foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
“Bauskas Dzīve” nodrukā sludinājumu, kurā skolotājas meklē Covid-19 pozitīvo, lai inficētos
Sludinājumā, kurš apzināti publicēts laikrakstā "Bauskas dzīve", minēts, ka "Covid-19 pozitīvo" meklē skolotājas - daudzskaitlī.
Sabiedrība
2021. gada 15. oktobris, 18:05

“Bauskas Dzīve” nodrukā sludinājumu, kurā skolotājas meklē Covid-19 pozitīvo, lai inficētos

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Lai arī sākumā šķita, ka sociālajos tīklos klīstošie ekrānuzņēmumi ar lappusi no reģionālā laikraksta “Bauskas Dzīve” ir viltoti, tie izrādījās īsti. Sludinājums, kurā kāda pedagoģe, neskatoties uz mediķu pārslodzi, kā arī lūgumiem ievērot epidemioloģisko drošību, aicina viņu inficēt ar Covid-19 apzināti, nodrukāts šī rīta avīzē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ekrānuzņēmums no laikraksta ir nonācis arī portālā “Twitter”, kur ļaudis pauž neizpratni par to, kā šāda veida sludinājums ir nonācis līdz pat drukai.

Jauns.lv sazinājās ar laikrakstu “Bauskas Dzīve”, lai noskaidrotu, kā tas gadījies.

No avīzes galvenās redaktores Anitas Rozentāles teiktā izriet – tā nav bijusi nejaušība. Sludinājums publicēts apzināti un izvērtējot sekas.

Pie Stradiņu slimnīcas sastājusies NMPD automašīnu rinda

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā (PSKUS) drīzumā plānots atvērt vēl vienu uzņemšanas punktu, kas būs paredzēts tieši Covid-19 pacientiem, pastāstīja ...

gallery icon
18

Sludinājuma cena – 7 eiro

“Mēs, protams, brīdinājām kundzi, ka tā varbūt nebūs pareizi, taču viņa pastāvēja uz savu. Spriedām par šo visu, un, pēc Reklāmas likuma, īsti nav iemeslu šādu sludinājumu nepublicēt. Kundze arī apgalvoja, ka ir vērsusies Valsts policijā, kur it kā teikts, ka likums neiebilst šāda sludinājuma publicēšanai laikrakstā,” telefonsarunā skaidroja Rozentāle.

“Šī skolotāja centās paust to, ka atsevišķi pedagogi darīs visu, lai tikai nevakcinētos. Demokrātiskā sabiedrībā ir arī šādi viedokļi par vakcinēšanos,” atbildot uz jautājumu, vai laikraksta vadībai nav bijuši citi, no esošās epidemioloģiskās situācijas izrietoši apsvērumi, lemjot par publicēšanu, piebilda laikraksta galvenā redaktore.

Zināms, ka pedagoģe, kura ievietojusi sludinājumu, ir vidēja vecuma. Sludinājuma cena šajā gadījumā – 7 eiro.

Nav likumpārkāpums, taču ir nianses

Jauns.lv vērsās VP, lai noskaidrotu, vai tiešām sieviete ir konsultējusies par sludinājumu un kā tieši viņai atbildējuši likumsargi.

Taču jau iepriekš, aprakstot līdzīgu gadījumu, kad sociālajā tīklā “Facebook” šādu sludinājumu ievietoja kāds Latvijas Universitātes students, VP situāciju komentēja, sakot: kaut arī sevis apzināta inficēšana nav ne administratīvi, ne krimināli sodāma, ir nianses.

Proti, apzināti stājoties saskarē ar inficētu personu, tūdaļ jāsāk ievērot Covid-19 ierobežošanai noteiktos ierobežojumus.

Pretējā gadījumā par ierobežojumu (pašizolācijas, karantīnas vai pulcēšanās ierobežojumu neievērošana) pārkāpšanu iestājas administratīvā atbildība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Ja indivīds sevi apzināti ir inficējis un pēc tam inficē citu indivīdu, kā dēļ pēdējam ir izraisītas smagas sekas, tad tīri teorētiski varētu iestāties kriminālatbildība,” septembra beigās Jauns.lv norādīja Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska.

Krimināllikuma 133.1. pants Inficēšana ar bīstamu infekcijas slimības izraisītāju paredz cietumsodu līdz pieciem gadiem vai naudassodu.

Policijā gan piebilst, ka jāpastāv pierādāmai cēloniskai sakarībai un jāpierāda fakts par apzinātu inficēšanos.

“Šāda rīcība ir savu un citu veselību un dzīvību apdraudoša, kas neatbilst nekādām pilsoniskās sabiedrības noteiktām uzvedības un ētikas normām, kas var novest līdz administratīvai un tīri teorētiski arī līdz kriminālatbildībai,” uzsver Gžibovska.