniedza akreditācijas vēstuli Austrālijas ģenerālgubernatoram.

Svinīgā ceremonija šoreiz gan bija īsa un notika virtuāli. Tas saistīts ar stingriem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, kas tālajā kontinentā vēl joprojām ir spēkā. Ieceļot principā nevienam nav ļauts, un arī jaunajam vēstniekam sākumā nācās izolēties.

“Prasības bija ļoti stingras, uz Austrāliju tagad ir ļoti maz avioreisu. Pēc ierašanās tūlīt jādodas karantīnā. Tā bija tiešām karantīna divas nedēļas istabiņā, viesnīcā, neizejot ārā un neatverot logus. Tas tāds zināms pirmais iespaids par Austrāliju,” stāsta Krams. 

“Abas valstis iestājas par to, lai pasaulē kārtību noteiktu starptautiskās organizācijas un starptautiskās tiesības, līdz ar to, mēs uzskatām mūsu valstis, gan Latviju, gan Austrāliju, par līdzīgi domājošām,” skaidroja Krams.

Austrālija pēc Otrā pasaules kara uzņēma ievērojamu skaitu latviešu, un mūsdienās diasporu veido ap 20 000 cilvēku. Austrālijā un Jaunzēlandē ir ap 40 aktīvu latviešu organizāciju, draudžu un centru.