foto: Īriss Sviklis/LETA
Vakcinācijas pretrunās ierautā Darba inspekcija skaidro situāciju
Pēdējās nedēļas laikā Valsts darba inspekcijas vārds izskanējis saistībā ar vairākām pretrunām par darba devēju un darba ņēmēju attiecībām pret vakcināciju.
Sabiedrība
2021. gada 22. oktobris, 06:24

Vakcinācijas pretrunās ierautā Darba inspekcija skaidro situāciju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saistībā ar vakcināciju pretrunās un nelielos skandālos ir iekļuvusi Valsts darba inspekcija (VDI). No vienas puses valdības rīkojums paģēr valsts un pašvaldības iestāžu darbiniekiem vakcinēties, lai turpinātu strādāt, bet no otras puses VDI paziņo, ka pieprasīt darbinieka vakcināciju ir pretrunā ar darba likumdošanu. Tai pašā laikā nu jau bijušais VDI stratēģiskās komunikācijas vadītājs, kādreizējais eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins savā privātajā “Youtube” TV kanālā intervē bijušo Austrumu slimnīcas feldšeri Marinu Kornatovsku, kura ir aktīva vakcinācijas pretiniece.

Līdz ar to rodas jautājums, cik lielā mērā Labklājības ministrijas pakļautībā strādājošā VDI un tās darbinieki var apšaubīt valdības rīkojumu par vakcināciju, un vai paši VDI darbinieki ir vakcinējušies. To Jauns.lv skaidroja sarunā ar VDI direktora vietnieci Andru Auziņu.

51 inspekcijas darbiniekam vēl nav vakcinācijas sertifikāta

- Cik liela ir vakcinācijas aptvere Valsts darba inspekcijas darbinieku vidū?

- Pēc pēdējiem datiem, kas tika apkopoti oktobra sākumā VDI darbinieku īpatsvars, kuriem ir sadarbībspējīgi vakcinācijas vai Covid19 pārslimošanas sertifikāti, ir 69%, kas atbilst vidējiem rādītājiem valsts pārvaldē kopumā. Sertificēto VDI darbinieku skaits konstanti pieaug un arī pašreiz vairāki darbinieki turpina vai ir uzsākuši vakcinācijas procesu, tādēļ sagaidāms, ka līdz valdības noteiktajam termiņam - 15. novembrim VDI darbinieku skaits ar sadarbībspējīgiem sertifikātiem būs vēl lielāks.

- Cik daudz VDI darbinieku nav vakcinējušies pret Covid-19?

- Atbilstoši noteikumiem par personas datu apstrādi VDI neapkopo informāciju par saviem darbiniekiem, kuri ir vakcinējušies, bet oktobra sākumā VDI strādāja 51 darbinieks, kuram vēl nebija sadarbībspējīga sertifikāta vai informācija par tā esamību netika saņemta. Vairāki darbinieki vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas bija uzsākuši vakcinācijas procesu, tādēļ VDI darbinieku skaits, kuriem nav sertifikātu līdz 15. novembrim noteikti ievērojami samazināsies.

Rēķinās ar sūdzību skaita palielināšanos

- VDI ir paziņojusi, ka nevakcinēto darbinieku atlaišana ir pretrunā ar darba likumdošanu, tādēļ jautājums: kā VDI vadība turpinās darba attiecības ar saviem darbiniekiem, kuri nav vakcinējušies?

- VDI nav ziņojusi, ka atlaišana ir pretrunā ar Darba likumu, bet gan norādījusi, ka, pārtraucot darba tiesiskās attiecības ar darbiniekiem, ir ievērojama Darba likumā noteiktā darba tiesisko attiecību pārtraukšanas kārtība.

VDI ir svarīgs katrs iestādes darbinieks, gan vakcinēts, gan nevakcinēts, jo īpaši šajos ārkārtējās situācijas apstākļos, kad darba apjoms mūsu iestādei pieaug, jo saņemam vairāk pieprasījumu sniegt konsultācijas, kā arī rēķināmies, ka var pieaugt arī iesniegumu un sūdzību skaits.

Tāpat VDI ar jauno Ministru kabineta rīkojumu ir uzlikti papildu pienākumi epidemioloģisko prasību kontrolē un uzraudzībā, kas pie jau esošās iestādes kapacitātes un noslodzes situāciju padara vēl izaicinošāku. VDI respektē katra sava darbinieka brīvu izvēli vakcinēties, tomēr mūsu prioritāte ir gan mūsu darbinieku, gan klientu, ar kuriem kontaktējas VDI amatpersonas, drošība, tādēļ VDI jau šobrīd ir noteikusi, ka visos gadījumos, kur iespējama VDI darbinieku klātienes saskare ar klientiem vai citiem kolēģiem, VDI darbiniekam ir jābūt sadarbībspējīgam sertifikātam. Tas nozīmē, ka klātienes pārbaudēs šobrīd dodas tikai inspektori ar sadarbībspējīgiem sertifikātiem un, protams, maksimāli ievērojot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Pārējie VDI darbinieki strādā attālināti. Pēc noteiktā pārejas termiņa VDI tāpat kā jebkurai citai valsts pārvaldes iestādei ir saistošas valdības MK rīkojuma prasības par to, ka darba pienākumus varēs veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, un mēs to ievērosim. 

VDI vadība ir aicinājusi visus VDI darbiniekus, kuriem vēl nav vakcinācijas sertifikātu, izdarīt atbildīgu izvēli, cerot, ka ja ne visi, tad lielākā daļa VDI darbinieku varēs pildīt savus amata pienākumus un sniegt palīdzību VDI uzticēto uzdevumu īstenošanā. Vienlaikus apzināmies, ka var būt darbinieki, kuri izvēlēsies nevakcinēties un līdz ar to nevarēs turpināt pildīt amata pienākumus VDI.

- Vai ir tādi VDI darbinieki, kuri uztiec darbu “vakcinācijas dēļ”, un vai VDI grasās ar kādu darbinieku pārtraukt darba attiecības tādēļ, ka viņš nav vakcinējies?

- Līdz šim brīdim nav saņemts neviens uzteikums no darbiniekiem, kuri vēlas pārtraukt darba vai civildienesta attiecības ar VDI tieši pienākuma vakcinēties dēļ. Savukārt VDI skaidro, ka darba attiecību pārtraukšana ir galējais līdzeklis, kad visas citas tiesiskās iespējas turpināt darba attiecības ir izsmeltas. Vienlaikus apzināmies, ka Ministru kabineta rīkojums nosaka ļoti konkrētus prasības valsts pārvaldes institūcijām, tai skaitā VDI, ka no 15. novembra pienākumus var veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Pretrunu skaidrojums

Kur vilkt ētikas robežu?

Valsts darba inspekcija: pašlaik nevakcinētos nedrīkst atlaist

Jauns.lv jau rakstīja, ka valdības rīkojums par ārkārtējo situāciju valstī un jaunie noteikumi par epidemioloģisko prasību ievērošanu nenozīmē, ka darba devējs darbinieku var atlaist par nevakcinēšanos. “Nevienā no šiem dokumentiem nav paredzēts speciāls rīks darba attiecību pārtraukšanai ar darbiniekiem. Joprojām darbojas Darba likums, kur ir noteikta vispārīgā darba tiesisko attiecību pārtraukšanas kārtība, kas uz šo brīdi darba devējiem ir jāievēro,” skaidroja VDI Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa.

Ja darbinieks saņem darba uzteikumu, viņš var vērsties tiesā. Bet Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā norādījusi, ka jaunie Ministru kabineta noteikumi ir pretrunā ar Darba likumu.

Savukārt labklājības ministrs Gatis Eglītis, kura vadītās ministrijas pakļautībā ir VDI, ar inspekcijas vadību apspriedis Andreja Mamikina darbību, kurš savā “Youtube” kanālā intervējis kaismīgo antivakseri Marinu Kornatovsku. Pēc ministra iesaistes VDI direktors Renārs Lūsis pārbaudes laikā uzteicis darbu Mamikinam. Kā sociālajos tīklos paziņojis labklājības ministrs, šāds solis bijis nepieciešams, jo Mamikina aktivitātes sociālajos tīklos "nav savienojamas ar valsts pārvaldes vērtībām un ētikas pamatprincipiem".