Sabiedrība
2021. gada 16. oktobris, 18:00

VIDEO: Rīgā mākslas studenti “pēdējā gaitā izvada mākslas brīvību”

Jauns.lv

Reaģējot uz pēdējā laikā pieaugošo vandālismu, vairāku publiskās mākslas darbu demolēšanu, kā arī potenciālu varas iesaisti mākslas darbu satura kontrolē, Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) norisinās akcija “Latvijas mākslas brīvības bēres”.

Pasākuma pieteikumā tēlaini norādīts, ka naktī no sestdienas uz svētdienu “Latvijas mākslas brīvība” ar smagiem apdegumiem nogādāta slimnīcas uzņemšanas nodaļā un šodien saņemta ziņa, ka “Latvijas mākslas brīvība” aizgājusi mūžībā.

““Latvijas mākslas brīvība”, kas dzimusi 1990. gada 4. maijā, savas neilgās, bet spilgtās dzīves laikā mums sniedza tādus vēsturiski svarīgus mākslas notikumus kā “Nazi ar ko sagraizīt sev dirsu”, “Pliko puisīti no Pinokio”, homoseksuālo skulptūru Dubultu mākslas stacijā, izstādes “Love Re-search” un “Īpašās vajadzības”, un citus,” vēstīts pasākuma aprakstā.

Rīgā mākslas studenti “pēdējā gaitā izvada mākslas brīvību”

Reaģējot uz pēdējā laikā pieaugošo vandālismu, vairāku publiskās mākslas darbu demolēšanu, kā arī potenciālu varas iesaisti mākslas darbu satura kontrolē, ...

gallery icon

Godinot “Latvijas mākslas brīvības” piemiņu, LMA un tās studenti aicināja ikvienu piedalīties “Latvijas mākslas brīvības” atvadīšanās ceremonijā un izvadīšanas gājienā, kas ieplānots pulksten 18.00 un norisinās LMA, Kalpaka bulvārī 13, Rīgā.

LMA pārstāve Laura Ozola norādīja, ka atvadīšanās tiek rīkota, ievērojot aktuālos Covid-19 drošības noteikumus un valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas ierobežojumus.

To var apmeklēt dalībnieki ar derīgu sertifikātu, kas apliecina pabeigtu vakcinācijas kursu vai pārslimošanas faktu.

Mediji jau vēstīja, ka pagājušās nedēļas nogalē ļaunprātīgi sabojāts izstādes “Force[d] Majeure” dalībnieka un mākslinieka Indriķa Ģelža radītais darbs.

Tāpat Valsts policija sākusi kriminālprocesu par plakāta sadedzināšanu pie LMA, kurā pausts atbalsts akadēmijas profesoram, māksliniekam Kristianam Brektem.

Uz plakāta bija teksts “Kristians Brekte ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors” un mākslinieka darba “Lietuvēns” attēls.